ve Mzdové účetní 04/24 v dotazech zní toto: (a odpověď je opravdu výživná
)
Čerpání dovolené u dohodářů
Dotaz:
Jsem ve starobním důchodu a současně zpracovávám pro jednu firmu mzdovou agendu na DPP. Mám měsíční mzdu 10000 Kč za asi 20 hodin měsíčně. Od nového roku se i mě týká povinnost čerpat dovolenou. Tu bych měla čerpat v době, na kterou mám rozvržené směny. Bohužel v této době si dovolenou vybírat nemůžu, protože bych nestihla udělat mzdy ve výplatním termínu 10. dne v měsíci, ale jindy v práci nejsem. Počítám s tím, že si dovolenou nechám proplatit až při ukončení pracovněprávního vztahu, což ale může být i za 3 roky. Byl by to problém? Jakým způsobem vypočítat průměr na hodinu? Předpokládám, že průměr bude pravděpodobný, vypočtený jako 10000 Kč děleno cca 20 hodinami.
Odpověď: (jen výňatek ohledně čerpání dovolené, jinak je to mnohem delší)
Pokud jde o samotné čerpání dovolené, za každý den čerpání dovolené se dohodáři odečte z celkového práva na dovolenou počet hodin dovolené odpovídající délce na tento den rozvržené směny. Odpracuje-li např. pravidelně dohodář na základě DPP vždy v první třetině kalendářního měsíce během pár směn několik desítek hodin,
případné čerpání dovolené může být podle mého názoru realizováno i v jiné části měsíce, byť by dohodář v této době beztak nepracoval. Půjde tak v jistém smyslu o fiktivní čerpání dovolené, kdy zaměstnavatel pouze za účelem "vyčerpání" dovolené rozvrhne zaměstnanci do předem určené doby čerpání dovolené určitý počet směn, třeba bude od počátku jasné, že v nich zaměstnanec nemá a nebude pracovat. Je zřejmé, že zaměstnavatel tak může relativně snadno ovlivnit, kolik hodin dovolené dohodář vyčerpá. Pozor, doba čerpání dovolené se podle § 348 odst.1 písm. b) ZP započte do odpracované doby pro účely dovolené (čerpání dovolené tak může vést ke vzniku další dovolené).
JUDr. Michael Košnar
tak a teď mi řekněte, co je tohle za totální kocourkov. zaměstnanec bude čerpat dovolenou v době, kdy stejně nemá pracovat. takže by měl volno tak jako tak. jen to zatíží zaměstnavatele dalšími náklady i administrativou a nevede to ve výsledku k tomu, že má být dovolená čerpána k odpočinku a regeneraci sil, když bude stejně jen fiktivní a volno by dohodář měl tak jako tak