Příspěvek ze sociálního fondu prac. důchodcům

penzijní připojištění, životní pojištění, příspěvky na stravné, ošatné aj., podmínky poskytování

Příspěvek ze sociálního fondu prac. důchodcům

Příspěvekod faaic » pon 09. bře 2015 21:10:50

Přeji pěkný den.

Prosím o právní názor, komu a za jakých podmínek může
organizace poskytovat příspěvek ze soc. fondu na penzijní připojištění.

Pracuji v příspěvkové organizaci jako zaměstnanec s pracovní
smlouvou na dobu neurčitou a zároveň jsem dosáhl věku,
kdy mi byl přiznán starobní důchod, který jsem začal pobírat.

Vedení organizace tvrdí, že mi tento příspěvek nadále nemůže
poskytovat na penzijní připojištění, ale pouze na rekreaci s toho důvodu,
že pobírám starobní důchod.

Náš vnitřní předpis tuto možnost (přispívat na penz. připojištění)
umožňuje, přesto ze strany zaměstnavatele padají takové argumenty,
že pokud někdo pobírá starobní důchod, proč by měl přispívat na penzi.

Je možné, aby skupina zaměstnanců, kteří pobírají starobní
důchod byla podle mne takto diskriminována?

Zaměstnanec, který si takto spoří, se podle mne chová zodpovědně
ke svému stáří. Slučovat pobírání důchodu od ČSSZ a spoření
u penzijního fondu považuji za nešťastné.

Samotným šetřením jsem nezjistil žádný právní předpis,
který by tuto možnost vylučoval. Tento můj dotaz směřoval
na různé instituce včetně právníků, a setkal jsem se vždy
se stejným názorem, že pokud to vnitřní předpis umožňuje,
tak není důvod příspěvek neposkytovat.

Jest-li mohu poprosit o právní názor k této problematice.

Za odpověď předem děkuji
faaic
 
Příspěvky: 4
Registrován: čtv 15. led 2015 10:58:00

Re: Příspěvek ze sociálního fondu prac. důchodcům

Příspěvekod refi » úte 10. bře 2015 16:51:31

hezký den,

1) na tomto fóru se nemůžete opřít o žádný právní názor, pouze o vlastní subjektivní názor zdejších diskutérů, resp. diskutérek
2) pokud už jste to s právníky řešil, neočekávejte od nás více
3) dle mého názoru pokud toto nemáte zakotveno ve vnitřním předpise, který by stanovil podmínky pro (ne)přiznání PP starobním důchodcům, tak není možno v reálu provádět
4) v mé praxi jsme v době, kdy byly peníze na příspěvek na PP přispívali všem bez rozdílu, jediná podmínka byla, že si musí sami přispívat alespoň stokorunou ...
Uživatelský avatar
refi
Moderátorka
 
Příspěvky: 3363
Registrován: pon 02. úno 2009 15:07:01
Bydliště: Ostrava

Re: Příspěvek ze sociálního fondu prac. důchodcům

Příspěvekod witty » úte 10. bře 2015 18:23:02

My zase máme ve směrnici, že příspěvek se poskytuje až do doby nároku na SD (ať už o důchod zaměstnanec požádá, nebo ne a "přesluhuje").
witty
 
Příspěvky: 1230
Registrován: pon 02. bře 2009 10:21:43
Bydliště: JČ kraj

Re: Příspěvek ze sociálního fondu prac. důchodcům

Příspěvekod faaic » stř 11. bře 2015 7:06:12

to refi > chápu, že se zde o právní názor nemohu opírat. Možná, že někdo již takové problémy řešil a třeba má nějaké relevantní poznatky.

to witty > vnitřní předpis (směrnice) si myslím, že musí být v souladu s přepisy vyšší právní síly, což Zákoník práce potažmo Antidiskriminační zákon zcela bezpochyby je. Jak je jistě známo, Ústavní soud již zrušil diskriminační opatření.
Já se domnívám, že ve směrnici nemůže být taková omezení, jako uvádíte. V jiné organizaci mají dokonce ustanovení, že "příspěvek ze soc. fondu pracujícím důchodcům nebude poskytován". Takto, si myslím, směrnici nelze koncipovat. Podle mne ještě stále převládá myšlení z dob minulých, kdy prac. důchodci byli omezování např. výší výdělku, nebo mohli pracovat pouze na dobu určitou ap. Většinou se v organizaci nikomu nechce vypracovávat nové směrnice a tak se sází na to, že prac. důchodci mohou být rádi, že pracují a že se většinou nebudou o nějakých pár stokorun hádat natož soudit.

Dávám sem odpověď z ČMKOS.

"dovršení důchodového věku, včetně pobírání starobního důchodu není důvodem k omezení některých práv zaměstnanců, vyplývajících z pracovního poměru. Ve smyslu § 16 odst. 1 zákoníku práce, je zaměstnavatel povinen zajišťovat rovné zacházení se všemi zaměstnanci (je jedno, zda někteří zaměstnanci pobírají starobní důchod, či nikoliv) pokud jde o jejich pracovní podmínky, odměňování za práci a o poskytnutí jiných peněžitých plnění…… "

Rovněž jsem požádal Ministerstvo financí o právní názor v této věci. Zatím odpověď nemám. Pokud mi odpoví, tak to sem přilepím.
Domnívám se, že jakékoliv omezení v poskytování příspěvku ze soc. fondu naráží nejen na Zákoník práce, ale také na Antidiskriminační zákon.

Možná, že sem ještě někdo napíše zkušenosti ze svého pracoviště.
faaic
 
Příspěvky: 4
Registrován: čtv 15. led 2015 10:58:00

Re: Příspěvek ze sociálního fondu prac. důchodcům

Příspěvekod Alena H » stř 11. bře 2015 8:10:22

Vážený pane, jakékoliv požitky z FKSP jsou nenárokové. Vezmi chlup na dlani, když tam není. My na penzijko také přispíváme, ale máme v pravidlech čerpání 1000 Kč ročně nebo tu samou částku na rekreaci.
Do fondu se přiděluje 1 % z platů, takže si vezměte, jaké možnosti má organizace. Dle mého názoru, už aby tento fond zrušili, jsou potřebnější věci, než přispívat na obědy, na jubilea, že se někdo dožil nebo na posezení či výše jmenované. To jste dost bohatá organizace, že můžete přispívat jak na rekreaci, tak na penzijko, jedině, že by jste žili z podstaty a měli z minulosti našetřeno. Většina organizací je ráda, že dá na obědy.
Alena H
 
Příspěvky: 850
Registrován: čtv 27. kvě 2010 9:38:24

Re: Příspěvek ze sociálního fondu prac. důchodcům

Příspěvekod faaic » stř 11. bře 2015 9:12:17

to Alena H > Plně s Vámi souhlasím p. Aleno. Už jenom z toho důvodu, že ne každá organizace si tyto benefity může dovolit. Snaha p. Kalouska zrušit stravenky se dá pochopit.
Ovšem tu se mi nejedná o to, zda na to organizace má nebo nemá, zda to je spravedlivé či nikoliv, jest-li na té dlani ten chlup najdete nebo ne.
Vycházím z předpokladu, že organizace na to má. A tu vstupuje otázka, zdá může diskriminovat jednu skupinu zaměstnanců. V tomto případě se jedná o pracující důchodce. Představte si situaci, že si organizace vydá směrnici, která nějak omezuje např. bezdětné nebo svobodné muže/ženy. Nebo že lesbičky nemají nárok na soc. příspěvek. Trochu to záměrně přeháním, abych zdůraznil tu skutečnost, že všichni zaměstnanci mají stejná práva a nelze je jedné skupině upírat.
Pokud jde o Vaši poznámku, že "jakékoliv požitky z FKSP jsou nenárokové", tak s tím lze rovněž jen souhlasit. Ale o5. Pokud poskytuji jakýkoliv benefit jednomu zaměstnanci, tak organizace je povinná stejný benefit poskytnout i zaměstnanci druhému. Vyhláška č-114/2002 tuto problematiku řeší v §12. A to, že "na poskytnutí příspěvku nebo jiného plnění není právní nárok" řeší v § 3 (5).
To si ovšem nelze vysvětlovat tak, že jednomu příspěvek poskytnu a druhému ne. Snad s tímto souhlasíte.

Nedovedu si představit, že si organizace vydá nějaký předpis/směrnici, která by odporovala předpisu vyšší právní síly, např. Zákoníku práce.
Vím, převládá názor, že pracující důchodci zabírají místo mladým. Z jistého pohledu se s tím dá souhlasit, ale o tom tu není řeč.

Snad jsem to všechno správně popsal a že je to dostatečně srozumitelné.
faaic
 
Příspěvky: 4
Registrován: čtv 15. led 2015 10:58:00

Re: Příspěvek ze sociálního fondu prac. důchodcům

Příspěvekod refi » stř 11. bře 2015 20:27:32

je pravda, že z logiky věci se fond tvoří z veškerých hrubých mezd kromě OON, tzn. i z mezd starobních důchodců. čerpání by tedy nemělo ve směrnici některou skupinu vyjmout, jen proto, že je to zrovna starobní důchodce, nebo kuchařka, nebo černoch. že k platu bere důchod nemá nikoho co zajímat, i když i na to zrušení doby určité mám jako bývalá mzdová účetní a personalista svůj osobní názor, ale ten není předmětem diskuze. myslím si, že ustanovení ve vaší vnitřní směrnici opravdu odporuje zákonné legislativě a jak píšete, žádný vnitřní předpis nemůže stát nad ní. držím palce, abyste svůj "případ" dotáhl do konce, ať už jakéhokoliv, ale hlavně konce právně podloženého, abyste měl jistotu, že je to takto buď správně nebo špatně.
Uživatelský avatar
refi
Moderátorka
 
Příspěvky: 3363
Registrován: pon 02. úno 2009 15:07:01
Bydliště: Ostrava


Zpět na Benefity

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků

cron