Státní zaměstnanci nemusí půlku peněz využívat na spoření

penzijní připojištění, životní pojištění, příspěvky na stravné, ošatné aj., podmínky poskytování

Státní zaměstnanci nemusí půlku peněz využívat na spoření

Příspěvekod pmaja » čtv 20. úno 2025 8:53:26

Dobrý den, včera jsem zjistila, že byla schválena novela, která ruší povinnost na povinný příspěvek na produkt na stáří. Chceme tedy upravit směrnici o možných benefitech v rámci FKSP.
Mohu poprosit o konzultaci?
1) pořízení dioptrických brýlí, kontaktních čoček nebo speciálních optických pomůcek - musí být poskytovatel v Národním registru poskytovatelů zdravotnických služeb, aby nebyla povinnost příspěvek zdanit?
2) hodně zaměstnanců se ptá na zuby - stejná otázka - musí být zubař v Národním registru poskytovatelů zdravotnických služeb, aby nebyla povinnost příspěvek zdanit?

Uf, takové práce tím (produkty na stáří) minulý rok bylo a po roce to zruší. Jako né, že by mi to vadilo, ale je mně líto toho času a těch dohadů, které jsem musela s některými zaměstnanci minulý rok podstupovat .... |:-(|
pmaja

Re: Státní zaměstnanci nemusí půlku peněz využívat na spoření

Příspěvekod refi » čtv 20. úno 2025 10:40:18

netýká se mě to, nepracuji už ve státním. nicméně zkusila jsem gůglit a například zde píšou:

Aby byl tento příspěvek zaměstnavatele osvobozen od daně z příjmu, musí být dioptrické brýle předepsané lékařem nebo pořízeny v oční optice, která je zapsána v Národním registru poskytovatelů zdravotních služeb.

předpokládám, že takto to bude asi platit pro oba dotazy.
u nás například omluvenky k lékaři také projdou jen pokud je lékař registrován v NRZP
refi
Moderátorka

Příspěvekod pmaja » čtv 20. úno 2025 13:07:06

No já jsem se dnes registrovala do Verlagu a dostala jsem tak možnost kouknout zdarma asi na 3 články. Koukla jsem zrovna na článek FKSP v roce 2025 a tam je napsáno na pořízení dioptrických brýlí, kontaktních čoček nebo speciálních pomůcek (o Národním registru ani slovo), naproti tomu je tam další bod na masáže, zajištěné zaměstnavatelem ve zdravotnickém zařízení vedeném v Národním registru poskytovatelů zdravotních služeb, takže toto mě zmátlo.

Zaměstnanci se často ptají na brýle a na zuby.
pmaja

Příspěvekod witty » čtv 20. úno 2025 18:05:36

Ta podmínka bude asi obsažena ve formulaci ohledně osvobození od daně v ZDP § 9, kde se píše o tom, že jde o služby poskytnuté zdravotnickým zařízením.
Kdo není zdrav. zařízení = není v registru poskytovatelů = na jemu poskytnuté plnění se nevztahuje osvobození od daně. Tak si to aspoň vykládám.

Našla jsem na internetech celkem podrobnou metodiku, viz příloha. Na str. 11 je citován ten § 9 ZDP.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
witty

Zpět na Benefity