stravenky na home office

penzijní připojištění, životní pojištění, příspěvky na stravné, ošatné aj., podmínky poskytování

stravenky na home office

Příspěvekod refi » sob 02. kvě 2020 10:48:08

radilky, mám dotaz ... jak řešíte ve svých školách i jinde příspěvek na stravování, pokud máte zaměstnance na home office. vzhledem k tomu, že home office je výkon práce, akorát na jiném pracovišti, nárok na příspěvek vzniká. řešíte to nebo automaticky nepřispíváte? a pokud ne, co zaměstnanci? nevyžadují to? nebo máte nějak upravené předpisy, že v době práce HO se stravenky neposkytují?
Uživatelský avatar
refi
Moderátorka
 
Příspěvky: 3363
Registrován: pon 02. úno 2009 15:07:01
Bydliště: Ostrava

Re: stravenky na home office

Příspěvekod refi » pon 04. kvě 2020 14:41:42

nikdo nic? :cry:
Uživatelský avatar
refi
Moderátorka
 
Příspěvky: 3363
Registrován: pon 02. úno 2009 15:07:01
Bydliště: Ostrava

Re: stravenky na home office

Příspěvekod stredni skola » úte 05. kvě 2020 9:26:00

Zdravím, máme ve směrnici uvedeno, že nárok na stravenku vzniká odpracováním směny v místě výkonu práce sjednaném v pracovní smlouvě. Stravenky na HO neposkytujeme.
stredni skola
 
Příspěvky: 78
Registrován: stř 04. bře 2009 13:13:59

Re: stravenky na home office

Příspěvekod MMM » pát 02. říj 2020 10:34:18

Nárok na stravenky nevzniká !!!

Home office není pracoviště a není to ani určeno v pracovní smlouvě.........
Naposledy upravil MMM dne pát 23. říj 2020 22:29:00, celkově upraveno 1
MMM
 
Příspěvky: 153
Registrován: sob 16. dub 2011 17:52:21

Re: stravenky na home office

Příspěvekod MMM » pát 23. říj 2020 22:28:15

Poskytování stravenek pedagogům v době nařízeného distančního vzdělávání

Distanční vzdělávání, byť neprobíhá přímo ve škole, je zcela legitimní součástí vzdělávání podle školského zákona a naplňuje cíle, které právní úprava školám přikazuje plnit. Proto v případě, že škola podle svého vnitřního předpisu nebo kolektivní smlouvy, zabezpečuje závodní stravování svých zaměstnanců, postupuje podle vyhlášky č. 84/2005 Sb., o nákladech na závodní stravování a jejich úhradě v příspěvkových organizacích zřízených územními samosprávnými celky, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „vyhláška“). Závodní stravování zaměstnanců školy je zajišťováno buď ve vlastním zařízení závodního stravování (§ 3 vyhlášky) nebo prostřednictvím jiného subjektu (§ 4 a 5 vyhlášky). Při obou způsobech závodního stravování může být zaměstnanci poskytnuto závodní stravování za sníženou úhradu (cena surovin snížená o příspěvek z FKSP), a to při současném splnění následujících podmínek: jedno hlavní jídlo může být poskytnuto v kalendářním dni, pokud strávník vykonává práci pro organizaci alespoň 3 hodiny v daném kalendářním dni v místě výkonu práce sjednaném v pracovní smlouvě.

To znamená, že pokud bylo dohodou s pedagogickým pracovníkem sjednáno jiné místo výkonu práce než škola, tzv. home office, a tento pracovník prokazatelně na tomto místě odpracuje pro organizaci alespoň 3 hodiny (3 x 60 minut) v daném kalendářním dni, může mu být poskytnuto závodní stravování za tento kalendářní den za sníženou úhradu (s příspěvkem z FKSP).

S ohledem na to, že pravděpodobně nebude v období distančního vzdělávání v provozu zařízení školního stravování (pro účel vyhlášky je zařízení školního stravování považováno za vlastní zařízení závodního stravování), můžeme se domnívat, že pedagogickým i nepedagogickým pracovníkům školy budou převážně poskytovány poukázky do zařízení veřejného stravování (tj. stravenky), a to podle § 4 a 5 vyhlášky. K tomu si dovolujeme upozornit, že možnost poskytování stravenek za období, kdy je vlastní zařízení mimo provoz by měla být stanovena ve vnitřním předpisu školy nebo v kolektivní smlouvě, kde je upraveno zabezpečování závodního stravování zaměstnanců školy.

Závěrem rovněž upozorňujeme, že na základě našeho dotazu nám MŠMT a MPSV sdělilo, že rozhodnutí o využití distančního vzdělávání není automatickou změnou místa výkonu práce pedagogických pracovníků obsažených v jejich pracovních smlouvách. Záleží proto výhradně na řediteli konkrétní školy, jakým způsobem zajistí distanční vzdělávání studentů, a zda uzavře s pedagogickými pracovníky dohody o změně výkonu práce podle § 2 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce. Nelze proto vyloučit, že ředitel školy neuzavře s pedagogickými pracovníky dohody o změně výkonu práce a pedagogičtí pracovníci budou distanční výuku vykonávat z místa výkonu práce, stanoveného v jejich pracovních smlouvách.

23.10.2020 - Ministerstvo financí
MMM
 
Příspěvky: 153
Registrován: sob 16. dub 2011 17:52:21


Zpět na Benefity

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků