sleva na pojistném pro starobní důchodce od 1.1.25

sociální, zdravotní, zákonné, evidenční listy

sleva na pojistném pro starobní důchodce od 1.1.25

Příspěvekod refi » čtv 19. pro 2024 14:39:15

zdravím všechny radilky i radily,

určitě jste zaregistrovali možnost uplatnění slevy na důchodovém pojistném v plné výši, tj. 6,5%. Zaměstnanec, poživatel plného starobního důchodu, má donést pouze rozhodnutí přiznání plného SD a požádat zaměstnavatele o uplatnění slevy. Už jste přemýšleli nad formou, jakou má žádat? Stačí e-mail? Nebo budete vytvářet formulář?

díky za reakci

refi
refi
Moderátorka

Re: sleva na pojistném pro starobní důchodce od 1.1.25

Příspěvekod jitumk » pát 20. pro 2024 12:36:33

Refi,
já se narovinu přiznávám, že jsem možnost této slevy zaznamenala až díky vašemu dotazu :oops: .
Takže velké díky za něj :thumbs up: a jdu študovat, co to obnáší.
jitumk

Příspěvekod refi » pát 20. pro 2024 14:25:27

vložím vám tu mail, který jsem zaslala všem našim zaměstnancům - máme jich přes 800, takže jsem nevybírala kdo je a kdo není důchodce, třeba vám to usnadní práci:

Hezký den všem,

informace je určena všem zaměstnancům, kteří jsou zároveň poživateli starobního důchodu v plné výši nebo se v brzké době chystají o něj požádat.

Výše uvedená skupina zaměstnanců si může od 1.1.2025 požádat o slevu na pojistném na důchodové pojištění. Výše této slevy za kalendářní měsíc činí 6,5 % z vyměřovacího základu (VZ) zaměstnance, tzn. že nebude hradit žádné důchodové pojištění a zůstává k úhradě pouze nemocenské pojištění ve výši 0,6 % z VZ.

Slevu na pojistném je nutné uplatnit u své mzdové účetní. Není nutné vyplňovat žádný formulář, stačí pouze sdělení e-mailem.
Sleva bude uplatněna od měsíce, ve kterém si zaměstnanec o slevu požádá, nikoliv zpětně. K uplatnění slevy je nutné prokázat splnění podmínek nároku na slevu, a to doložením rozhodnutí o přiznání starobního důchodu (SD) a čestným prohlášením o nároku na výplatu SD v plné výši, případně potvrzením plátce důchodu o pobírání SD v plné výši s uvedením dne, od něhož výplata SD v plné výši náleží. Pokud jste již požadované potvrzení na mzdové a personální oddělení odevzdali, uveďte prosím tuto skutečnost v e-mailové žádosti.

Pokud si zaměstnanec o slevu nepožádá, není možné požádat zaměstnavatele zpětně, ale u ČSSZ vzniká přeplatek na pojistném, který bude poživateli SD vrácen na základě jeho vlastní žádosti na ÚSSZ.
Zároveň upozorňuji, že zaměstnanec, který uplatní slevu na pojistném u svého zaměstnavatele, nebude mít za období uplatněné slevy vystaven Evidenční list důchodového pojištění a nemůže jej tedy po zaměstnavateli požadovat.
refi
Moderátorka

Příspěvekod petraho » čtv 30. led 2025 15:34:31

Milé radilky, můžete mi prosím objasnit, co znamená výplata starobního důchodu v plné výši. Jak poznám z rozhodnutí o výplatě starobního důchodu, že je v plné výši.
petraho

Příspěvekod jitumk » čtv 30. led 2025 16:00:21

Dobrý den,
ze samotného rozhodnutí to nepoznáte, proto k němu musí dodat důchodce čestné prohlášení, že ho pobírá.
U nás šla paní do předčasného důchodu a nějaké nové rozhodnutí o tom, že už je ve starobním důchodu neměla, takže mi právě napsala čestné prohlášení, ale po týdnu doložila i potvrzení z OSSZ.
Lepší varianta je, když si nechá vystavit potvrzení na OSSZ. Udělají to během minutky na počkání a když důchodce řekne, že to potřebuje vystavit kvůli uplatnění slevy, tak mu tam vyloženě napíší větu "K 1.1.2025 pobírá starobní důchod v plné výši".
jitumk

Příspěvekod witty » pát 31. led 2025 9:57:10

Já jsem se ptala u nás na OSSZ, co znamená v plné výši. Tak prý - a to jsem nevěděla - existuje možnost, že důchodce pobírá jen polovinu důchodu a dělá "na procenta". Já pamatuji jen možnost, že člověk nepobíral důchod vůbec a pracoval na procenta.
Perličkou je, že prý v ČR nikdo tu možnost poloviny důchodu nevyužívá, ale jelikož ta varianta existuje, tak musí být ověřeno, že se netýká žadatele o slevu na pojistném.
witty

Příspěvekod refi » pát 31. led 2025 23:31:32

ano witty, taky se ke mně ta informace dostala, když jsem konzultovala něco jiného s ČSSZ. takže víceméně nereálné se s takovým případem setkat ... trochu jsem čekala nějakou evidenci, kdo si slevu uplatňuje, třeba jako přílohu k Přehledu pojistného, ale zatím nic, jen souhrnný počet a částka. leda když uvidí, že jsme někoho přihlásili, kdo splňuje podmínky (to oni ví nejlépe), pak je předpoklad, že si o slevu požádal a také nebudou očekávat ELDP
refi
Moderátorka

Příspěvekod ega » stř 05. úno 2025 10:09:05

Ahoj,
moje nyní hojné zkušenosti se slevami a dokládáním "plné výše":
Důchodci někdy sami nevědí, co pobírají, takže jejich čestné prohlášení je k ničemu, je to zastřeno vidinou slevy, na kterou důchodci okamžitě slyší. Snažili se mi místo Rozhodnutí o důchodu předkládat Oznámení o lednovém zvýšení, ale z toho nepoznáte nic... kromě částky, která vás nezajímá :)
Takže opravdu nejlepší je čerstvé potvrzení ze sociálky, které vystavuje sociálka na počkání.
Dostaly se mi do rukou takové skvosty jako Rozhodnutí o přiznání, kde v druhé větě je, že se starobní důchod od toho data nevyplácí... tak to asi nebude důchod v plné výši, že? Ale slevu chtějí, ale doložit správné potvrzení je děsný problém...
Anebo že měli kdysi v minulosti zaměstnavateli hlásit, že jsou už pobirateli důchodu? Cha! Až sleva je zbavila studu!
Ale tohle je z těch novinek ještě nejmenší zlo... zadá se to a pojede to... horší je to s ošetřovačkama...
Jo a taky bych od Vemy uvítala nějaký seznam jen těch, kteří slevu uplatňují...když existuje seznam zaměstnanců, za které uplatňuje slevu zaměstnavatel...
Pa!
ega

Příspěvekod Markethka » čtv 06. úno 2025 8:23:04

Dobrý den, já jsem si nechala od zaměstnanců přinést potvrzení, že pobírají důchod v plné výši. Vystaví to na požádání na OSSZ. Bez toho bych jim to neuplatnila. S pozdravem Markéta :bye:
Markethka

Příspěvekod refi » čtv 06. úno 2025 13:55:48

tak ještě přidám moje zkušenosti. kdo si požádal a je v důchodu už opravdu hodně dlouho, tomu slevu dávám i jen z lednového doložení zvýšení. u ostatních, kteří ještě jsou schopni doma něco pohledat, je do toho tlačím. nicméně - my máme včetně dohodářů 70!! starobních důchodců. takže nechci přidělávat ossz ještě další stres s tím, že jim tam ty davy budu posílat, ale dodatečně si to od nich určitě nechám dodat, jen ne teď. a ano, sestava se jmény a částkami ve vema mi chybí, snad dodají variantu třeba do S40.

co se týká ošetřovaček u vemy, je tam chybka v tom, že pokud pokračuje z ledna a končí třeba 5.2. a já ještě nemám uzavřené výplaty, ač je očr ukončená, nemohu odeslat přílohu. není v ní zaznamenáno, že očr skončila, takže bude oprava. ale jinak se to už nějak zaběhalo. měli jsme jich v lednu kolem 20 a praxe je taková, že mailem pošlou datum začátku a identifikátor a po ukončení dodají vyplněnou žádost. no stressss :drinks: :crazy: ale bude hůř, počkejme na měsíční hlášení za každého zaměstnance od 1/26 :o :D
refi
Moderátorka

Příspěvekod refi » pon 10. úno 2025 7:54:39

dostávám často dotazy, zda se sleva z důchodového pojištění týká i dohodářů a jiných druhů PPV. tak ano, týká se všech, i statutárních orgánů. pokud má zaměstnanec - starobní důchodce - více pracovně právních vztahů, uplatní slevu u všech. aspoň že tato sleva je pro zaměstnavatele v podstatě jednoduchá. jednou se začne uplatňovat a už nic dál neřeší. žádný druhý zaměstnavatel, žádný souboj o slevu, řeší se jen pracovní vztah u nás a ostatní nás nezajímá :drinks:
refi
Moderátorka

Zpět na Pojištění