Dobrý den, děkuji za odpověd, paragon ale neobsahuje účastníky viz : b) obsah účetního dokladu a jeho účastníky...???
Hledala jsem na netu a co jsem našla, tak paragony být nemůžou:
Odst. 4: „Příspěvek lze poskytnout pouze z fondu té organizační složky státu nebo příspěvkové organizace, která činnost zcela uhradila.“
Odst. 8: „Veškerá plnění z fondu, s výjimkou sociálních výpomocí, sociálních půjček a darů, jsou zaměstnancům poskytována nepeněžní formou.“
„Nepeněžní plnění – pod pojmem nepeněžní plnění se rozumí taková plnění poskytovaná organizací zaměstnanci, kdy celkové náklady na činnost nebo akci jsou uhrazeny organizací z fondu a zaměstnanci jsou poskytnuty za cenu sníženou o příspěvek z tohoto fondu. Nepeněžním plněním je rozdíl mezi cenou nebo náklady hrazenými organizací z fondu a cenou hrazenou zaměstnancem. To znamená, že nepeněžní plnění je, když celkovou hodnotu rekreace, celkovou cenu vstupenek do divadla, do kina, na rehabilitaci, na ples, celkové náklady na kulturní či sportovní akce atd. uhradí organizace z fondu. Účetní doklad o zaplacení zní na jméno organizace a zaměstnanci (jejich rodinní příslušníci) se účastní těchto činností (akcí) za cenu sníženou o příspěvek z fondu. Za příspěvek se považuje i plná úhrada, pokud tak stanoví Pravidla pro čerpání fondu.“ Tento výklad vyplývá z výše citovaných ustanovení vyhlášky o FKSP a jiný způsob plnění, pokud má jít o plnění nepeněžní, možný není.
Dotaz, který jsem zadala na Verlag:
Odpověd od Verlag 2016
Nepežní dar na paragon?
Podle § 3 odst. 4 vyhlášky o FKSP příspěvek lze poskytnout pouze z fondu té organizační složky státu nebo příspěvkové organizace, která činnost zcela uhradila.
Váš postup je nesprávný. PO by měla nejprve uhradit celou částku nákladů na věcný dar k životnímu jubileu (doklad o nákupu by měl znít na PO). Pokud částka výdajů přesahuje rozpočtovanou či schválenou sumu, pak po dohodě se zaměstnancem je PO povinna nadlimitní částku srazit ze mzdy zaměstnance. Také je možný postup, kdy nadlimitní částku uhradí např. odborová organizace, nebo se na ní tzv. „složí“ ostatní kolegové zaměstnance a tuto částku vloží do pokladny FKSP.
Každý si to vysvětluje asi jinak
Vám tedy kontrola paragony nenapadla?