od lenka.mzdovka » pát 02. úno 2024 9:27:31
Dobrý den, při vystavování Potvrzení o dani vybírané srážkou jsem narazila na následující případ. Paní učitelka nastoupila do MŠ k 30.8.2023, v srpnu tedy odpracovala pouze 2 dny a byla jí zúčtována mzda ve výši 2 777 Kč. Pracovní poměr navazoval na předcházející pracovní poměr u jiného zaměstnavatele, kde měla podepsané prohlášení k dani. Já jsem jí tedy dala podepsat prohlášení až od 09/23 s datem 1.9.2023 (aby neměla podepsáno prohlášení na stejný měsíc u dvou zaměstnavatelů) - ve VEMA 08/23 prohlášení "ne", 09/23 prohlášení "ano". Teď mě ale překvapilo, že daň za srpen byla srážková a ne zálohová (pravděpodobně dáno nízkou výší výdělku). Všimla jsem si ve VEMA, že u nástupu v průběhu měsíce je možná varianta podepsáno prohlášení "ano, měsíční slevy v měsici nástupu neuplatňovat". Vyzkoušela jsem, a pokud bych zadala tuto variantu, daň by byla normálně zálohová a zahrnula by se do ročního zúčtování. Nicméně nevím, jak bych k této variantě měla mít podepsaný růžový papír - přeci nemohu nechat podepsat už od srpna, to by paní učitelka nesprávně uvedla, že nikde jinde podepsáno nemá.... Je tedy nakonec ta srážková daň správně? Jak v těchto případech postupujete? Děkuji za rady.