Lze nákup poukazu na dovolenou přes FKSP?

penzijní připojištění, životní pojištění, příspěvky na stravné, ošatné aj., podmínky poskytování

Lze nákup poukazu na dovolenou přes FKSP?

Příspěvekod pmaja » úte 02. čer 2020 10:58:11

Dobrý den, prosím o radu. Jsme škola a máme FKSP. Já jsem v tomto sektoru teprve krátce, předtím jsem byla jako účetní ve výrobní firmě, takže s tímto nemám moc zkušeností.
Zaměstnancům přispíváme na dovolenou částkou 4 000 Kč/rok. Mohli by zaměstnanci tento příspěvek vyčerpat tak, že by si zakoupili poukaz na dovolenou?
Jde o to, že jedna kolegyně měla naplánovanou operaci na březen 2020. Jde o poměrně náročnou operaci kyčle. Takže měla v plánu dovolenkovat až na podzim, zamluveného zatím nic neměla - čekala až jaký bude její zdravotní stav. Jenže operace jí bohužel byla odložena na září, takže s největší pravděpodobností už letos na dovolenou nepojede. Nyní je v pracovní neschopnosti (pohybovala se již s velkými obtížemi a bolestmi) a čeká na operaci. Příspěvek nelze převádět do příštího roku. Aby o ten letošní příspěvek zaměstnavatele nepřišla, nemohla by si vyhlídnout něco, co se jí bude líbit a z příspěvku si zakoupit třeba poukaz a uplatnit jej až příští rok?
Nebo mě ještě napadá, že by si letos zarezervovala dovolenou na příští rok a platba z příspěvku by proběhla už letos. Nevím ale, jestli by nebyl problém, že jde o příspěvek za 2020 a pobyt by byl až 2021.
Budu vděčná za názory. Děkuji.
pmaja
 
Příspěvky: 111
Registrován: úte 16. led 2018 13:16:49
Bydliště: Pardubický kraj

Re: Lze nákup poukazu na dovolenou přes FKSP?

Příspěvekod skolka » čtv 04. čer 2020 10:10:45

toto jsem náhodou četla, třeba pomůže:
Poukazy na dovolenou z FKSP
22.5.2020, Kolektiv autorů společnosti 22HLAV, Zdroj: Verlag Dashöfer
•Dotaz:
Lze z fondu FKSP nakoupit u jedné cestovní kanceláře poukazy jako příspěvky na dovolenou ve stejné výši pro všechny zaměstnance s tím, že úhradu za dovolenou převyšující hodnotu poukazu si zaměstnanec uhradí sám?
Odpověď:
Vyhláška č. 114/2002 Sb., o fondu kulturních a sociálních potřeb v § 8 říká: „Z fondu lze přispívat zaměstnancům a jejich rodinným příslušníkům na rekreaci, včetně rehabilitace a lázeňské léčby, rekreační pobyty ve vlastních zařízeních nebo pořízených od jiných organizačních složek státu nebo od právnických nebo fyzických osob a na zájezdy, a to v tuzemsku i v zahraničí.“ Dále je v § 3 řečeno, že: „Veškerá plnění z fondu, s výjimkou sociálních výpomocí, sociálních zápůjček a darů, jsou zaměstnancům poskytována nepeněžní formou.“ Jelikož oba zmíněné § budou splněny a další podmínky aktuálně platná legislativa explicitně neudává, domníváme se, že Vámi zvolená forma poskytnutí příspěvku na dovolenou je v pořádku. Pokud by ale následně cestovní kancelář poskytla plnění vyšší, než je poukaz, musela by vystavit fakturu/faktury na celkové sumy zájezdů, organizace by je za zaměstnance uhradila celé po odečtení poukazu a následně po zaměstnancích požadovala. Dále je nutné hlídat, aby příspěvky byly vždy poskytnuty v konkrétním roce dle vnitřní směrnice a rovněž platného rozpočtu pro FKSP.

(bohužel mám zkušenost, že na školení různých školitelů dostanete rozdílné informace, pak závisí na osobě, která přijde na kontrolu, ještě jsem neměla. u FKSP raději dělat vše co nejjednodušeji)
M.
skolka
 
Příspěvky: 253
Registrován: pát 27. led 2017 9:58:38

Re: Lze nákup poukazu na dovolenou přes FKSP?

Příspěvekod hapop » pát 05. čer 2020 8:06:31

U čerpání příspěvku z fondu na rekreaci se považuje den, kdy byl rekreační pobyt z fondu uhrazen. Není rozhodující, kdy se pobyt uskuteční.
[i][/tzn. že letos se zaplatí faktura na pobyt na rok 2021 - ale je to čerpání příspěvku z roku 2020 i]
hapop
 
Příspěvky: 84
Registrován: čtv 31. bře 2011 19:05:09

Re: Lze nákup poukazu na dovolenou přes FKSP?

Příspěvekod pmaja » pát 05. čer 2020 12:36:52

Dobrý den, moc děkuji za rady. Ještě mě napadlo toto - po operaci čeká kolegyni pobyt v rehabilitačním zařízení. Pobyt sice bude hrazený pojišťovnou, ale bude si na něj něco doplácet - 200 Kč/den. V tomto zařízení bude určitě minimálně 3 týdny. Myslíte, že mohla příspěvek čerpat na toto?
pmaja
 
Příspěvky: 111
Registrován: úte 16. led 2018 13:16:49
Bydliště: Pardubický kraj

Re: Lze nákup poukazu na dovolenou přes FKSP?

Příspěvekod hapop » pon 08. čer 2020 8:19:20

Dobrý den, bohužel ne,
Vyhláška neumožňuje přispívat na příspěvkovou lázeňskou péči. Lázeňskou péči hrazenou komplexně nebo částečně doporučuje ošetřující lékař, potvrzuje revizní lékař a hradí příslušná zdravotní pojišťovna. U této péče nelze splnit podmínku stanovenou v § 3 odst. 3 a 4 této vyhlášky, tj. že z fondu lze přispívat pouze na akce, které byly zcela uhrazeny.
Pokud by se jednalo o sociálně slabého zaměstnance a zaplacení příspěvku na příspěvkovou lázeňskou péči by bylo pro něho neúnosné, lze mu poskytnout sociální výpomoc ( zdaňuje se) nebo sociální půjčku.
hapop
 
Příspěvky: 84
Registrován: čtv 31. bře 2011 19:05:09

Re: Lze nákup poukazu na dovolenou přes FKSP?

Příspěvekod erikaZŠ » pát 21. srp 2020 11:56:09

Jak řešíte, když poskytovatel vystaví fakturu za dovolenou zaměstnance a je to záloha (proforma) a daň.doklad vystaví až po uskutečnění dovolené. Nám na školení říkali, že zálohy z FKSP neplatit.
erikaZŠ
 
Příspěvky: 12
Registrován: pon 05. srp 2013 9:44:47


Zpět na Benefity

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků

cron