digitalizace

ekonomický software - informace, zkušenosti, poznatky z praxe

digitalizace

Příspěvekod skolka » pon 20. úno 2023 18:39:08

Dobrý den, dnes jsem byla na školení paní Maderové, chystá se nový zákon o účetnictví, hlavně na co nás upozornila, že se chystá povinná digitalizace asi od 2026,abychom se dopředu připravili, promysleli (známá v s.r.o. už začali,zatím s fakturami, a říká že než to vychytají a začnou naplno, tak to bude dlouho trvat (a to má programátora ve firmě!).
Má už někdo nějakou zkušenost, jak to funguje, software, kdo to má řešit v PO (zůstane na to účetní:((( -to nedám) ?
děkuji M.
skolka
 
Příspěvky: 253
Registrován: pát 27. led 2017 9:58:38

Re: digitalizace

Příspěvekod Milarka » pon 20. úno 2023 22:46:46

Jestli se chystá i nový zákon o účetnictví, tak to nevím. Ale připravuje se povinný výkon spisové služby v elektronické podobě pro všechny veřejnoprávní původce podle archivního zákona. A budou ji muset vést v atestovaném systému spisové služby. Na letošní červenec se připravuje nové znění vyhlášky č. 259/2012 Sb. o podrobnostech výkonu spisové služby, které se budou muset přizpůsobit atestované systémy. Od července 2024 již nebude možné nabízet veřejnoprávním původcům elektronický systém bez atestace. Od ledna 2026 budou veřejnoprávní původci povinni vykonávat spisovou službu v elektronické podobě v atestovaných elektronických systémech. Mezi veřejnoprávní původce patří i školy (školky mají výjimku, ale může jim ji "zrušit" zřizovatel, pak by ale měl poskytnout pomoc se zavedením služby).

Řešit by to mělo vedení PO, ideálně ve spolupráci se zřizovatelem. Podle doporučení ÚOHS by i na výběr elektronického systému spisové služby mělo proběhnout výběrové řízení.

https://www.mvcr.cz/clanek/atestace-ele ... luzeb.aspx
Milarka
 
Příspěvky: 19
Registrován: úte 14. říj 2014 9:54:57

Re: digitalizace

Příspěvekod skolka » úte 21. úno 2023 7:51:08

https://www.mfcr.cz/assets/cs/media/202 ... 3-2023.pdf
1. Příspěvek Ministerstva financí – Nový zákon o účetnictví a vybrané oblasti V rámci informací o připravovaném zákonu o účetnictví byla pozornost věnována harmonogramu jednotlivých fází legislativního procesu a detailnímu představení paragrafového znění. Představeny byly také teze prováděcích předpisů tak, jak byly rozeslány do připomínkového řízení. Ze strany Ministerstva financí bylo zopakováno, že budou zrušeny České účetní standardy (postupy účtování budou vnořeny do prováděcích předpisů), že dojde k opuštění konceptu účetních knih, že dojde k modernizaci pravidel v souvislosti se zveřejňováním účetních závěrek účetních jednotek veřejného sektoru, že navrhujeme povinnost digitalizace účetní dokumentace s posunutou účinností k 01. 01. 2026, že bude umožněn převod práv a povinností v souvislosti s odpovědností za vedení účetnictví1 a také potvrzení, že u účetních jednotek veřejného sektoru dojde ke zrušení přehledu o peněžních tocích, přehledu o změnách vlastního kapitálu, operativních účetních záznamů a dojde též k optimalizaci Přílohy.
skolka
 
Příspěvky: 253
Registrován: pát 27. led 2017 9:58:38


Zpět na Software

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků