Projekt IROP

domácí i zahraniční, žádosti, rozpočty, smlouvy, čerpání, vyúčtování, prezentace

Projekt IROP

Příspěvekod marlenka » úte 08. srp 2017 6:56:48

Dobrý den přeji všem radilkám a radilákům a prosím o radu. Škola ještě nedostala ani korunu na výše uvedený projekt, který ale máme schválený. Nicméně teď jsme obdrželi fakturu za zpracování studie proveditelnosti k projektu. Dle telefonického sdělení pracovníka zřizovatele máme zatím uhradit z provozních prostředků a po obdržení projektových peněz si je převést zpět. Moc se mi to nelíbí, jelikož fakturu budu účtovat na účet 042 a mám obavy, že by měla být hrazena z investičních prostředků. Poslechli byste radu zřizovatele nebo ne?
marlenka

Re: Projekt IROP

Příspěvekod nono » stř 09. srp 2017 9:17:01

Už jsem to tady jednou někde psala.... na jednom semináři nám lektor řekl, že co řekne, požaduje... zřizovatel
musíme poslechnout.
Chtěla bych to ale písemně, třeba mail od zřizovatele, že to takto máte udělat.
nono

Příspěvekod marlenka » čtv 10. srp 2017 9:20:09

To je právě problém. Písemně nikdo nic nedá. Vezmou telefon a zavolají místo odpovědi...
marlenka

Příspěvekod kokoska » úte 15. srp 2017 15:32:29

S projektovou dokumentací byl vždy problém, zda je to uznatelný výdaj. Pokud v rozhodnutí (podmínkách dotace) nemáte výslovně napsáno, že ji můžete zahrnout do uznatelných výdajů, tak je úhrada na Vás. Dříve jsem dělala na NKÚ a dívali jsme se na to tak, že projektová dokumentace je spíš provozní výdaj, protože bez ní nelze zahájit realizaci díla.
Něco jiného jsou ale třeba nějaké testy (vymyslím třeba test kyselosti půdy před zasazením vinné révy :) ), ty by do investičních nákladů patřily. takže já bych se klonila k variantě z provozu.

Zřizovatele bych určitě poslechla, nic jiného by mi nezbylo...
kokoska

Příspěvekod marlenka » stř 23. srp 2017 11:57:12

Poslechla jsem, i když zaměstnanci se tam mění jako na běžícím pásu a na papíru mi to pracovnice nedala. Pouze info přes telefon. :x
marlenka

Příspěvekod savy » čtv 30. led 2025 11:11:31

Máme teď taky dotaci z IROP a info, že pokud nebude schválená, mám faktury hradit z provozu. Údajně dotace schválená byla, ale peníze pořád nemáme, jak mám zaplacené faktury přeúčtovat ke konci roku, můžu použít 381 – Náklady příštích období nebo na jaký účet to dát? V investičním fondu nemáme dost prostředků. Je k tomu nějaká metodika? Děkuji
savy

Příspěvekod jitumk » čtv 30. led 2025 14:54:46

Osobně o žádné metodice nevím, ale účtovala bych na účet 388.
My jsme měli IROP s platbou expost (nejednalo se o investice, ale drobné věci), takže jsem vše účtovala 5xx / 321 a proti tomu výnosy 388/672, kryté jsme to měli přechodně jakože finančními prostředky na rezervním fondu, protože tam bylo dost peněz. Peníze došly v dalším roce po schválení závěrečné zprávy, ty jsem zaúčtovala 241 / 346 a 346 / 388
jitumk

Příspěvekod savy » pát 31. led 2025 10:31:29

Děkuji, u nás je to právě investice a mám faktury na studii proveditelnosti a zpracování žádosti.
savy

Příspěvekod jitumk » pát 31. led 2025 12:40:23

Dobrý den,
zapátrala jsem v paměti a vzpomněla si, že jsme měli jednu dotaci, která byla proplacena expost a byla částečně i investiční, tak jsem mrkla do historie účta a zjistila jsem, že našem případě jsme žádost o dotaci (fakturu za její zpracování) platili jako službu 518/321, tj. nezapočítávala se jako vedlejší náklad k investici = našla jsem k tomu něco na účetním portále a vkládám jako přílohu.

Zpracování studie jsem u jiné dotace účtovala také do nákladů na 518/321, ale přímo jako uznatelný náklad uhrazený z dotace, protože to bylo přímo v rozpočtu té žádosti uvedeno jako uznatelný náklad (jako součást dotace), ale tam nebyla žádná investice, takže nebyla ani jiná možnost jak SÚ 518.

Proč to tady tak vypisuji = píšete, že nemáte na IF dost financí, třeba by Vám, pomohlo přeúčtování podání té žádosti na 518/321, a pak bych si v tomto roce zažádala o pomoc zřizovatele.
U nás, když jsem neměli na investici, která byla zaplacená expost, jsme dostali od zřizovatele návratnou dotaci určenou na předfinancování schválené dotace.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
jitumk

Příspěvekod savy » pát 31. led 2025 12:58:26

Jste zlatá, kouknu na to. Ještě jsem zaúkolovala p. ředitelku jestli by neměli nějakou metodiku v agentuře která zpracovala žádost, ale moc nadějí tomu nedávám. Já to mám právě všechno na službách, protože jsem měla info, že pokud dotace nevyjde, bude se to hradit z provozu (schválil zřizovatel) a teď nějak nevím co s tím na konci roku aby to bylo dobře. Jediné co jsem našla je toto https://dotazyvuj.cz/investice-z-irop/ Ale nemůžu účtovat z FI a kdybych to vzala z RF, tak to zase nemůžu dát na 401.
savy

Příspěvekod jitumk » pát 31. led 2025 15:11:14

Nechci Vás strašit, ale ty různé firmy o účetnictví neví nic, netuší co je investice,.... Konkrétně známá měla celý IROP jako investiční, protože tak podali žádost aniž by se s ní někdo poradil a ve finále byla investiční jen cca 1/5 celé akce, tak pak nějak museli žádat o úpravu dotace,.... no, měla chudák nervy, aby to klaplo.
Já, když jsem se zkoušela něco doptat, tak taky nikdy neporadili nic rozumného.

Jinak co se týče IF, pokud máte investici, tak musíte při úhradě z Bú zároveň vždy účtovat o 416, zdá se , že máte v současnosti na IF málo financí, tak doporučuji co nejrychleji buď udělat převod z RF do IF (se souhlasem zřizovatele) nebo zažádat zřizovatele o "finanční injekci", aby jste pak na další faktury měla dost prostředků na IF.

K těm dosavadním fakturám - osobně bych důkladně prošla tu podanou žádost a podklady k ní, zda tam někde není něco o nákladech za tu žádost či studii. Pokud by nebylo, tak bych to dala na 518.
Kdyby to byla projektová dokumentace, tak tu bych zase naopak dala jedině na 042 a platila z IF.
jitumk

Příspěvekod savy » stř 05. úno 2025 12:50:09

Tak nakonec jsem zavolala na kraj kde byla moc ochotná paní. Všechny dosavadní faktury jsem nechala zaúčtované z provozu, jen jsem ještě řešila že budovu nemáme ani ve správě ani ve výpůjčce, ale platíme nájem, ale i to prý lze a poradí mi jak to správně proúčtovat.
savy

Příspěvekod jitumk » stř 05. úno 2025 13:01:25

Perfektní, tak to jsem ráda, že máte vyřešeno a hlavně klidnou duši, že to bude vše OK :thumbs up:
jitumk

Příspěvekod savy » stř 05. úno 2025 13:05:04

Děkuji moc.
savy

Zpět na Granty a projekty