Mzdové náklady HČ X DČ

účtování, závěrky, vzory a opravy vnitřních i jiných dokladů

Mzdové náklady HČ X DČ

Příspěvekod savy » čtv 19. pro 2019 8:56:32

Byla u nás ČŠI, mj. se zaměřili na mzdové náklady v jídelně a máme to špatně, hrozilo porušení rozpočtové kázně. DČ vyplácíme podle počtu uvařených obědů a víc jsem to nijak nehlídala. Jak by to mělo vycházet procentuelně tomu už rozumím, co ale nevím, jak to pak dělat prakticky, když se počty uvařených obědů mění u HČ i DČ a mzdové náklady musíme vyplatit přesně podle kalkulace? Přece nemůžu hýbat s tím, co mají stanovené platovým výměrem.
A ještě jak napsat novou smlouvu, doposud byly kuchařky v DČ na dohody, to musíme od ledna změnit. Mají mít u DČ stanovený nějaký úvazek nebo budou mít plaťák jako doposud jen na SR a DČ dávat do odměn?
savy
 
Příspěvky: 96
Registrován: stř 17. čer 2009 23:29:50
Bydliště: JM kraj

Re: Mzdové náklady HČ X DČ

Příspěvekod witty » čtv 19. pro 2019 11:23:38

My měli v bývalé škole také DČ a bylo to tak, že kuchařky měly smlouvu na 100% úvazek a určité procento jejich mzdy šlo na DČ. Procento vypočítala ekonomka a bylo to uvedeno ve směrnici. Stejně tak se zahrnovalo nějaké procento platu uklízečky, která uklízí ve školní jídelně a to samé bylo u nás "ekonomek". Peníze navíc jsme neměli, možná kuchařky dostaly mimořádně odměnu z DČ, když nezbylo moc peněz ze státního rozpočtu. Počty obědů během roku myslím nikdo extra neřešil.

Vy jste měli kuchařky na 100% na smlouvu a ještě k tomu DPP/DPČ na práci kuchaře? Jestli ano, tak to podle mě není dobře - stejná práce u jednoho zaměstnavatele, vlastně obcházení přesčasových hodin...
witty
 
Příspěvky: 1230
Registrován: pon 02. bře 2009 10:21:43
Bydliště: JČ kraj

Re: Mzdové náklady HČ X DČ

Příspěvekod savy » čtv 19. pro 2019 11:44:14

Právě že nějak od loňského roku se to prý hlídá, kdyby ty procenta byly podle počtu přihlášených strávníků, tak to není takový problém, ale podle paní z ČŠI se musí počítat pouze uvařená jídla, a to v hlavní i doplňkové činnosti. Takže např. minulý týden jsme ve školce měli ze 40 přihlášených dětí kolem 10, tzn. míň uvařených jídel, ale platy kuchařek jsou pořád stejné, takže vůbec nechápu jak je možné ty poměry uhlídat a jakým způsobem se to řeší. My jsme museli nějakou část platů uhradit z rezervního fondu, ale to nejde dělat každý rok.

Takže vy jako ekonomky jste taky dostávaly nějakou část z DČ? Já tedy nic nemám, všechno jde jen do kuchyně. Jinak vím že ty dohody nejsou dobře, zatím to tedy nikdo neřešil, ale budeme to měnit aby bylo všechno na smlouvu.
savy
 
Příspěvky: 96
Registrován: stř 17. čer 2009 23:29:50
Bydliště: JM kraj

Re: Mzdové náklady HČ X DČ

Příspěvekod witty » čtv 19. pro 2019 14:35:07

Tak to bude třeba nějaký "mezikrajový rozdíl" :D já jsem z Jč kraje.... nevím, už v té škole nejsem, ale nedávno měli inspekci a buď se kuchyně neřešila, nebo to bylo OK, protože žádné problémy tohoto typu se ke mně nedonesly.
Jen poznámka: když se třeba nevaří vůbec a kuchařky mají sanitární den, tak tu práci taky dělají částečně pro DČ, proč tam ty mzdové náklady nezohlednit...

Jen zopakuju, že žádné peníze navíc z DČ nebyly, pouze se do DČ přesouvalo malé procento z platu, osobka, atd. Prostě platový výměr byl třeba na 25000, z toho 1250 šlo z DČ a zbytek ze SR, ale to ten zaměstnanec ani poznal.
witty
 
Příspěvky: 1230
Registrován: pon 02. bře 2009 10:21:43
Bydliště: JČ kraj

Re: Mzdové náklady HČ X DČ

Příspěvekod emaskova » pon 09. bře 2020 13:30:17

Já bych se chtěla zeptat ještě jak se stravováním zaměstnanců v PO?
Mzdový náklad na stravování zaměstnanců by se měl vykázat z ost. zdrojů - z provoz.prostředků, ne z přímých nákladů. Nevím, jestli se může počítat poměrem přihlášených zaměstnanců a žáků, nebo poměrem uvařených obědů zaměstnanců a žáků, nevím jak se dopracovat k částce, kterou bych vykázala z provoz.nákladů?
Díky za radu.
emaskova
 
Příspěvky: 8
Registrován: pon 15. úno 2010 10:11:02


Zpět na Účtování, vnitřní doklady

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron