AUTOPLAN Cestovní příkazy

domácí a zahraniční, zálohy, vyúčtování, cizí měna

AUTOPLAN Cestovní příkazy

Příspěvekod krobsoftware » čtv 29. dub 2010 22:33:16

Aplikace AUTOPLAN Cestovní příkazy slouží k evidenci a vyúčtování tuzemských i zahraničních pracovních cest se všemi náležitostmi dle platné legislativy. Vystavené cestovní příkazy a vyúčtování tuzemských i zahraničních cest lze vytisknout na metodicky správném formuláři. V případě spolupráce s aplikací AUTOPLAN Kniha jízd se cestovní příkazy vystavují automaticky z jízd zapsaných v knize jízd. K dispozici je rovněž propracovaný schvalovací proces, který umožňuje efektivní vnitrofiremní komunikaci bez nutnosti rotace jednotlivých dokumentů. Informace viz http://www.autoplan.cz. Sleva pro školy!
Uživatelský avatar
krobsoftware
Inzerent
 
Příspěvky: 15
Registrován: čtv 29. dub 2010 22:05:31

Re: AUTOPLAN Cestovní příkazy

Příspěvekod dreamer2 » úte 15. čer 2010 16:02:52

Dobrý den, zakoupila jsem tento program. Zatím se s ním seznamuji, ale už teď jsem nadšená. Jen nemám moc času pročítat manuál, takže - pokus, omyl... Můžete mi někdo poradit? Při zadávání cestovního příkazu (ani v zadávání zaměstnanců) nemůžu najít, kam se zadává pracovní doba. Děkuji.
dreamer2
 
Příspěvky: 47
Registrován: stř 02. zář 2009 8:17:55

Re: AUTOPLAN Cestovní příkazy

Příspěvekod krobsoftware » čtv 17. čer 2010 10:01:17

dreamer2 píše:Dobrý den, zakoupila jsem tento program. Zatím se s ním seznamuji, ale už teď jsem nadšená. Jen nemám moc času pročítat manuál, takže - pokus, omyl... Můžete mi někdo poradit? Při zadávání cestovního příkazu (ani v zadávání zaměstnanců) nemůžu najít, kam se zadává pracovní doba. Děkuji.


Dobrý den, údaj „pracovní doba“ není pro cestovní náhrady vůbec důležitý. Je potřebný pro jiné účely (např. spolu s údaji o počátku a konci výkonu práce pro mzdové záležitosti jako je přesčas apod.) a v případě, že zaměstnanec uplatňuje pružnou pracovní dobu. Pak ale musí být ve vnitřním předpisu „pracovní doba“ stanovena, a to pro všechny zaměstnance stejně. No, a protože je pro všechny stejná, pak je na cesťáku zcela zbytečná. Záleží tedy na tom, jak má Vaše organizace cestovní náhrady a ostatní záležitosti upraveny vnitřními předpisy. Neuplatňuje-li zaměstnanec pružnou pracovní dobu, je pro mzdové účely (nikoliv pro cestovní náhrady) nezbytný údaj o pracovní době stanovené zaměstnanci pro příslušný den stanoven rozvrhem směn a ten opět zaměstnavatel zná a nemusí tedy opět být na Cestovním příkazu. Údaje o pracovní době zaměstnance jsou důležité např. i pro účely poskytování menu stravenek, ale to opět může být ve zcela jiné evidenci než na Cestovním příkazu.

Jelikož jsme si ale vědomi, že pro některé klienty je údaj o pracovní době nepostradatelný, lze samozřejmě údaj v aplikaci AUTOPLAN zadat. Ke každému zaměstnanci na kartě „Vlastnosti zaměstnance“ lze zadat libovolný údaj, např. pracovní dobu, který se pak bude tisknout na každý cestovní příkaz. Nejprve v menu Nastavení - Možnosti - v kartě Volitelné údaje - v oddíle Zaměstnanci zatrhněte Používat 1. volitelný údaj pod názvem: a zadejte požadovaný název, např. Pracovní doba. Pak se Vám tato položka bude nabízet u každého zaměstnance v kartě Vlastnosti zaměstnance a následně se bude tisknout v cestovním příkazu. Obdobně je Vám k dispozici ještě 2. volitelný údaj dle vlastního uvážení. Poku budete mít jakékoliv dotazy, jsme Vám vždy k dispozici.
Uživatelský avatar
krobsoftware
Inzerent
 
Příspěvky: 15
Registrován: čtv 29. dub 2010 22:05:31

AUTOPLAN Cestovní příkazy

Příspěvekod AlenaK. » pon 12. črc 2010 13:49:41

Dobrý den,
tento bezva prográmek jsem si nedávno stáhla a trošku s ním začínám pracovat, a protože jsem se rozhodla, že přemluvím paní ředitelku, abych si mohla tento program pořídit v plné verzi, ráda bych se ještě poptala na nějaké info.
Takže:
1. demo verze je pro evidenci max. 3 zaměstnanců, takže jsem teď jednoho ze tří zadaných smazala, abych vypočítala náhrady jinému, kterého jsem tam chtěla zadat na místo toho smazaného, přesto mi program píše, že je verze jen pro 3 zaměstance, ikdyž tam teď mám vlastně jen dva, jak na to?

2. při zadávání určeného dopravního prostředku jsou k dispozici dva řádky, na jednom je - dopravní prostředek určený zaměstnavatelem a na řádku druhém je - jiný dopravní prostředek použitý se souhlasem zaměstnavatele. Proč tam ten druhý ale je, když mě program potom upozorňuje, že alespoň jeden dopravní prostředek musí být určený zaměstnavatelem a dál mě to nepustí?

3. tato otázka bude zřejmě pro nějakou hodnou paní účetní, která se cesťákama zabývá :) ....při zadávání Výdajů vynaložených zaměstnancem je kolonka zaúčtování - daňově uznatelný, neuznatelný, co s tím? Naše účetní neví, já účetnictví nedělám, proto Vás prosím, zda by mi to někdo vysvětlil...... děkuji! :oops:

4. v naší organizaci máme ve Směrnici uvedeno, že pokud pojede zaměstnanec na pracovní cestu soukromým vozidlem, že mu bude cestovní náhrada vyplacena ve výši výhodnějšího jízdného veřejné hromadné dopravy.....jak to dostat do toho prográmku? Zatím jsem to udělala tak, že jsem zadala "dopravní prostředek neúčtován" a do kolonky "účel" ve Výdajích vynaložených zaměstnancem jsem napsala "náhr.za použití soukr.vozidla ve výši veřejné hr. dopravy" a částku jsem doložila z Idos - vytištěné vlakové spojení s cenou jízdného. Je to tak možné?


A poslední dotaz je zase na firmu Krobsoftware :) , slevu 30 % poskytovanou pro školská zařízení dostaneme i my, jako Dětský domov? :oops:
Na základě mých superlativů na Váš prográmek a ještě s poskytnutou slevou by se mi určitě podařilo paní ředitelku k nákupu přesvědčit (ráda bych Knihu jízd pro 2 vozidla a Cestovní příkazy - tuzemské i zahraniční pro 16 zaměstnanců).
JINAK OPRAVDU BEZVA VYCHYTANÝ PROGRÁMEK, DÍKY ZA NĚJ!

Moc Vám všem děkuji za odpověď, nejsem účetní a cesťáky teprve studuji [:-} , každá rada drahá a vítaná :bye: .

Zdravím a přeju krásné dovolené a těm, co jsou v práci (jako já :crazy: ), tak ať nemáte v kanceláři takové vedro (jako já :D ..... :? )
Alena K.
AlenaK.
 
Příspěvky: 65
Registrován: pát 30. dub 2010 9:01:55

Re: AUTOPLAN Cestovní příkazy

Příspěvekod krobsoftware » úte 13. črc 2010 21:19:06

AlenaK. píše:1. demo verze .....; 2. při zadávání..... ; 3. tato otázka......; 4. v naší organizaci.....; A poslední dotaz.....

Dobrý den, Váš zájem nás těší, takže hurá do odpovědí:

ad 1) Demoverze umožňuje aplikaci si vyzkoušet na evidenci max. 3 zaměstnanců a pro každého max. 5 pracovních cest (resp. max. 3 vozidla a pro každé vozidlo zápis max. 50 jízd). Demoverze slouží k pohodlnému otestování aplikace a kontroluje rozsah "zkoušení". Pokud již máte navedeny 3 zkušební zaměstnance, čtvrtý a další zaměstnanec (ikdyž předchozí smažete) je již nad limit demoverze. Vámi popsaným způsobem by tak bylo možné aplikaci používat vlastně bez omezení, po vytištění potřebných formulářů by bylo možné zaměstnance či cesťáky mazat a nahrazovat novými. Toto však z pochopitelných důvodů není umožněno. V plné verzi je pak již "nahrazování" zaměstnanců povoleno.

ad 2) Zaměstnavatel je povinen určit způsob dopravy (tj. dopravní prostředek) před nástupem zaměstnance na prac. cestu. Tato povinnost vyplývá z §157 ZP a nabízí se následující: "dopravní prostředek určený zaměstnavatelem" případně dále navíc "jiný dopravní prostředek použitý se souhlasem zaměstnavatele" (např.tzv."AUV" - najdete v jiných tématech). My tedy na tuto skutečnost upozorňujeme oznámením, že alespoň jeden dopravní prostředek (může jich být samozřejmě více, případně i "neúčtován") ale musí být určený zaměstnavatelem a dál Vás správně aplikace nepustí.

ad 3) Daňově uznatelný, neuznatelný, co s tím? Volbu používají především klienti, kteří rozlišují určitou strukturu nákladů, a kteří toto potřebují použít především pro následné zaúčtování do jiných systémů.Tento údaj nemá přímou souvislost s vyúčtováním pracovní cesty a nemusí se nijak rozlišovat.

ad 4) Toto je přesně ten případ Vámi již zmiňovaný v dotazu 2) (např."AUV"). Zaměstnavatel určí zaměstnanci jako dopravní prostředek vlak. Vyplníte tedy např. vlak v poli "dopravní prostředek určený zaměstnavatelem" poté zaměstnavatel na návrh zaměstnance dovolí absolvovat cestu soukromým vozidlem zaměstnance při volbě "jiný dopravní prostředek použitý se souhlasem zaměstnavatele". Zaměstnanec tedy absolvuje pracovní cestu soukromým vozidlem, ale cestovní náhrada mu bude vyplacena ve výši jízdného veřejné hromadné dopravy (vlak). Tyto informace se pak objeví i v záhlaví cestovního příkazu. Do kolonky "účel" ve Výdajích vynaložených zaměstnancem pak můžete výdaj popsat, např. jak uvádíte "náhr.za použití soukr.vozidla ve výši veřejné hr.dopravy" a částku sem doložit z Idosu (buď v papírové formě nebo můžete libovolný soubor, např. screenshot či PDF uložit přímo k uvedené cestě).

ad poslední dotaz) Slevu 30 % poskytneme i Dětskému domovu, tedy i Vám, pro jistotu nám to ale uveďte do poznámky v případné objednávce.
Naposledy upravil krobsoftware dne úte 13. črc 2010 21:56:39, celkově upraveno 2
Uživatelský avatar
krobsoftware
Inzerent
 
Příspěvky: 15
Registrován: čtv 29. dub 2010 22:05:31

Re: AUTOPLAN Cestovní příkazy

Příspěvekod AlenaK. » úte 13. črc 2010 21:49:20

Dobrý večer "krobsoftware" :bye: !
Moc Vám děkuji za odpověď, jsem zase o něco chytřejší :whistle: .
Určitě se ještě "uvidíme", a to i přes Vaše stránky formou mé objednávky ;) .
Ještě jednou upřímný dík!
Alena K.
AlenaK.
 
Příspěvky: 65
Registrován: pát 30. dub 2010 9:01:55

Re: AUTOPLAN Cestovní příkazy

Příspěvekod AlenaK. » pát 16. črc 2010 8:51:51

A JE TO TADY!!!!! [:-}
MÁM POVOLENO OBJEDNAT SI TENTO PROGRÁMEK [:} !
JDU HNED UDĚLAT OBJEDNÁVKU, AŤ HO MÁM K PRÁCI CO NEJDŘÍVE :whistle: .
ZDRAVÍM VŠECHNY A PŘEJU KRÁSNÝ DEN :bye: .
Alena K.
AlenaK.
 
Příspěvky: 65
Registrován: pát 30. dub 2010 9:01:55

AUTOPLAN Cestovní příkazy

Příspěvekod AlenaK. » stř 29. zář 2010 11:47:46

Dobrý den :) ,
prosím o radu v tomto prográmku....
Trošku tápu v těch kolonkách podpisů. V samotném "cestovním příkazu" je kolonka pro "podpis pokladníka", který se určitě podepisuje jen v souvislosti s výše uvedenými "povolenými zálohami", tedy, když záloha poskytnuta nebyla, podepisovat se nebude, je to tak?
Pak v samotném "vyúčtování pracovní cesty" je kolonka pro "pracovníka, který upravil vyúčtování" - to bych teda měla být já, když všechny cesťáky "počítám" já..., a pak úplně dole je kolonka pro "účtovatele", což by podle mě měl být člověk, který tu pracovní cestu vykonal, tedy ne já, jak mi tam nabízí program, když nechám zaškrtnuté políčko, aby mi to navrhovalo i podpisy (teď nevím přesnou formulku toho textu).... Tímto podpisem zřejmě pokračuje věta uvedená vlevo a to: Prohlašuji, že jsem všechny údaje uvedl úplně a správně.....chápu to dobře?
Jen teď nevím, co s těmi staršími cesťáky, kde jsem nechala program předvyplnit jména a datumy, a jsem tam za účtovatele všude já.
Poradí mi někdo?
Moc děkuju a přeju klidný pracovní den!!!
Alena.
AlenaK.
 
Příspěvky: 65
Registrován: pát 30. dub 2010 9:01:55

Re: AUTOPLAN Cestovní příkazy

Příspěvekod refi » úte 05. říj 2010 8:44:55

mám také dotaz na tvůrce autoplanu:

učitelka jela do lotyšska, u nás dostala zálohu v kč, kterou si ještě u nás směnila na eura. beru tedy v úvahu kurz čnb ze dne poskytnutí zálohy a ne ze směnárny. ona ale potom v lotyšsku směnila eura na jejich laty. tuto směnu jsem v programu zadala do směn provedených v zahraničí a uvedla kurz ze směnárny v lotyšsku. přesto mi při vyúčtování její cesty program spočítal výdaje v latech v kurzu ke dni zálohy (je o 2 kč menší, než ten ze směnárny v lotyšsku). a teď nevím, jestli je to tak správně a neměl by být brán v úvahu kurz z lotyšska. a když tak kam ho zadat ? :) děkuji za odpověď
Uživatelský avatar
refi
Moderátorka
 
Příspěvky: 3363
Registrován: pon 02. úno 2009 15:07:01
Bydliště: Ostrava

Re: AUTOPLAN Cestovní příkazy

Příspěvekod krobsoftware » stř 06. říj 2010 11:05:07

AlenaK. píše:Dobrý den :) ,
prosím o radu v tomto prográmku....
Trošku tápu v těch kolonkách podpisů...

K podpisu pokladníka jste se vyjádřila naprosto přesně. Byla-li záloha = podpis ano; nebyla-li záloha = podpis ne.
Podpisy v aplikaci se řídí nastavením tzv. protokolu pracovních cest (menu Nastavení – Možnosti – záložka Protokol cest), kde lze vybrat způsob tvorby podpisů - automaticky nebo manuálně.
Při výběru manuálně, se pak vždy manuálně určují osoby a data u určitých operací s cestovním příkazem: kdo a kdy cestu povolil, kdo a kdy zapsal průběh cesty, kdo a kdy průběh cesty schválil, účtovatel,… Zapsaná jména a data se uloží do protokolu cesty a je možné je vytisknout na tiskopis cestovního příkazu a vyúčtování pracovní cesty. Tyto údaje lze libovolně vyplnit a kdykoliv zpětně změnit.
Při výběru automaticky se záznamy o provedených operacích zapisují do protokolu zcela automaticky dle právě přihlášeného uživatele a aktuálního času. Lze tak zpětně vysledovat každou operaci
provedenou s pracovní cestou. Takto vytvořený protokol cesty nelze změnit zpětně. Změna je možná, např. pokud chcete cestu s automaticky vytvořenými podpisy následně vytisknout s jinými datumy či podpisy (příp. bez některých podpisů), když přes menu Nastavení – Možnosti – záložka Protokol cest zvolíte manuálně a podpisy pro tisk pak upravíte manuálně. Pro takovouto změnu v žádném případě není potřeba rušit předchozí vyúčtování této cesty (byla-li již vyúčtována).
V případě automatické tvorby protokolu si můžete navíc aktivovat ukládání kompletní historie zpracování pracovních cesty. Potom lze v protokolu cesty zobrazit cestu v té podobě, jak po provedení dané operace vypadala (což se hodí především pokud do cesťáku zasahuje více lidí).
Pozn.: Prohlášení "Prohlašuji, že jsem všechny údaje uvedl úplně a správně" plus "Datum a podpis účtovatele" je převzat ze standardních starších formulářů, kdy si vlastně správně zaměstnanec vyúčtuje svou cestu a žádá o cestovní náhrady.
Omlouváme se zároveň za určité zpoždění s odpovědí. Na zde uvedené dotazy samozřejmě vždy odpovíme, může však dojít ke zpoždění. Pokud na odpověď spěcháte, můžete se obrátit také přímo na naši podporu - telefonicky či emailem.
Uživatelský avatar
krobsoftware
Inzerent
 
Příspěvky: 15
Registrován: čtv 29. dub 2010 22:05:31

Re: AUTOPLAN Cestovní příkazy

Příspěvekod krobsoftware » čtv 07. říj 2010 11:01:38

refi píše:mám také dotaz na tvůrce autoplanu:
učitelka jela do lotyšska, u nás dostala zálohu v kč, kterou si ještě u nás směnila na eura...

Dle Zákoníku práce §183 platí, že v případě poskytnutí zálohy se použije kurz vyhlášený ČNB platný v den poskytnutí zálohy.
Pokud zaměstnanec provede směnu ještě v ČR, není tato směna pro zúčtování záloh relevantní. Aplikace Vám tedy vše počítá metodicky správně. Kurz z lotyšské směnárny (doklad o směně EUR/LVL) by byl použit ve výpočtu při vrácení přeplatku zálohy v této měně.
Uživatelský avatar
krobsoftware
Inzerent
 
Příspěvky: 15
Registrován: čtv 29. dub 2010 22:05:31

Re: AUTOPLAN Cestovní příkazy

Příspěvekod Jitule11 » pon 18. říj 2010 21:09:37

Také prosím dotaz na Krobsoftware :) Zaměstnanec se vrátil ze Slovenska, měl zálohu, vyúčtovala jsem mu jízdné, nocležné, stravné, ale nejsem si jistá,kde odečíst paragony za stravu v Eurech? (převedu si pak na Kč) Dala jsem částky za stravné na paragonech do "Výdaje vynaložené zaměstnancem" Je to tak správně ? Děkuji :oops:
Jitule11
 
Příspěvky: 146
Registrován: úte 15. pro 2009 9:51:55

Re: AUTOPLAN Cestovní příkazy

Příspěvekod refi » pon 18. říj 2010 22:00:58

jitulko, proplácíte jen tuzemské (pokud vznikl nárok) a pak zahraniční stravné dle zákona, paragony mu můžete vrátit, ty mu neproplácíte. nemůže mít proplaceno stravné a z toho mu odečíst paragony za stravu. takže stravné v plné výši podle počtu hodin na cestě a paragony neberte v úvahu.
Uživatelský avatar
refi
Moderátorka
 
Příspěvky: 3363
Registrován: pon 02. úno 2009 15:07:01
Bydliště: Ostrava

Re: AUTOPLAN Cestovní příkazy

Příspěvekod krobsoftware » úte 19. říj 2010 9:18:15

Jitule11 píše:...kde odečíst paragony za stravu v Eurech? ...

Dobrý den,
naprostý souhlas s Refi viz výše. Účtenky za stravu můžete dát do výdajů hrazených zaměstnancem pouze tehdy, když se jedná např. o náklady na pohoštění nebo reprezentaci, tj. zaměstnanec hradí pohoštění při obchodním jednání (obchodní večeře) apod. Pak byste ale samozřejmě měla provést krácení stravného za takto poskytnutou bezplatnou stravu. Ještě podotknu, že pojem stravné nelze chápat jako kompenzaci zaměstnavatele za stravování mimo domov, ale pouze jako příspěvek na zvýšené výdaje se stravováním v cizím prostředí (doma prostě ví kde se levně najíst, ale na cestách hospody nezná, proto dostane stravné, které mu ten rozdíl cen má vykompenzovat).
Uživatelský avatar
krobsoftware
Inzerent
 
Příspěvky: 15
Registrován: čtv 29. dub 2010 22:05:31

Re: AUTOPLAN Cestovní příkazy

Příspěvekod Jitule11 » úte 19. říj 2010 18:40:53

A lze udělat to,že z celkové vyúčtované částky, kterou by měl dostat mu ty paragony odečtu? Protože samozřejmě použil peníze z poskytnuté zálohy i na obědy a večeře, které neměl poskytnuty bezplatně z peněz školy. A to samozřejmě v Eurech |:-(| Grrrr.... cesťáky :crazy:
Jitule11
 
Příspěvky: 146
Registrován: úte 15. pro 2009 9:51:55

Další

Zpět na Cestovní příkazy

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 8 návštevníků