Školství - prohlídka nad 50 let každé 2 roky

HACCP, kontroly, pracovní oděvy, úklid, zkušenosti, kuchyňská technika, školení a jiná specifika jídelen

Školství - prohlídka nad 50 let každé 2 roky

Příspěvekod Neználek » pon 29. dub 2013 11:03:12

Dobrý den,
od 1.4.2013 byl novelizován zákon o pracovnělékařské službě. Na školením nám JUDr. Šubrt sdělil, že školy mají kategorii prací I. My ale máme stanovisko z hygieny z roku 2003, že jsme zařazeni do II. kategorie. Ono to totiž souvisí s tím, že pokud budeme v I. kategorii, můžou chodit zaměstnanci na prev. prohlídky ke svému lékaři a nepotřebují napřed výpis z dokumentace, který se platí, a pak teprve můžou jít na pohlídku k našem smluvnímu lékaři. Judr. Šubrt mi poradil, že máme hygieně napsat dopis a sdělit, že žádáme o přeřazení do I. kategorie. Toto tedy uděláme, ale než dostaneme vyjádření, tak nevím:
1) kdo proplácí výpis z dokumentace, který je potřeba k provedení pracovnělékařské prohlídky? Musí si to zaměstnanec hradit sám nebo by to měl platit zaměstnavatel, když po něm tuto prohlídku požaduje? Případně kde to je psáno a dáno.
2) když budeme přeřazeni do I. kategorie, tak dle firmy, co nám dělá BOZP, musíme uzavřít se všemi lékaři, ke kteým budou naši zaměstnanci chodit, smlouvy o pracovnělékařské službě. Tak to mám obavy, jestli budou lékaři souhlasit. Kde je to uvedeno, nevíte?
3) Jak se bere termín prohlídky u osob nad 50 let každé 2 roky? Dva naši zaměstnanci mají termín další prohlídky v srpnu 2013 (v srpnu to budou 3 roky, kdy měli jít na další prohlídku), ale touto změnou, mám je poslat hned na prohlídku? No vůbec nevím.
Moc děkuji za radu. :cry:
Neználek
 
Příspěvky: 116
Registrován: pát 03. dub 2009 8:49:13

Re: Školství - prohlídka nad 50 let každé 2 roky

Příspěvekod Peťula » pon 29. dub 2013 13:15:00

K lékařským prohlídkám jsme obdlželi ještě toto stanovisko :
Situace kolem lékařských prohlídek se komplikuj je. Velké množství škol provedlo nové zařazení zaměstnanců do kategorií podle rizik a snažilo se převést zaměstnance do první kategorie, zejména proto, aby ti mohli absolvovat prohlídky u svého registrujícího lékaře a ne u smluvního lékaře, se kterým má škola uzavřenu smlouvu o pracovně-lékařských službách.
U pedagogů to bohužel není možné. I kdyz jsou pedagogové zařazeni do první, bezrizikové kategorie, musí prohlídky absolvovat u „závodního“ lékaře, se kterým má škola/školské zařízení uzavřenu smlouvu. Pro výkon práce pedagoga je stanovena povinnost prokázat zdravotní způsobilost (§ 3 odst. 1 písm. d) zákona č. 563/2004 Sb. o pedagogických pracovnících). Pokud pro výkon nějaké činnosti jsou podmínky stanoveny zákonem, což u pedagogů je, prohlídky musí proběhnout u smluvního lékaře.
Peťula
 
Příspěvky: 312
Registrován: úte 15. čer 2010 13:36:10

Re: Školství - prohlídka nad 50 let každé 2 roky

Příspěvekod Peťula » pon 29. dub 2013 14:07:40

A ještě toto :
Odpověď Ministerstva zdravotnictví na dotaz k provádění pracovnělékařských prohlídek pedagogických pracovníků
Pokud se jedná o práci pedagogických pracovníků, platí ustanovení § 3 odst. 1 písm. d) zákona č. 563/2004 Sb., o pedagogických pracovnících, ve znění pozdějších předpisů, které stanoví, že je jedním z předpokladů pro výkon činnosti pedagogického pracovníka, zdravotní způsobilost, tedy se jedná o činnost, pro jejíž výkon jsou podmínky stanoveny jiným právním předpisem.
Podle ustanovení § 11 vyhlášky č. 79/2013 Sb., o provedení některých ustanovení zákona č. 373/2011 Sb., o specifických zdravotních službách, která nabyla účinnosti 3. dubna 2013, se provádí periodická prohlídka u zaměstnanců vykonávajících práci nebo činnost jejichž součástí je riziko ohrožení zdraví jednou za 4 roky nebo po dovršení 50 let věku jednou za dva roky. Práce nebo činnosti, jejichž součástí je riziko ohrožení zdraví, jsou uvedeny v příloze č. 2 části II vyhlášky, kde v bodě 1 jsou, mimo jiné, uvedeny práce ve školách a školských zařízeních. Je to tedy obdobný postup jaký byl podle § 13 směrnice č. 49/1967 Sb, Věstníku Ministerstva zdravotnictví, o posuzování zdravotní způsobilosti k práci, ve znění pozdějších předpisů (prohlídky pracu-ících, jejichž činnost může ohrozit zdraví spolupracovníků nebo obyvatelstva), kde však bylo stanoveno provádění periodických prohlídek u pracujících ve školství každé tři roky, rozdíl je pouze v tom, že nová vyhláška stanovila jinou periodicitu lékařských prohlídek.
Výše uvedená vyhláška vydaná na základě zmocňovacího ustanovení § 60 zákona č. 373/2011 Sb., vymezuje mimo jiné podmínky pro činnosti, které jsou součástí práce. Touto podmínkou je zejména absolvování posouzení zdravotní způsobilosti na základě lékařské prohlídky v případech, které lze podřadit pod jednotlivé části přílohy č. 2 vyhlášky; v případě pedagogických pracovníků jde o část II. bod 1. Z uvedeného tedy vyplývá, že pedagogičtí pracovníci vykonávají práce, pro jejichž výkon jsou podmínky stanoveny vyhláškou. Zaměstnavatel tedy vysílá zaměstnance vykonávající práce ve školách a školských zařízeních k poskytovateli pracovnělékařských služeb, s nímž má uzavřenu smlouvu podle § 54 odst. 2 písm. a) zákona č. 373/2011 Sb.
V Praze 22. 4. 2013
Č.j. 14300/2013
MUDr. Jarmila Ráţová, Ph.D.
vrchní ředitelka úseku ochrany a podpory veřejného zdraví a řízení hygienické služby pověřená řízením odboru ochrany veřejného zdraví
~
Peťula
 
Příspěvky: 312
Registrován: úte 15. čer 2010 13:36:10


Zpět na Hygiena a ostatní

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník