Unišek+FKSP - lze vyměnit za stávající způsob?

rozsah použítí, platby, výše příspěvků

Unišek+FKSP - lze vyměnit za stávající způsob?

Příspěvekod pmaja » pát 26. čer 2020 12:34:07

Dobrý den, prosím o konzultaci. Jsme střední škola a jsem tu poměrně nová (od března 2020). Před tím jsem pracovala v podnikatelské sféře, takže s FKSP zatím nemám zkušenosti. Nyní to děláme tak, že zaměstnancům přispíváme dle vyhlášky o FKSP částku 4000 Kč/rok (rekreace, knihy, vitamíny, brýle) a při pracovních jubileích mají nárok na nepeněžní dar, ale přijde mně to strašně složité - několikrát se musí faktura vrátit, protože není správně vystavena, s některými zaměstnanci se musíme dohadovat na co můžeme přispět a na co ne a oni se častokrát zlobí, protože si myslí, že je to náš výmysl a navíc i tak si myslím, že bychom v tomto mohli pochybit. Zaměstnanec provede pak úhradu rozdílu na náš účet pro FKSP a my pak zaplatíme celou částku faktury dodavateli. Napadlo mě, zda by pro nás nebylo jednodušší tyto příspěvky řešit v rámci poukazu např. Unišek+FKSP. Na první pohled se mně to zdá daleko administrativně jednodušší a domnívám se, že bychom tu odpovědnost za oprávněnost příspěvků (na co ano a na co ne) ze sebe tak trochu sňali. Co myslíte Vy? Máte s tím někdo zkušenost?
Děkuji za názory.
pmaja
 
Příspěvky: 111
Registrován: úte 16. led 2018 13:16:49
Bydliště: Pardubický kraj

Re: Unišek+FKSP - lze vyměnit za stávající způsob?

Příspěvekod JitkaMan » pon 13. črc 2020 12:37:38

Na školeních dost často říkají, že uni šeky nejsou správný způsob čerpání a pokud by Vám to chtěla kontrola napadnout, tak úspěšně napadne. Nelze u nich totiž zajistit, aby bylo čerpání nepřenosné a taky nejde přesně určit, na co zaměstnanec čerpal.
JitkaMan
 
Příspěvky: 179
Registrován: úte 01. pro 2015 14:48:35

Re: Unišek+FKSP - lze vyměnit za stávající způsob?

Příspěvekod MMM » úte 06. říj 2020 9:04:09

To, že kontrola nezjistí na co čerpám Unišek, je přece moje věc ... Unišek lze použít na obědy ... Až bude "stravenkový systém" v platnosti (asi od 1.1.2021 pokud to nebude odložené ) zaměstnanci pokud tento systém organizace přijme, budete vyplácet příspěvek na obědy ve mzdě, tak co na to kontrola?? Co bude pak říkat? Kontrola musí svá tvrzení doložit vždy porušením právního předpisu, paragrafu, případně odstavce, a písmena.. A ještě to musí sedět na tu konkrétní situaci, co se týká porušení.

Na stránkách ministerstva financí je něco málo ke stravenkovému paušálu.

PŘEHLEDNĚ: Co přináší stravenkový paušál

Už příští rok bude možné poskytovat daňově zvýhodněné stravování vedle jídelen a stravenek také přímo v penězích. S touto revoluční změnou počítá návrh stravenkového paušálu, který je součástí projednávaného daňového balíčku. Příspěvek na stravování tak budou moci využít i zaměstnanci, kteří na něj dnes nedosáhnou. Zaměstnavatelům i podnikatelům, kteří se rozhodnou na stravenkový paušál přejít, poklesne administrativa a odpadnou náklady na poplatky a provize, které jsou spojené se stravenkami. Nyní přinášíme ucelený a přehledný popis tohoto opatření....

Jak to bude fungovat
Podle dosavadních pravidel si může zaměstnavatel uplatnit jako daňově uznatelný náklad až 55 % ceny jídla nebo poskytnuté stravenky. Zbylých 45 % doplácí zaměstnanec ze své čisté mzdy. Například na stravenku v hodnotě 100 Kč přispívá zaměstnavatel 55 Kč, které zaplatí stravenkové firmě, a tento náklad si pak odečte z daňového základu. Toto daňové zvýhodnění u stravenkového paušálu zůstává, ale nově zaměstnavatel vyplatí oněch 55 Kč přímo svému zaměstnanci. Zbývajících 45 Kč, které by šly na stokorunovou stravenku z čisté mzdy, už zaměstnanci zůstane ve výplatě.

Zaměstnanec dostane až 1 500 Kč
Daňově uznatelná část příspěvku na stravování se nevypočítává z libovolné ceny jídla. Stejně jako u stravenek se i u stravenkového paušálu maximální částka, kterou si zaměstnavatel může odečíst na daních za podporu stravování, vypočítává jako 70 % z hodnoty stravného na pracovních cestách stanoveného vyhláškou Ministerstva práce a sociálních věcí. V letošním roce tak může zaměstnavatel poskytnout zaměstnanci za každý odpracovaný den až 72 Kč. Například za 21 odpracovaných dnů v měsíci tak zaměstnanec obdrží zhruba 1 500 Kč ...
MMM
 
Příspěvky: 153
Registrován: sob 16. dub 2011 17:52:21

Re: Unišek+FKSP - lze vyměnit za stávající způsob?

Příspěvekod odpadlice » čtv 28. led 2021 12:07:16

Dobrý den,

my tedy dary k jubileím vyplácíme zásadně hotově s tím,že zaměstnanec mi donese paragon nebo, v případě objednávky z e-shopu, fakturu, která je vystavena na jeho jméno, já mu částku v hotovosti vyplatím z pokladny... pokud částka přesáhne stanovený limit na toto jubileum, dám mu pouze do částky limitu, pokud nedosáhne limitu, vyplatím skutečnou výši...
Funguje nám to takhle skvěle, zaměstnanci si zakoupí,co sami chtějí a já pouze vypíšu výdajový doklad a doprovodné přehledy :crazy: :rofl: :yahoo:
odpadlice
 
Příspěvky: 17
Registrován: čtv 11. kvě 2017 9:21:09

Re: Unišek+FKSP - lze vyměnit za stávající způsob?

Příspěvekod witty » čtv 28. led 2021 12:19:47

My dáváme z FKSP pouze peněžní dary - ve výplatě.
witty
 
Příspěvky: 1230
Registrován: pon 02. bře 2009 10:21:43
Bydliště: JČ kraj


Zpět na Rekreace, sport, kultura

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků