sleva na pojistném pro starobní důchodce od 1.1.25

sociální, zdravotní, zákonné, evidenční listy

sleva na pojistném pro starobní důchodce od 1.1.25

Příspěvekod refi » čtv 19. pro 2024 14:39:15

zdravím všechny radilky i radily,

určitě jste zaregistrovali možnost uplatnění slevy na důchodovém pojistném v plné výši, tj. 6,5%. Zaměstnanec, poživatel plného starobního důchodu, má donést pouze rozhodnutí přiznání plného SD a požádat zaměstnavatele o uplatnění slevy. Už jste přemýšleli nad formou, jakou má žádat? Stačí e-mail? Nebo budete vytvářet formulář?

díky za reakci

refi
refi
Moderátorka

Re: sleva na pojistném pro starobní důchodce od 1.1.25

Příspěvekod jitumk » pát 20. pro 2024 12:36:33

Refi,
já se narovinu přiznávám, že jsem možnost této slevy zaznamenala až díky vašemu dotazu :oops: .
Takže velké díky za něj :thumbs up: a jdu študovat, co to obnáší.
jitumk

Re: sleva na pojistném pro starobní důchodce od 1.1.25

Příspěvekod refi » pát 20. pro 2024 14:25:27

vložím vám tu mail, který jsem zaslala všem našim zaměstnancům - máme jich přes 800, takže jsem nevybírala kdo je a kdo není důchodce, třeba vám to usnadní práci:

Hezký den všem,

informace je určena všem zaměstnancům, kteří jsou zároveň poživateli starobního důchodu v plné výši nebo se v brzké době chystají o něj požádat.

Výše uvedená skupina zaměstnanců si může od 1.1.2025 požádat o slevu na pojistném na důchodové pojištění. Výše této slevy za kalendářní měsíc činí 6,5 % z vyměřovacího základu (VZ) zaměstnance, tzn. že nebude hradit žádné důchodové pojištění a zůstává k úhradě pouze nemocenské pojištění ve výši 0,6 % z VZ.

Slevu na pojistném je nutné uplatnit u své mzdové účetní. Není nutné vyplňovat žádný formulář, stačí pouze sdělení e-mailem.
Sleva bude uplatněna od měsíce, ve kterém si zaměstnanec o slevu požádá, nikoliv zpětně. K uplatnění slevy je nutné prokázat splnění podmínek nároku na slevu, a to doložením rozhodnutí o přiznání starobního důchodu (SD) a čestným prohlášením o nároku na výplatu SD v plné výši, případně potvrzením plátce důchodu o pobírání SD v plné výši s uvedením dne, od něhož výplata SD v plné výši náleží. Pokud jste již požadované potvrzení na mzdové a personální oddělení odevzdali, uveďte prosím tuto skutečnost v e-mailové žádosti.

Pokud si zaměstnanec o slevu nepožádá, není možné požádat zaměstnavatele zpětně, ale u ČSSZ vzniká přeplatek na pojistném, který bude poživateli SD vrácen na základě jeho vlastní žádosti na ÚSSZ.
Zároveň upozorňuji, že zaměstnanec, který uplatní slevu na pojistném u svého zaměstnavatele, nebude mít za období uplatněné slevy vystaven Evidenční list důchodového pojištění a nemůže jej tedy po zaměstnavateli požadovat.
refi
Moderátorka

Zpět na Pojištění