EXEKUCE

doba určitá, neurčitá, zkušební doba, kratší pracovní doba, nepravidelná pracovní doba

EXEKUCE

Příspěvekod jitumk » úte 07. led 2025 9:33:38

Dobrý den, milé radilky,
obracím se na vás s prosbou o radu ohledně exekucí.
Od prosince máme novou zaměstnankyni, je sama, má 3 vyživované děti a doposud mi k ní došlo 8 nepřednostních exekucí, což by ještě nebyla taková hrůza kdyby k tomu paní nepobírala invalidní důchod I. st. , na který se exekuce vztahuje také.
Nyní mám písemně na základě usnesení jednotlivých exekutorů dáno, že mám srážet:
- u první exekuce = provádět srážky ve výši jedné třetiny čistého zbytku mzdy, který zbývá po odečtení poloviny základní nepostižitelné částky
- u druhé exekuce = prozatím se exekutor na moji žádost o sdělení poměru využití nezabavitelné částky nevyjádřil
- u třetí až osmé exekuce = je stanoveno, že mám provádět srážky z čistého příjmu povinného, který zbývá po odpočtu 90% nezabavitelné částky

Oslovila jsem technickou podporu mzdového programu a tam mi sdělili, že s tímto si program poradit neumí, že si to musím vypočítat sama, ale jak??? |:-(|
Máte prosím někdo s tímto zkušenost jak vypočítat? Nebo radu jak na to?
jitumk

Re: EXEKUCE

Příspěvekod refi » stř 08. led 2025 14:57:18

a jééje, ještě doufám, že vám třeba ty exekuce nebyly doručeny ve stejný den ... potom by se dalo podle pořadí srážet jednodušeji ..??
refi
Moderátorka

Příspěvekod jitumk » stř 08. led 2025 15:41:34

Volala jsem jednomu z exekutorů a tam mi sdělili, že je mám "poskládat" podle data, kdy došla exekuce prvnímu plátci mzdy (podle toho určím pořadí).
Ta uvedená na prvním místě ke mě došla jako poslední, ale prvnímu plátci mzdy došla z těch všech jako první :?
Konkrétně -
Třetí až osmá exekuce v pořadí došly 18. 12. 2024 - rozhodné datum 10. 8. 2021, 15. 8. 2022, 31. 7. 2023, ........ = nezabavitelná částka pro mě 90%
Druhá exekuce v pořadí došla 20. 12. 20214 - rozhodné datum 2. 3. 2021 = nezabavitelná částka ve stejné výši jako ta, co je jako na prvním místě (to mi sdělil exekutor), takže asi taky 50%
První exekuce v pořadí došla 6. 1. 2025 - rozhodné datum 6. 8. 2020 = nezabavitelná částka 50%

Myslíte, že to mám tedy poskládáno správně?
Taky nevím jak to funguje, jestli každý dostane každý měsíc kousek peněz pro sebe nebo jestli mám nejdřív vše posílat tomu prvnímu, pak až bude hotovo, tak tomu druhému |:-(|
jitumk

Příspěvekod witty » stř 08. led 2025 16:31:30

Tedy já už přes pět let exekuci neřešila, ale oni si můžou exekutoři diktovat něco ohledně procenta nezabavitelné částky??? To je mi novina.
Za starých dobrých časů se seřadily exekuce a postupně se umořovaly (pokud byly všechny se stejnou "předností" a přišly v různé dny).
Měla jsem i kombinaci s invalidním důchodem a tam se nějak rozhodlo, kdo bude počítat s nezabavitelnou částkou (jestli sociálka nebo zaměstnavatel, díky alzheimeru už nevím, jak to bylo u nás) a pak se sráželo podle toho. Žádné dělení. Jen v případě, že byly dvě nebo více exekucí na stejném místě v pořadí (doručeny stejný den), se sráželo na všechny souběžně, což bylo pár korun a hrozně se to vleklo.
Pravda je, že pořadí bylo stanoveno podle toho, jak exekuce přicházely historicky i předchozím zaměstnavatelům. Což se vyčetlo ze zápočtového listu.
Já bych srážela jen na tu první v pořadí a průběžně konzultovala s exekutorem zůstatek, který je třeba ještě srážet. Pak postupně srážet dle pořadí další. Více exekucí se stejným pořadím (stejným dnem prvního doručení) srážet souběžně všechny.
witty

Příspěvekod refi » čtv 09. led 2025 8:30:09

pokud se jedná o nepřednostní exekuce, srážíte podle pořadí, jak psala witty. tzn. že to máte nyní jednodušší, budete srážet pouze jednu z 6.8.20. o tom zda může rozhodnout exekutor o výši nezabavitelné částky nevím, ale určitě bych se zeptala samotného exekutora. ve Vemě se dá nastavit snížení nezabavitelné částky nebo její úplné zrušení, nevím, co máte za program. mimochodem ve Vemě se zadají všechny exekuce najednou a dle druhu exekuce, data doručení prvnímu plátci si pořadí a srážky už řídí sama.
vím, že to není váš případ, jen upozorňuji případné jiné čtenáře, že od 1.1.25 je zrušená možnost si uplatnit jako vyživovanou osobu i manžela, což dosud bylo možné. nyní ta možnost sice ještě také zůstala, ale pouze v případě, že pobírá manžel starobní nebo invalidní důchod 2. nebo 3. stupně. takže pokud vám nějaké exekuce běží, mrkněte do nastavení vyživovaných osob a případně snižte počet už od výplaty za prosinec 2024, protože srážky odchází v lednu dle nových pravidel.
refi
Moderátorka

Příspěvekod jitumk » čtv 09. led 2025 9:56:01

Milá refi a witty,
já věřila, že vy dvě poradíte a stalo se. Díky vám jsem se posunula zase o kousek dál, vlastně nejspíš až do finále :yahoo: .

Ohledně určení výše nezabavitelné částky mi přišlo od exekutorů usnesení. Tak jsem tomu prvnímu z nich zavolala, ať mi poradí co s tím, jak to počítat, když mám provádět srážky ze mzdy ve výši jedné třetiny čistého zbytku mzdy, který zbývá po odečtení poloviny nepostižitelné částky a proč to mám u každého exekutora jinak :? .
Ve finále jsem se dozvěděla, že o 1/3 se tam píše, protože neví jestli mám u sebe víc jak 4 exekuce nebo ne a jestli je některá přednostní. Vzhledem k tomu, že jich mám víc jak 4 a přednostní nemám, tak mám strhávat ve výši 2/3 na tu první v pořadí, a pak až na další,.... Poměr nezabavitelné částky, kterou mohu použít si určí každý exekutor podle svého, jak chce. Správně by si měl zjistit kolik bude mít zaměstnanec plat, kolik důchod a dle toho co nejlépe poměr nastavit, to ale prý dělá málokdo. Také se doporučuje všem počkat jaký poměr nastavil ten první exekutor v pořadí a respektovat to, aby nevznikal takový paskvil jako u mě. Tento poměr nezabavitelné částky prý lze kdykoliv dalším usnesením změnit. Já ho mám prostě respektovat a neřešit to. Pak mi ještě řekl, že pokud by došlo ke změně a já měla souběh exekucí s různými poměry nezabavitelné částky, takže je to pro mzdovou účetní téměř nemožné vypočítat |:-(| , že to bych se musela obrátit na nějakého poradce. Už to vidím jak dělám každý měsíc výplatu s poradcem, to by se vyplatilo :o

Naštěstí mám štěstí v neštěstí = nemám přednostní exekuci (zatím), každá má své vlastní pořadí, takže mi s tím program pomůže. Znovu jsem kontaktovala technickou podporu (KEO4) a tam mi poradili co a jak, že prý to v tomto případě lze nastavit, ale pokud bych měla se stejným datem 2 exekuce nebo přednostní a nepřednostní a každá jiný poměr nezabavitelné částky, tak to už by program dohromady nedal.
jitumk

Příspěvekod refi » čtv 09. led 2025 11:59:03

tak to i já koukám, co všechno exekutoři můžou s nezabavitelnou částkou dělat a jak spolu absolutně nekomunikují. tohle je pro mě nepochopitelné, když vím, jaké odměny mají a přesto jsou schopni vypotit pro každou exekuci jinou nezabavitelnou částku. Z čeho potom tedy vycházejí výpočty jednoho nebo druhého, když se liší?
Nicméně máte srážet opravdu 2/3? to se sráží u přednostních exekucí, nikoliv nepřednostních.
a děkuji za zpětnou vazbu s KEO. Vema dokáže dělat více exekucí současně i jejich kombinace přednostní/nepřednostní/výživné. ale v měsíci vždy pouze a jenom jednu nezabavitelnou částku, tzn. že podle mně ani není legislativně možné ke každé exekuci přistupovat jinak, když jsou pro její výpočet nějaká daná pravidla.
refi
Moderátorka

Příspěvekod jitumk » čtv 09. led 2025 13:47:08

Ano, opravdu musím srážet 2/3.
Řekl mi to ten exekutor, ale radši jsem to ještě hledala a našla, že pokud má zaměstnanec 4 nebo více, tak se sráží vždy 2/3, i když jsou to jen nepřednostní pohledávky. Ještě k tomu platí výjimka, že když má zaměstnanec starobní, sirotčí nebo invalidní důchod 2. a 3. stupně, tak je to trochu jinak, ale naše paní má invalidní I. st., takže jí se výjimka netýká.

No a ten výpočet kdyby byl opravdu souběh více exekucí v jednom dni a jiným poměrem nezabavitelné částky je opravdu :x . To by ani křišťálová koule nepomohla :lol:
jitumk

Příspěvekod refi » čtv 09. led 2025 14:01:31

aha, takže to už je i pro mě novina, neměla jsem takový případ dlouho. zlatá insolvence!!! [:-}
refi
Moderátorka

Zpět na Pracovní smlouvy, dohody