Kalkulace obědů

ostatní specifika domovů

Kalkulace obědů

Příspěvekod JanaHask » pát 17. črc 2020 13:50:06

zdravím i v době dovolených.
Máte někdo "správný návod" na výpočet kalkulace obědů pro cizí strávníky? Jsme ŠJ pro základní školu a vaříme i pro důchodce.
Děkuji a přeji pěkné léto.
JanaHask

Re: Kalkulace obědů

Příspěvekod Dahab » pon 24. lis 2025 11:12:36

Všechny zdravím a doufám, že nebude vadit, že píšu do fóra Kalkulace obědů, ale opravdu se mi tady nikde nenabízí možnost založit nové fórum.
Chtěla bych se zeptat jak budete postupovat od 1.1.2026 v případě, že vaříte pro školu, která má jiného zřizovatele? V našem případě máme zřizovatele město a připravujeme dopolední svačinky a vaříme obědy pro MŠ, která má zřizovatele kraj. Ředitelé byli v září na semináři u pana Zemana, kde se hovořilo o všech legislativních změnách, ale toto stravování zmiňovali jen okrajově. Teď je škola, pro kterou vaříme oslovena krajem, aby si s námi dohodla podmínky. Problém je ještě v tom, že my toto strávníky nevykazujeme ve výkazech jako cizí, ale jako "ostatní pravidelně stravované". Škola po nás chtěla výši mzdových nákladů na oběd a režijní náklady. Vše mám vypočítané, ale když jsme škole sdělili čísla, tak ředitel komunikuje s KÚ a už začínají padat dotazy, na které já neumím odpovědět. Přitom takto celkem vaříme pouze pro 15 dětí!
Jeden z dotazů KÚ je jak vše budeme fakturovat mzdové náklady, když nebude dítě ve škole, bude třeba nemocné?
Mně osobně není jasné jak mám fakturovat mzdové náklady. Každý měsíc zřejmě vystavím škole fakturu na mzdové náklady a já si své MN snížím? Vždyť to bude guláš a budu muset úzce spolupracovat se mzdovou účetní a obě si tyto fakturované mzdové náklady pečlivě hlídat.
Já jsem v tom tak zamotaná, že už teď momentálně mě nic dalšího nenapadá. Jsem prostě jen naštvaná na takové významné změny, které někdo vymyslí, řekne se A a zbytek už nikoho nezajímá. Žádná jasná metodika neexistuje, nikdo vlastně neví co s tím, jak to uchopit, ale už se na změnu máme od ledna připravit a nejlépe dnes sepsat smlouvu o dodávce obědů. Přitom kdyby si daná škola zajistila obědy u škol, které mají stejného zřizovatele, tak by to bylo pro nás vyřešené, ale na toto zase neslyší vedení obou škol. Tak já fakt nevím. Máte s tím někdo zkušenost? Budu ráda za jakoukoliv radu. Mějte se pěkně a pevné nervy :bye:
Dahab

Příspěvekod jitumk » pon 24. lis 2025 12:50:17

Zdravím,
u nás je situace trochu jiná a zároveň podobná :) .
Jsme škola zřizovaná obcí a vaříme pro žáky jiné školy (ZŠ a MŠ), kterou zase zřizuje jiná obec, čili určitě jednodušší jednání. Minulý týden se zástupci obcí sešli na prvotním jednání a částečně se domluvili. Předpokládám, že se ještě může něco málo změnit, protože až se to rozleží, tak začne jedna nebo druhá strana dost možná "vymýšlet" zlepšení.

Každopádně prozatím je vize taková:
1. předložím kalkulaci na mzdové náklady a věcné náklady = použiji tu, kterou mám nyní v platnosti pro cizí strávníky
2. obce mezi sebou uzavřou smlouvu - dohodu o úhradě nákladů. Půjde to zcela mimo nás, a to právě kvůli problematickému vykazování (účtování). Cizí obec dostane peníze na žáky, naše obec nám dá klasický příspěvek na provoz a vykompenzuje si to právě na základě smlouvy u cizí obce.
3. dle výkazu o ŠJ máme letos 36 takových strávníků. Smlouva bude uzavřena na období celého školního roku na tento počet strávníků a hradit se bude za všechny strávníky podle počtu "školních" dní, bez ohledu na to jestli budou opravdu ten daný den stravu odebírat. Kuchařky jsou v práci každý den stejně, ať ten den odebere jídlo 30 dětí nebo 36,... Stejně tak obec dostane peníze na žáka na celý rok, ať je nemocný nebo ne.
např. kalkulace MN = 47 Kč, VN = 8 Kč, 36 žáků
listopad 2025 = 36 dětí x (47 + 8) x 19 dní = 37 620,00 Kč
prosinec 2025 = 36 dětí x (47 + 8) x 15 dní = 29 700,00 Kč
jitumk

Příspěvekod Dahab » pon 24. lis 2025 16:57:57

Moc Vám děkuji za odpověď. V podstatě mám taky vypočítanou kalkulaci obědů pro doplňkovou činnost a tu jsem použila a řekla jen jsem škole mzdové a režijní náklady.
Já jsem si totiž přečetla minulý týden v Mikáčovi /určitě většina ví o co se jedná - metodická pomoc v oblasti školství/, že se v podstatě jedná o zakázku malého rozsahu..., tak už se mě zmocňovala hrůza co bychom ještě měli dělat a zajišťovat kvůli výmyslům. Navíc Střední článek vymyslel metodiku, která je v rámci projektu!!! a to jsou takové všeobecné informace, ale opravdu nic konkrétního. Jen snůška všech možných zákonů, vyhlášek ..ohledně tohoto problému. Tak mě to opravdu vyděsilo.
Takže když si to teď shrnu a budu vše dělat jako Vy /55 Kč mzd. nákl. + 8 Kč režijní/, tak budu tyto náklady násobit počtem dětí a dní, kdy se vařilo. Hotovo. Nic dalšího nebudu řešit se mzdovou účetní. Vystavím každý měsíc fakturu, zaúčtuji do výnosů a hotovo. Snad už jsem to pochopila správně.
Proč pořád někdo vymýšlí cákotiny??? A nemůže pokračovat to, co se osvědčilo a funguje dobře? Proč? Ach jo. Ještě jednou moc děkuji. :bye:
Dahab

Zpět na Ostatní