Prostě "Cesťáky" :-).

domácí a zahraniční, zálohy, vyúčtování, cizí měna

Prostě "Cesťáky" :-).

Příspěvekod Elis » úte 13. lis 2012 14:58:33

Dobrý den všem :) .
Mám takovou otázečku...likviduju cesťáky a občas (ehmehm) se mi stane to, že na cesťáku jedné osoby
vidím napsánu osobu jako spolujezdce, ale ten spolujezdec mi cesťák neodevzdá. Jak toto řešíte?
Doteď jsem je buď uháněla nebo jsem je prostě vypsala za ně a nechala je to laskavě podepsat.........
jenže už mě to štve...jsou osoby, který mi to ignorují naprosto úmyslně, tak jsem spolujezdce přestala
"vidět", likviduju prostě pouuze to, co se ke mě dostane. Takže se ptám, zadělávám si na průšvih? Každý
zaměstnanec je přece povinný si cesťák vypsat a to už před jízdou, tady se to páchá ve většině případech
až dodatečně....(cesty jsou povolené, to zase jo). Měl už někdo kontrolu na cesťáky?
Mám jeden šanon na cesťáky bez náhrady a druhý na vyúčtované s náhradou.
Jak dlouho jedny a druhé archivujete? Já mám teda u sebe jen kopie cesťáků s náhradou (to mi dává
pokladní okopírované, když je vše podepsáno a vyplaceno), orig. je přiložen
v pokladně u VPD. A s tím mě napadla ještě jedna otázka, u kterého dokladu necháváte tř. jízdenky? U sebe
nebo u toho originálu, který jde do pokladny?
Díky za radu a prima den přeju! :gcrazy:
Elis
 
Příspěvky: 18
Registrován: stř 13. črc 2011 17:58:02

Re: Prostě "Cesťáky" :-).

Příspěvekod lucinda33 » stř 14. lis 2012 9:29:32

Dobrý den,
jestliže se zaměstnavatel se zaměstnancem nedohodne jinak, je zaměstnanec povinen do 10 dnů od ukončení pracovní cesty předložit vyúčtování (§183 odst 3 ZP). Takže pokud nemáte ve vnitřním předpisu dobu delší, je to jeho problém, že cesťák nepředložil, přichází tím o peníze. Neuháněla bych je, neřešila bych to, je to jeho povinnost. Jen upozorňuji, že cesťák MUSÍ být vystaven předem a musí být předem rozhodnuto ředitelem, jakým dopravním prostředkem pojede a další skutečnosti (ubytování, stravné apod). My to vyřešili tak, že jeden pracovník má na starosti vydávání cestovních příkazů, tj. všechny pracovní cesty musí být u něho hlášeny předem.

Originály jízdenek určitě založené u výdajového pokladního dokladu.
lucinda33
 
Příspěvky: 55
Registrován: stř 10. srp 2011 12:30:03

Re: Prostě "Cesťáky" :-).

Příspěvekod refi » stř 14. lis 2012 9:46:46

přiznávám, že mě ještě i po letech strávených na tomto fóru překvapuje, jak někteří ředitelé riskují, když mají zaměstnance někde mimo školu (organizaci) a nemají předem vyplněný cesťák... tohle si budou dovolovat jen do prvního prů.. ;)

u nás musí mít prostě cesťáky vypsané všichni PŘED cestou. tohle je příkaz vedení školy a od toho se pak odvíjí všechno další. pokud vedení školy na ničem takovém netrvá, vy jako účetní nebo pokladní s tím moc neuděláte. a pak je samozřejmě nutné, aby to bylo taky důsledně dodržováno.

veškeré originály vždy u cesťáků v pokladně. kopie si dělám jen v případě pokladních bloků (kvůli pozdějšímu vyblednutí originálu), ale i ty jsou přiloženy k originálu.
Uživatelský avatar
refi
Moderátorka
 
Příspěvky: 3363
Registrován: pon 02. úno 2009 15:07:01
Bydliště: Ostrava

Re: Prostě "Cesťáky" :-).

Příspěvekod HAANKA » stř 14. lis 2012 12:55:16

Ahojky, také dotaz k cesťákům. Musí mít vypsaný cesťák když jede služebním vozem s dítětem k lékaři, nebo vedoucí kuchyně na nákup, ale cesta nepřesahne 5 hodin?
Mám tu věčný boj o nulové cesťáky. Jak to praktikujete? Děkuji :gmad:
HAANKA
 
Příspěvky: 144
Registrován: pon 04. říj 2010 13:45:32

Re: Prostě "Cesťáky" :-).

Příspěvekod refi » stř 14. lis 2012 14:23:21

služební auto haanko nemáme, takže neporadím.

jinak to máme tak, že pedagogové si vypisují cesťáky vždy a zároveň žádanku na proplacení výdajů (to kvůli vnitřnímu kontrolnímu systému). pokud se jedná o cestu delší než 5 hodin, automaticky se cesťák doplní a předá na pokladnu. pokud je cesta kratší než 5 hodin a nejsou jiné výdaje, než jízdné mhd, cesťák se dále už nevyplňuje a pouze se přiloží k žádance k proplacení jízdného v pokladně. pokud je cesta kratší než 5 hodin a jsou jiné výdaje než jízdné mhd, postupuje se stejně jako u cesty nad 5 hodin, jen se neproplácí stravné.

nepedagogové si nevyplňují cesťáky, pokud se jedná o nákupy nebo pochůzky do 5 hodin (jiné ani nemáme), které se absolvují pravidelně, jen se zapíšou do knihy příchodů a odchodů, kam jdou a od kdy do kdy. jinak platí totéž co pro pedagogy.
Uživatelský avatar
refi
Moderátorka
 
Příspěvky: 3363
Registrován: pon 02. úno 2009 15:07:01
Bydliště: Ostrava

Re: Prostě "Cesťáky" :-).

Příspěvekod vea » pát 16. lis 2012 9:28:36

Jen tak pro "zasmání". Do dnešních dnů vypisuju před uskutečněním služební cesty učitelkám cestovní příkazy ( ovšem jen těm, které příjdou požádat ). Ostatní vypisují cest.příkazy až po uskutečnění služební cesty ( já to po nich opravím ), na to když jim řeknu, že by nemuseli dostatat zaplaceny náhrady za služební cestu, když ji nemají dopředu schválenou ředitelkou odpoví, že na nějaké vypisování papíru nemají čas a ať si tam napíšu co chci. Ředitelka jim to doteď tolerovala a smála se tomu. Ale od října nastoupila na funkční studium pro ředitelky a najednou přišla na to, že to fakt musí mít pracovník od ní povoleno ( na tom školení probírali i cesťáky ) ,a že nebude povolovat soukromá auta. Tak konečně po třech letech dobrá zpráva od samotné p.ředitelky.
Jinak tady by bylo potřeba zavést nějaký docházkový systém ( čipy nebo karty ), protože oni si odskakují kde chtějí. Propustku k lékaři si vyplní málokterá ( pravda, mají to tady kousek z kopečka ), ale já jsem byla zvyklá úplně na něco jiného.
Eva
vea
 
Příspěvky: 18
Registrován: stř 19. srp 2009 8:45:49

cesťák - soulad se schválenou cestou a realita

Příspěvekod witty » čtv 08. říj 2015 9:18:41

Help!
Do jaké míry musí souhlasit časy a místa počátku/konce pracovní cesty s údaji ve vyúčtování?
např. povolená cesta do Prahy z Českých Budějovic. Realita - odjezd z Veselí nad Lužnicí (takže cesta jako taková je kratší).
Nebo: povolená cesta s počátkem v 5:50, skutečný odjezd v čase 5:48 hod., čili o 2 minuty dříve. Je to problém???
Nebo: na příkazu povolena cesta autem za cenu hromadné dopravy. Posléze se ředitel rozhodl, že pojede také a vezmou služební auto, ředitel zůstal déle a zaměstnanec se vrátil vlakem. Na cesťáku má ovšem původně schválené AUV. Nechat? Přepsat?? Parafovat??
Já to dříve nějak moc neřešila, ale teď na to bylo poukázáno novou vedoucí, že to tak dělali v jejím předchozím zaměstnání. Byl někdo na školení, kde se tímto zabývali?
A má být v CP uvedeno i číslo popisné u počátku/konce cesty?
Děkuji za rady.
witty
 
Příspěvky: 1230
Registrován: pon 02. bře 2009 10:21:43
Bydliště: JČ kraj

Re: Prostě "Cesťáky" :-).

Příspěvekod agama » úte 13. říj 2015 9:00:52

Myslím, že časy na cesťáku PŘED nástupem na cestu málokdy můžou souhlasit se skutečností, např. české dráhy nejezdí na čas skoro nikdy :mosking:
Dle mého se schvaluje přibližný čas nástupu a hlavně dopravní prostředek. Pokud se vyskytne jiná možnost dopravy v průběhu pracovní cesty, záleží na příkazci, jestli po návratu tuto náhradní variantu schválí... takže příklad:
mám schválený BUS ale rozhodnu se jet vlastním autem, takže pokud se mi nic nestane, po příjezdu se do cesťáku dopíše "Dodatečně povoleno auto za cenu jízdného". A časy uvádím přesně podle skutečnosti. Máme systém AUTOPLAN a ten má vše ošetřeno (včetně celé adresy zaměstnance). vřele doporučuji!
Uživatelský avatar
agama
 
Příspěvky: 516
Registrován: stř 04. bře 2009 15:45:44
Bydliště: Valašsko

Re: Prostě "Cesťáky" :-).

Příspěvekod refi » úte 13. říj 2015 14:51:39

souhlasím s agamou. časy odjezdu jsou orientační, schválený dopravní prostředek je ale podstatný, neměl by se měnit na základě vlastního rozhodnutí, pokud se nestane nějaká neočekávaná "dramatická" událost. použitý dopravní prostředek totiž může výrazně měnit předpokládané výdaje a my jsme měli k cesťáku vždy ještě žádanku s předpokládanou částkou, schválenou správcem rozpočtu a příkazcem. zjistila jsem, že obecně používání žádanek dle vnitřního kontrolního systému sice přineslo zvýšení byrokracie, ale zároveň se mnohem více začalo uvažovat o co nejpřesnějším nacenění předpokládaného výdaje. a to začalo přinášet úspory, protože člověk pak hledal levnější možnosti, nad kterými předtím nepřemýšlel.
čísla popisná bych jako důležitá neviděla, buď budete psát kilometry dle tachometru nebo si to vyjedete z map na internetu, ale i to se může odchylovat, pokud jsou na trase objížďky apod., takže kilometr sem nebo tam je pořád v relaci ...
Uživatelský avatar
refi
Moderátorka
 
Příspěvky: 3363
Registrován: pon 02. úno 2009 15:07:01
Bydliště: Ostrava

Re: Prostě "Cesťáky" :-).

Příspěvekod witty » úte 13. říj 2015 21:57:12

Ta čísla popisná mají být dle mé vedoucí i u cest hromadným dopravním prostředkem... :roll: prý jim to v její předchozí prácí vytkla kontrola (nepracovala ve školství). Asi kdyby se zaměstnanci stalo něco cestou pěšky z domova na nádraží, nevím. Nikdy dříve jsme to nepsali.
Kdo chodí na středních školách kontrolovat cesťáky?? Kraj? Zeptala bych se přímo u zdroje jak to je, nebaví mě totiž dělat zbytečnou práci.
witty
 
Příspěvky: 1230
Registrován: pon 02. bře 2009 10:21:43
Bydliště: JČ kraj

Re: Prostě "Cesťáky" :-).

Příspěvekod refi » stř 14. říj 2015 9:49:48

nám kontroloval cesťáky kraj v rámci kontroly celého hospodaření. a pokud tam potřebujete mít čísla popisná, tak není asi problém je tam dávat, nebo ano? všechno má nějakou adresu, takže snad i číslo popisné.
Uživatelský avatar
refi
Moderátorka
 
Příspěvky: 3363
Registrován: pon 02. úno 2009 15:07:01
Bydliště: Ostrava

Re: Prostě "Cesťáky" :-).

Příspěvekod georga » stř 14. říj 2015 12:08:15

Už se zde mluvilo i o placení silniční daně při použití soukromého vozidla ke služební cestě. Platí, že pokud bylo vlastní auto použito v hlavní činnosti, tedy která nemá zisk, pak se silniční daň platit nemusí?
georga
 
Příspěvky: 111
Registrován: čtv 02. čer 2011 13:31:40

Re: Prostě "Cesťáky" :-).

Příspěvekod nono » stř 14. říj 2015 14:16:40

Zeptejte se na Vašem finančním úřadě. Já raději za naši organizaci silniční daň platím. A pak.... přečtěte si v knize
CESTOVNÍ NÁHRADY a daň silniční ve školství od pana Karla Janouška,
vydala vzdělávací agentura PARIS v roce 2015
stranu 336 až 341 :-!
Já tedy raději za naši organizaci zaplatím - není to velká částka a mám klidné spaní - a když přijde paní
z FÚ na kontrolu :yahoo: :drinks:
nono
 
Příspěvky: 721
Registrován: ned 15. bře 2009 1:25:10

Re: Prostě "Cesťáky" :-).

Příspěvekod agama » pon 19. říj 2015 14:18:36

U veřejně prospěšných poplatníků, což jsou i příspěvkové organizace zřízené krajem, je nutné pro účely silniční daně posuzovat příjmy, které jsou předmětem daně z příjmů právnických osob.
Pokud se týče předmětu daně z příjmů veřejně prospěšných poplatníků, je třeba pro účely daně silniční vycházet z § 18a zákona o daních z příjmů. Příjmy plynoucí z doplňkové činnosti jsou předmětem daně z příjmů vždy. Při klíčování příjmů a výdajů podle jednotlivých činností v případě, že náklady vztahující se k jednotlivým činnostem stejného druhu jsou vyšší než výnosy, nejsou tyto příjmy předmětem daně z příjmů, a tudíž vozidla používaná pro tyto činnosti nejsou pak ani předmětem daně silniční. Pro zdanění použitého vozidla zaměstnance je pak rozhodující účel použití vozidla. Zjednodušeně řečeno, pokud jede zaměstnanec vyřizovat něco pro doplňkovou činnost, musí zaměstnavatel tuto jízdu zdanit, v opačném případě ne.
Uživatelský avatar
agama
 
Příspěvky: 516
Registrován: stř 04. bře 2009 15:45:44
Bydliště: Valašsko

Re: Prostě "Cesťáky" :-).

Příspěvekod kapa » stř 24. lis 2021 15:35:48

Dobrý den,
mám program Autoplan a zajímalo by mě jak, řešíte schvalování pracovní cesty před odjezdem. Při klasických cesťácích si zaměstnanec vyplnil cesťák nechal podepsat a bylo. Jak to ošetřit, aby vše bylo jak má.

Děkuji :)
kapa
 
Příspěvky: 45
Registrován: stř 11. kvě 2011 8:36:21
Bydliště: Olomoucký kraj


Zpět na Cestovní příkazy

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 9 návštevníků