Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatele (JMHZ) od 1.4.2026

sociální, zdravotní, zákonné, evidenční listy

Re: Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatele (JMHZ) od 1.4.2026

Příspěvekod refi » stř 03. pro 2025 13:25:49

přihlašovat se budou všichni bez ohledu na pojištěný nebo nepojištěný příjem hned při nástupu [:-}

Vema spustila stránku, kde doplňuje informace k JMHZ, tak koukněte hýr https://www.vema.cz/cs-cz/jmhz
refi
Moderátorka

Příspěvekod refi » stř 07. led 2026 15:18:59

vyhodnocovala jsem během prosince veškeré možné zdroje k JMHZ a zjistila jsem, že se mzdovky často odkazují na různé školitele, kteří bohužel v dobré víře šíří nepravdy nebo nepřesnosti.

proto opravdu doporučuji používat jako kvalitní a jediný správný zdroj přímo oficiální stránky

https://www.jmhz.cz/

myslím, že je tam opravdu vše, co potřebujeme, včetně odkazů na youtube webináře atd. není třeba platit za něco, co nám stát dává zdarma, když to má navíc opravdu velmi dobře zpracované :thumbs up:
refi
Moderátorka

Příspěvekod lenka.mzdovka » stř 07. led 2026 15:36:30

:thumbs up: Díky! Teď ještě najít čas si to projít.... :o
lenka.mzdovka

Příspěvekod jkamesova » pon 12. led 2026 14:40:24

Ahoj,

jsem trošku zmatená teď z toho, co ještě zasílat a co ne... ELDP za celý rok 2025, ještě standardně pošlu na ČSSZ?

Děkuji
jkamesova

Příspěvekod refi » pon 12. led 2026 15:01:54

ano, za rok 2025 ještě standardně, postaru :) vše, co se týká roku 2025 ještě hlásíme stejně, ač posíláme až v roce 2026

cituji z JMHZ.cz:

V období od ledna do března 2026 nebudete podávat ani starý Přehled o výši pojistného (PVPOJ) pokud tedy vaše společnost neskončí v prvním kvartále 2026, ani výkaz k dohodám o provedení práce (VPDPP), a zároveň ještě ani nové Jednotné měsíční hlášení. To ale neplatí např.: pro výkaz ELDP, který vystavíte „po staru“ pokud vám zaměstnanec skončí v průběhu prvního kvartálu, stejně tak budete řešit výkaz Oznámení o nástupu v době prvního kvartálu roku 2026 (to se týká ale i dalších hlášení) a jakmile však přijde duben 2026, výše jmenované výkazy (a nejen ty) budou součástí JMHZ a tedy např. ELDP již nebudete více vystavovat.
refi
Moderátorka

Příspěvekod refi » ned 15. úno 2026 15:27:23

tak co kolegyně, jak se připravujete na JMHZ? máte za sebou aspoň první krok ověření zaměstnanců s ČSSZ a vašim softwarem?
refi
Moderátorka

Příspěvekod savy » úte 17. úno 2026 0:39:00

Prosím má někdo vzor nebo formulář co všechno se bude muset dohlašovat u dohodářů? Mám tahák jen pro běžné zaměstnance, ale u dohod je toho míň, tak ať po nich zbytečně nechci něco co není potřeba.
savy

Příspěvekod refi » úte 17. úno 2026 8:28:52

právě na dotaznících pracujeme, takže až budu mít něco k dispozici, hodím to sem. mimochodem stáhla jsem si jich několik z různých účetních firem a je to katastrofa, co všechno chtějí narvat do dotazníku a co všechno chtějí zbytečně evidovat ... takže jdeme vlastní cestou.
refi
Moderátorka

Příspěvekod savy » stř 18. úno 2026 14:06:45

refi píše:právě na dotaznících pracujeme, takže až budu mít něco k dispozici, hodím to sem. mimochodem stáhla jsem si jich několik z různých účetních firem a je to katastrofa, co všechno chtějí narvat do dotazníku a co všechno chtějí zbytečně evidovat ... takže jdeme vlastní cestou.

Moc děkuji, teď jsem zase někde četla že se to ještě ladí, máme FLUX a v jejich příručce jsem taky nic nenašla. Já na to mám teď prostor, nemám ještě uzavřený leden a mám těch dohodářů hodně a taky se uzavírají nové, tak bych v tom ráda nějak pokročila. Zaměstnance na OOSZ samozřejmě zkontrolované mám.
savy

Příspěvekod lenka.mzdovka » stř 25. úno 2026 20:30:10

Dneska jsem se účastnila školení, které bylo inzerováno přímo na stránkách JMHZ od paní Ing. Krchovové, zmiňovala, že by doporučila přesvědčit zaměstnance, kteří požádali o RZD v MŠ, ale aktuálně již nejsou naši zaměstnanci (u nás poměrně častý případ - důchodci, kteří nemají jiné příjmy, jen z MŠ), aby si podali daňové přiznání i za cenu, že jim to daňovko uděláme my, protože nám to v JMHZ může přinést nehezké komplikace. Chápu, že je to poměrně nestandardní situace - vyplácím příjem někomu, kdo akutálně zaměstnancem není, na druhou stranu v rámci RZD se to běžně děje a je to procesně v pořádku - zaměstnanec nebyl nikde jinde do konce roku zaměstnán a do 15.2.26 požádal o RZD, takže si s tím musí JMHZ umět poradit nebo ne? Jak se k tomu stavíte vy? Mně se ty babičky, co chodí pomáhat do školky vždycky na zástupovou smlouvu, fakt nechce hnát na finančák (i když bych jim to DP udělala, nějak to musí podat) a elektronické podání u nich fakt nepřichází v úvahu... Ale pokud to zase neúměrně zkomplikuje můj život, tak to asi zkusím...

A druhá věc, co mě překvapila - evidence nepeněžních plnění na benefit kartách, že nestačí zúčtovat částku, kterou na kartu nabijeme (tzn. kdy jsme my poskytli zaměstnanci ty dané peníze k čerpání), ale musíme sledovat kdy si jednotliví zaměstnanci něco z té karty pořídí a účtovat do mezd ty částky až v tom okamžiku. Řešení nepeněžních plnění přílohou ke mzdovému listu už prý nebude vůbec možné.

Nejsem úplně ten typ člověka, který bere vše co se řekne na školení za svaté, tak by mě zajímal váš názor...
lenka.mzdovka

Příspěvekod stredni skola » čtv 26. úno 2026 14:44:24

Inspektorát práce prý bude sledovat, aby každý zaměstnanec vyčerpal alespoň 20 dnů dovolené v roce ...
stredni skola

Příspěvekod refi » ned 01. bře 2026 19:05:04

lenka.mzdovka píše:Dneska jsem se účastnila školení, které bylo inzerováno přímo na stránkách JMHZ od paní Ing. Krchovové, zmiňovala, že by doporučila přesvědčit zaměstnance, kteří požádali o RZD v MŠ, ale aktuálně již nejsou naši zaměstnanci (u nás poměrně častý případ - důchodci, kteří nemají jiné příjmy, jen z MŠ), aby si podali daňové přiznání i za cenu, že jim to daňovko uděláme my, protože nám to v JMHZ může přinést nehezké komplikace. Chápu, že je to poměrně nestandardní situace - vyplácím příjem někomu, kdo akutálně zaměstnancem není, na druhou stranu v rámci RZD se to běžně děje a je to procesně v pořádku - zaměstnanec nebyl nikde jinde do konce roku zaměstnán a do 15.2.26 požádal o RZD, takže si s tím musí JMHZ umět poradit nebo ne? Jak se k tomu stavíte vy? Mně se ty babičky, co chodí pomáhat do školky vždycky na zástupovou smlouvu, fakt nechce hnát na finančák (i když bych jim to DP udělala, nějak to musí podat) a elektronické podání u nich fakt nepřichází v úvahu... Ale pokud to zase neúměrně zkomplikuje můj život, tak to asi zkusím...

A druhá věc, co mě překvapila - evidence nepeněžních plnění na benefit kartách, že nestačí zúčtovat částku, kterou na kartu nabijeme (tzn. kdy jsme my poskytli zaměstnanci ty dané peníze k čerpání), ale musíme sledovat kdy si jednotliví zaměstnanci něco z té karty pořídí a účtovat do mezd ty částky až v tom okamžiku. Řešení nepeněžních plnění přílohou ke mzdovému listu už prý nebude vůbec možné.

Nejsem úplně ten typ člověka, který bere vše co se řekne na školení za svaté, tak by mě zajímal váš názor...

tak to jsme Leni viděly stejný webinář. mimochodem, když paní Krchovová na závěr nabízela zaslání osobního dotazníku a my si ho nechali poslat, tak tam byl dokonce i rodinný stav!!!
jinak k RZD pro bývalé zaměstnance - nemám problém to pro ně udělat bokem, ale proč? pořád je to legislativní důvod pro vypořádání daní a ať se s tím popere JMHZ.
co se týká benefitů - to jsem zaregistrovala už i na jiných školeních, že na mzdovém listu se má objevit benefit v okamžiku čerpání, nikoliv nabití karty. My máme zatím poukázky, takže tam evidence snad nebude muset být, ale u těch benefitních karet by to znamenalo mít od poskytovatele benefitu seznam každý měsíc za každého zaměstnance, kolik vyčerpal. absolutně nechápu, proč zrovna takto něco evidovat, když se to na tom mzdovém listě stejně objeví za celý rok vcelku. s výjimkou těch pár, co si to nevyčerpají do konce roku.
ten seminář vůbec nebyl špatný, ale fakt ukáže až praxe, co je vlastně pravda a čím se strašíme zbytečně.

já osobně si myslím, že ve školství obecně máte naprostou většinu údajů vyplněných právě kvůli P1-04, ISP apod.
refi
Moderátorka

Příspěvekod refi » ned 01. bře 2026 19:06:26

stredni skola píše:Inspektorát práce prý bude sledovat, aby každý zaměstnanec vyčerpal alespoň 20 dnů dovolené v roce ...

sledovat může pouze to, co je dané zákonem, zbytek se vždy musí odůvodnit - nemoc, mateřská atd. takže z toho strach nemám.
refi
Moderátorka

Příspěvekod savy » úte 03. bře 2026 1:17:30

lenka.mzdovka píše:Dneska jsem se účastnila školení, které bylo inzerováno přímo na stránkách JMHZ od paní Ing. Krchovové, zmiňovala, že by doporučila přesvědčit zaměstnance, kteří požádali o RZD v MŠ, ale aktuálně již nejsou naši zaměstnanci (u nás poměrně častý případ - důchodci, kteří nemají jiné příjmy, jen z MŠ), aby si podali daňové přiznání i za cenu, že jim to daňovko uděláme my, protože nám to v JMHZ může přinést nehezké komplikace. Chápu, že je to poměrně nestandardní situace - vyplácím příjem někomu, kdo akutálně zaměstnancem není, na druhou stranu v rámci RZD se to běžně děje a je to procesně v pořádku - zaměstnanec nebyl nikde jinde do konce roku zaměstnán a do 15.2.26 požádal o RZD, takže si s tím musí JMHZ umět poradit nebo ne? Jak se k tomu stavíte vy? Mně se ty babičky, co chodí pomáhat do školky vždycky na zástupovou smlouvu, fakt nechce hnát na finančák (i když bych jim to DP udělala, nějak to musí podat) a elektronické podání u nich fakt nepřichází v úvahu... Ale pokud to zase neúměrně zkomplikuje můj život, tak to asi zkusím...

Teď čtu v metodice, takže program s tím počítá.
U zaměstnance, kterému provedete roční zúčtování daně po ukončení pracovního poměru, nezapomeňte vyplnit novou položku Typ odloženého příjmu = Roční zúčtování po skončení zaměstnaneckého poměru.
Položka Typ odloženého příjmu vstupuje do Jednotného měsíčního hlášení zaměstnavatele.
savy

Příspěvekod savy » úte 03. bře 2026 1:39:37

Kdo má FB, objevila jsem dnes Ameriku :D
https://www.facebook.com/groups/640768944231933/
savy

PředchozíDalší

Zpět na Pojištění