DPH u stravného zaměstnanců

DPH, daň z příjmu, daň darovací, daň z nemovitosti a vše z účetnictví, co se jinde nevešlo

DPH u stravného zaměstnanců

Příspěvekod Janca » úte 26. led 2010 13:16:40

máme vlastní jídelnu a jsme plátci DPH. Zaměstanci platí po edečtení FKSP 14 Kč a z této částky odvádíme i DPH. Je od nového roku změna?
Četla jsem, že by se mělo odvádět z ceny obvyklé? To znamená třeba z 55 Kč, to co platí cizí? Jak to děláte ostaní? Díky za pomoc.
Janca
 
Příspěvky: 146
Registrován: úte 29. pro 2009 10:41:15

Re: DPH u stravného zaměstnanců

Příspěvekod Eva » úte 26. led 2010 13:45:52

Já také slyšela, že se má platit z ceny obvyklé, že DPH se vypočte z ceny pro učitele a teprve potom se odečte příspěvek z FKSP.
Eva
 
Příspěvky: 93
Registrován: úte 03. bře 2009 10:54:49

Re: DPH u stravného zaměstnanců

Příspěvekod Ludmila » úte 02. úno 2010 13:48:26

Mám vyjádření daňové poradkyně., které Vám zkopíruji z došlé pošty:

Provoz vlastního stravovacího zařízení:

Provozuje-li PO vlastní stravovací zařízení, není sice fakticky zaměstnanci žádný příspěvek na stravování poskytován (s výjimkou příspěvku ze sociálního fondu ), ale náklady spojené s provozem vlastního stravovacího zařízení kromě hodnoty potravin jsou k tíži zaměstnavateli. Příspěvkové organizace postupují podle vyhlášky č. 84/2005 Sb.o nákladech na závodní stravování a jejich úhradě v příspěvkových organizacích zřízených územními samosprávnými celky.



Z ustanovení § 2 a 3 této vyhlášky vyplývá, že v organizaci, která sama zajišťuje závodní stravování ve vlastním zařízení závodního stravování, tvoří náklady na závodní stravování:

a) náklady na suroviny spotřebované na přípravu podávaných hlavních jídel pro závodní stravování (dále jen „pořizovací cena surovin“),

b) náklady na suroviny spotřebované na přípravu podávaných doplňkových jídel a nápojů (dále jen „doplňkové jídlo“),

c) ostatní provozní náklady na závodní stravování (věcné, osobní a další režijní náklady) včetně ztrát vzniklých přirozeným úbytkem surovin (dále jen „náklady na provoz“).

(1) Náklady podle § 2 písm. a) a b) jsou v plné výši hrazeny strávníky a příspěvkem z fondu kulturních a sociálních potřeb2) stanoveným kolektivní smlouvou nebo vnitřním předpisem (dále jen „příspěvek z fondu“).

(2) Náklady na provoz podle § 2 písm. c) hradí organizace v plné výši, a to z nákladů na svou hlavní činnost.









Při kalkulaci obědů a výše DPH bylo dosud postupováno takto:



Hodnota potravin ( bez DPH) mínus příspěvek Z FKSP = ZD + DPH.



Na základě novely ZDPH , však zaměstnavatel však musí počítat s tím, že základem daně bude vždy hodnoty oběda poskytována jiným osobám ( v případě příspěvkových organizací se jedná o hodnotu oběda pro třetí osoby, které jsou ve výnosech v rámci doplňkové činnosti povolené zřizovatelem).





Příklad:

Škola -plátce DPH poskytuje ve vlastním zařízení závodní stravování zaměstnancům. Při kalkulaci ceny oběda vychází z hodnoty potravin (v úrovni bez DPH) spotřebovaných na jeden oběd, tj. v daném případě 30 Kč. K této částce je nutno kalkulovat DPH v platné sazbě DPH 20 %, tj. 6 Kč. Celková hodnota činí 36 Kč. Z FKSP přispívá zaměstnavatel zaměstnanci např. 6 Kč na jeden oběd. V daném případě je tedy povinen zaměstnanec uhradit hodnotu 30 Kč. Zaměstnavatel je povinen odvést DPH z ceny oběda DPH pro cizí, která činí 50 Kč + DPH. Tzn. že DPH činí v daném případě 10 Kč (na jeden kalkulovaný oběd). Zaměstnanec by však zaplatil v ceně oběda jen 6 Kč.

S ohledem na to, že je nutno dodržet podmínky stanovení vyhláškou č. 84/2005 Sb. nemůže být cena oběda navýšena o rozdíl hodnoty DPH ( 4 Kč) a proto ponese příspěvková organizace rozdíl DPH ke své tíži a proúčtuje ji v nákladech v rámci hlavní činnosti ( proti příspěvku na provoz).



Tzn, že pro kalkulaci ceny oběda pro zaměstnance je nutno použít tento výpočet, který ovlivní cenu oběda a postup podle vyhlášky nebude porušen:



Hodnota potravin + DPH 20% - FKSP.
Ludmila
 
Příspěvky: 129
Registrován: čtv 05. bře 2009 9:12:53

Re: DPH u stravného zaměstnanců

Příspěvekod justina » pát 05. úno 2010 10:42:17

zajímalo by mě jak budeme účtovat o základu daně - když DPH z věcných a osobních nákladů má jít k tíži provozu.
(používám ještě staré účty ...)

cena zaměstnance je jasná
potraviny+20 % DPH 335/602
příspěvek FKSP - 335/602

osobní a věcné náklady
doteď účtujeme z příspěvku zřizovatele 501-549/321, 348/691
ZD bude tedy 348/691
DPH 348/343

Není to nesmysl odvádět DPH z dotace? Nebo jakým způsobem se vytvoří interní doklad na odvod DPH z ceny obvyklé u oběda?
Jak to máte pořešené pro odvod DPH?
justina
 
Příspěvky: 39
Registrován: pát 06. bře 2009 11:41:53

Re: DPH u stravného zaměstnanců

Příspěvekod sali » pát 12. úno 2010 12:55:32

No já vůbec nevím, s tím účtováním. Dřív jsem účtovala Předpis stravného 316/602 a 343, takže mi seděl i ř.1 v daň.přiznání DPH. Teď nevím, co mi půjde do tržeb a co do nákladů a hlavně jak to sladím na daň.přiznání. Prosím poraďte.
sali
 
Příspěvky: 112
Registrován: pát 04. zář 2009 9:43:45

Re: DPH u stravného zaměstnanců

Příspěvekod sali » pát 12. úno 2010 13:15:19

Omlouvám se za předchozí dotaz. Už se mi trochu rozsvítilo. Neuvědomila jsem si, že už mám navýšené DPH v kalkulaci. Takže účtovat budu stějně. 315 MD a 602 a 343 D.
Ale uvítala bych další diskuzi k tomuto tématu.
sali
 
Příspěvky: 112
Registrován: pát 04. zář 2009 9:43:45

Re: DPH u stravného zaměstnanců

Příspěvekod Marťa » úte 23. úno 2010 15:41:50

Tak máme ověřeno od FÚ, že musíme odvádět DPH za zaměstnance z ceny obvyklé.
Ale teď mám problém z účtováním. Nebude sedět základ daně a odvod v daň.přiznání.
To co zaplatí zaměstnanci mám na 315 proti 602 a 343. Ale když zaměstnanci platí 22,- Kč a DPH je 9,-.tak by bylo na 315 MD 22,-, na 602D 18,33 a na 343 3,67. A jak zaúčtovat ten rozdíl DPH 5,34? Nejsem si jistá, jestli uvažuju správně. Prosím Vás, má to někdo už vyřešené?
Marťa
 
Příspěvky: 39
Registrován: úte 23. úno 2010 15:28:44

Re: DPH u stravného zaměstnanců

Příspěvekod pribylovalibuse » úte 23. úno 2010 16:17:59

Rozdíl DPH by se měl účtovat ve prospěch účtu 549 a protistraně na účet 343 tak, aby na účtu 343 byla celá výše DPH.
pribylovalibuse
 
Příspěvky: 1
Registrován: úte 16. úno 2010 12:20:04

Re: DPH u stravného zaměstnanců

Příspěvekod sali » stř 07. dub 2010 8:01:03

Moc Vás prosím ještě jednou k těm nešťastným obědům a DPH. Pořád nevím jak účtovat. Vyšší DPH zaplatí zaměstnanec v ceně oběda. Za oběd zaplatí 24,- Kč. DPH je 9,-. Normálně bych účtovala 315 - 24,- Kč 609 - 20,- Kč a 343 - 4,- Kč. Ale když musím odvést 9,- zak k tomu nemám základ daně.Prosím poraďte
sali
 
Příspěvky: 112
Registrován: pát 04. zář 2009 9:43:45

Re: DPH u stravného zaměstnanců

Příspěvekod merci » čtv 08. dub 2010 9:26:22

My máme cenu oběda 62,-Kč z toho DPH 10,-Kč. Zaměstnanci platí 19,-Kč z toho DPH 3,-Kč. Strhává se jim to z mezd takže účtuji 331/602 a 343. Z FKSP dáváme 6,-Kč účtuji 412/377. Pak vnitřním předpisem účtuji 43,-Kč a to 377/602(36,- Kč) a 343(DPH je 7,-Kč) a pak 37,-Kč na 528/377. Tím se mi účet 377 vyrovná. Nevím jestli jsem to napsala srozumitelně a ani nevím jestli to účtuji dobře, ale taky jsem si s tím nevěděla rady.
merci
 
Příspěvky: 135
Registrován: pon 30. bře 2009 10:17:00

Re: DPH u stravného zaměstnanců

Příspěvekod sali » čtv 08. dub 2010 10:19:36

Děkuji, merci, že jste se mi ozvala. U nás platí celé DPH zaměstnanec (dle pokynu kraje), takže jsem to zaúčtovala 315 24,-Kč, 343 9,- a 602 15,-. Cena obvyklá je cca 49,-. Částky máme na haléře, tady jsem to zaokrouhlila. Věcné náklady neúčtuji. Protože mi neseděl řádek 601 v daň.přiznání DPH, tak jsem si pomohla účtem 395, kam jsem zaúčtovala celou částku 49,- na MD i na Dal s uvedením ř. 601. Účtuju v Gordiku, který mi vytváří daň.přiznání.) Jsem z toho docela otrávená, protože nikde nezjistím, jak je to vlastně správně.
Ještě bych se Vás zeptala, jestli odvádíte DPH ze záloh na stravné a jak účtujete. To je pro mě taky velká neznámá.
sali
 
Příspěvky: 112
Registrován: pát 04. zář 2009 9:43:45

Re: DPH u stravného zaměstnanců

Příspěvekod merci » čtv 08. dub 2010 10:28:42

Zálohy na stravné u žáků účtuji na 324 a na konci měsíce podle skutečného stavu 324/602. Tam DPH není. A u cizích strávníků nemám zálohy na stravu, na konci měsíce vystavuji fakturu s DPH. Nevím jaké zálohy na stravu jste měla na mysli. :bye:
merci
 
Příspěvky: 135
Registrován: pon 30. bře 2009 10:17:00

Re: DPH u stravného zaměstnanců

Příspěvekod sali » čtv 08. dub 2010 10:56:32

U nás platí cizí strávníci a naši zaměstnanci hotově, tudíž jim vždycky něco zbývá na další měsíc. A z toho by se mělo odvádět DPH.
sali
 
Příspěvky: 112
Registrován: pát 04. zář 2009 9:43:45

Re: DPH u stravného zaměstnanců

Příspěvekod merci » čtv 08. dub 2010 11:20:32

U cizího strvávníka, který platí v hotovosti, bych dala na konci měsíce skutečný stav 20 obědů * 60,-Kč to je 1200,-. Tuto čásku dám předpisem 324/602 a 343. A do pokladny dám částku, kterou zaplatil např. 1000,- 261/324.
merci
 
Příspěvky: 135
Registrován: pon 30. bře 2009 10:17:00

Re: DPH u stravného zaměstnanců

Příspěvekod Lenka326 » čtv 08. dub 2010 18:30:49

U nás je cena stravenky pro zaměstnance 27 Kč (hodnota surovin). Dřív platili 22 a FKSP přispívalo 5 Kč, ale to jsme nebyli plátci DPH. Od nového roku už plátci DPH jsme. Cena obvyklá (pro cizí strávníky) je 58 Kč, z toho DPH 9,67 Kč. Auditorka mi řekla, ať na celé DPH z ceny obvyklé přispívá FKSP s tím, že by zaměstnanci hradili celou stravenku 27 Kč. A zbytek pro vyrovnání "fiktnivního" základu daně, aby mi sedělo přiznání k DPH, vyrovnat zápisem MD 602/D 602, s tím, že strana dal vstupuje do ř. 1 daň. přiznání.

Co si myslíte o příspěvku z FKSP na celé DPH z ceny obvyklé??? Děkuji ;)
Lenka326
 
Příspěvky: 32
Registrován: pon 01. úno 2010 11:23:02

Další

Zpět na DPH, daňová přiznání a jiné nezařaditelné ...

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 18 návštevníků