od Ludmila » úte 02. úno 2010 13:48:26
Mám vyjádření daňové poradkyně., které Vám zkopíruji z došlé pošty:
Provoz vlastního stravovacího zařízení:
Provozuje-li PO vlastní stravovací zařízení, není sice fakticky zaměstnanci žádný příspěvek na stravování poskytován (s výjimkou příspěvku ze sociálního fondu ), ale náklady spojené s provozem vlastního stravovacího zařízení kromě hodnoty potravin jsou k tíži zaměstnavateli. Příspěvkové organizace postupují podle vyhlášky č. 84/2005 Sb.o nákladech na závodní stravování a jejich úhradě v příspěvkových organizacích zřízených územními samosprávnými celky.
Z ustanovení § 2 a 3 této vyhlášky vyplývá, že v organizaci, která sama zajišťuje závodní stravování ve vlastním zařízení závodního stravování, tvoří náklady na závodní stravování:
a) náklady na suroviny spotřebované na přípravu podávaných hlavních jídel pro závodní stravování (dále jen „pořizovací cena surovin“),
b) náklady na suroviny spotřebované na přípravu podávaných doplňkových jídel a nápojů (dále jen „doplňkové jídlo“),
c) ostatní provozní náklady na závodní stravování (věcné, osobní a další režijní náklady) včetně ztrát vzniklých přirozeným úbytkem surovin (dále jen „náklady na provoz“).
(1) Náklady podle § 2 písm. a) a b) jsou v plné výši hrazeny strávníky a příspěvkem z fondu kulturních a sociálních potřeb2) stanoveným kolektivní smlouvou nebo vnitřním předpisem (dále jen „příspěvek z fondu“).
(2) Náklady na provoz podle § 2 písm. c) hradí organizace v plné výši, a to z nákladů na svou hlavní činnost.
Při kalkulaci obědů a výše DPH bylo dosud postupováno takto:
Hodnota potravin ( bez DPH) mínus příspěvek Z FKSP = ZD + DPH.
Na základě novely ZDPH , však zaměstnavatel však musí počítat s tím, že základem daně bude vždy hodnoty oběda poskytována jiným osobám ( v případě příspěvkových organizací se jedná o hodnotu oběda pro třetí osoby, které jsou ve výnosech v rámci doplňkové činnosti povolené zřizovatelem).
Příklad:
Škola -plátce DPH poskytuje ve vlastním zařízení závodní stravování zaměstnancům. Při kalkulaci ceny oběda vychází z hodnoty potravin (v úrovni bez DPH) spotřebovaných na jeden oběd, tj. v daném případě 30 Kč. K této částce je nutno kalkulovat DPH v platné sazbě DPH 20 %, tj. 6 Kč. Celková hodnota činí 36 Kč. Z FKSP přispívá zaměstnavatel zaměstnanci např. 6 Kč na jeden oběd. V daném případě je tedy povinen zaměstnanec uhradit hodnotu 30 Kč. Zaměstnavatel je povinen odvést DPH z ceny oběda DPH pro cizí, která činí 50 Kč + DPH. Tzn. že DPH činí v daném případě 10 Kč (na jeden kalkulovaný oběd). Zaměstnanec by však zaplatil v ceně oběda jen 6 Kč.
S ohledem na to, že je nutno dodržet podmínky stanovení vyhláškou č. 84/2005 Sb. nemůže být cena oběda navýšena o rozdíl hodnoty DPH ( 4 Kč) a proto ponese příspěvková organizace rozdíl DPH ke své tíži a proúčtuje ji v nákladech v rámci hlavní činnosti ( proti příspěvku na provoz).
Tzn, že pro kalkulaci ceny oběda pro zaměstnance je nutno použít tento výpočet, který ovlivní cenu oběda a postup podle vyhlášky nebude porušen:
Hodnota potravin + DPH 20% - FKSP.