od Máša » úte 12. led 2010 15:16:09
K tomuto tématu jsem vyzískala tento výborný metodický materiál ze školení p. Bureše z Jídelny.cz Plzeň.Kéž je Vám přínosem!:-) a ne naopak..
Jak správně převést zůstatek finanční bilance do dalšího roku vč. řádného zaúčtování?
Vyhláška č. 107/2005 Sb., o školním stravování stanovuje ve své příloze č. 2 finanční limity na nákup potravin. Výši těchto nákladů nemůže školní jídelna ovlivňovat, neboť musí odpovídat rozsahu stanovenému vyhláškou. Co vlastně tento normativní výdaj představuje?
Finanční limit je státem zaručená hodnota potravin daného pokrmu, kterou musí každý strávník dostat. Vyjadřuje tak nárok strávníka na pokrm v určité hodnotě. Současně strávník platí hodnotu těchto potravin obvykle formou zálohy na stravování. Máme zde tedy dvě související veličiny:
náklady na potraviny (finanční limit) X platby strávníků na potraviny
Platby strávníků (zálohy na stravování) odpovídají v každé školní jídelně stanovené hodnotě potravin (finanční normě). Touto platbou tak strávník uhrazuje svůj legitimní nárok na pokrm. Z účetního pohledu tak vzniká ve školní jídelně přijatá záloha a současně závazek ke strávníkům (strávník musí za to co zaplatil obdržet potraviny v odpovídající hodnotě). Ponechme nyní stranou problematiku toku peněz, kdy samozřejmě každá záloha strávníka musí být v určitém časovém období vyúčtována oproti skutečné spotřebě a případný přeplatek vrácen, nebo naopak nedoplatek strávníkovi stržen.
Z výše uvedené totiž také vyplývá, že případný neprovařený limit potravin (úsporu) je nutné zachytit a promítnout v účetnictví. Jedná se o hodnotu potravin, které si strávník zaplatil, avšak dosud nebyly strávníkovi dodány. Z účetního pohledu je tato vzniklá úspora přijatou zálohou, kterou je nutné převést do následujícího období, kdy ji použijeme na nákup potravin.
Nezodpovězenou otázkou zůstává, zda se má z účetního pohledu jednat o účetní operaci, která má kvantitativně ovlivnit hospodářský výsledek, či jde jen o zachycení skutečného stavu závazků ke strávníkům a jeho promítnutí do účetnictví v souladu se zásadou věrného zobrazení skutečnosti.
Účetní zachycení předpisu závazků ke strávníkům z titulu úspory na fin. limitu potravin může být zúčtováno podle následujícího schématu:
Zúčtování zůstatku finanční bilance pomocí snížení výnosů (tržeb)
Snížení tržeb a zaúčtování závazku z úspory finančního limitu potravin k 31.12. (pozor, účetní operace ovlivní hospodářský výsledek školní jídelny):
602 – Tržby za stravné 325/AE – Ostatní závazky
Zrušení evidovaného závazku a zpětné zaúčtování tržeb za stravné k lednu následujícího roku:
602 – Tržby za stravné 325/AE – Ostatní závazky
Příklad:
Bilance příjmů a nákladů za období : 01.12.2009 - 31.12.2009
------------------------------------------------------------
Zůstatek z předchozího období : 126,00
Fin.norma Výdej Rozdíl Zůstatek
------------- ------------- ---------- -------------
96582,00 95863,00 719,00 719,00
------------- ------------- ---------- -------------
Zůstatek na další období : 845,00
Strávníci mají na základě stanoveného limitu potravin za měsíc prosinec nárok na potraviny v celkové hodnotě Kč 96582,-. Pro jednoduchost také uvažujeme, že v této částce byla vyčíslena celková tržba za stravné za měsíc prosinec a současně tuto částku také zaplatili strávníci na zálohách. Výdejkou do spotřeby zúčtováno pouze Kč 95863,-. Celková úspora za prosinec s připočtením zůstatku z předchozích období činí Kč 845,-. Školní jídelna „dluží“ strávníkovi potraviny v hodnotě Kč 845,-. Tyto potravinu mu musí dodat v následujícím kalendářním roce.
Vybrané účetní případy účtování stravného ve školní jídelně ve sledovaném měsíci jsou následující:
Zúčtování stravného: - předpis stravného (tržba) 316/602 96582,-
- na zálohách zaplaceno 261,241/316 96582,-
Z výdejek zúčtovány náklady na potraviny: 501/112 95863,-
......
Předpis závazků z úspory fin. limitu potravin - zúčtování k 31.12.2009:
602/325 845,-
Zúčtování fin. limitu potravin – zúčtování k 1.1.2009: 325/602 845,-
......
Do nákladů na účet 501 se dostane automaticky úspora z výdejek v 01/2009 501/112