ošetřovné

sociální dávky, ošetřovné, důchody, výživné, kapesné, spoření

Re: ošetřovné

Příspěvekod socialka24 » úte 14. úno 2012 13:40:46

Dobrý den,

v našem domově řešíme stejný problém, je to tu po léta takto zavedené, že si "nezaopatřené osoby", tedy zl. děti hradí z příjmu dávek hmotné nouze (tj. příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, o tyto dávky si žádají v 18 letech) příspěvek na úhradu péče.

Úřad práce tyto dávky bez problému zl. dětem vyplácí. Jenže potom, co jsem nastoupila od ledna 2012, tak si zde zažádal o dávky HN chlapec, který není na internátě a tudíž mu po strhnutí ošetřovného 2.003,-Kč zbyde cca 2.100,-Kč pro jeho potřebu. Ostatní zl. děti jsou na internátě a ty si z dávek HN platí pobyt 2.003,-Kč u nás v domově a pak ještě pobyt na internátě 1.400,-Kč, stravné, kapesné, ošacení jim vyplácíme my.

Jenže podle § 2 odst. 6 zákona 109/2002 Sb. Zařízení může poskytovat plné přímé zaopatření zletilé nezaopatřené osobě po ukončení výkonu ústavní výchovy a ochranné výchovy, připravující se na budoucí povolání, nejdéle však do věku 26 let (dále jen "nezaopatřená osoba"),^4) a to za podmínek sjednaných ve smlouvě mezi nezaopatřenou osobou a zařízením.

Toto chápu, že můžeme i nemusím poskytovat plné přímé zaopatření.

ale v zápětí na to je dle § 2 odst. 7 zákona 109/2002 Sb. Dětem uvedeným v odstavcích 2, 3, 4 a nezaopatřeným osobám je poskytováno plné přímé zaopatření

Je to tu léta zajetá praxe a já bych to chtěla dělat, tak jak se má.

Uživatel ADVU uvádí:
Dávky pomoci v hmotné nouzi nejsou ve smyslu § 7 zákona č. 110/2006 Sb. příjmem dítěte/nezaopatřené osoby a proto dítě/nezaopatřená osoba nemůže z dávek pomoci v hmotné nouzi hradit příspěvek na úhradu péče.

http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/ ... s=10#10821

Zde se uvádí, že příspěvek na živobytí je příjmem, ovšem doplatek na bydlení jsem pochopila, že se nezapočítává. Ovšem teď je otázka, zda na něj má zl. dítě nárok. Zda mohou zl. děti na základě dobrovolného pobytu v našem zařízení pobírat tyto dávky.

U nás je také zavedené v souvislosti s tímto, že rodiče přestávají se zletilostí hradit, jelikož si to pak následně hradí z příjmů dávek HN zl. děti.

Prosím o radu, jelikož vím, že to tak neděláme jen my.

ADVU píše:
hanced píše:Dobrý den, chtěla bych se zeptat těch, kteří to dělají stejným způsobem jako my, že žletilí po sepsání smlouvy o prodlouženém pobytu hradí již sami příspěvek na úhradu péče ze svých příjmů, tj. z příjmů dítěte, peníze na to mají z dávek hmotné nouze a my je tím učíme povinnosti, že až od nás jednou odejdou, tak ten nájem také budou muset pravidelně hradit..............tu "povinnost" hradit příspěvek máte uvedenou už ve smlouvě o prodlouženém pobytu nebo to zletilcům stanovujete rozhodnutím? Děkuji Hanka


Dobrý den Hanko

Kouknete se na mojí odpověď na Váš dotaz ze dne 2. 6. 2011. Dítě po zletilosti je nezaopatřenou osobou, viz. § 2 odst. 6 zákona č. 109/2002 Sb. Rodiče nadále hradí příspěvek na úhradu péče dle § 27 odst. 1 a § 27 odst. 2 písm. d) a to až do věku 26 let dítěte/nezaopatřené osoby. Dítě v den zletilosti podepíše smlouvu a rodiče hradí dál příspěvek na úhradu péče. Nemusíte vydávat žádné rozhodnutí, pouze to rodičům písemně sdělte.

Dávky pomoci v hmotné nouzi. Je hezké pokud se snažíte dítě učit povinnosti, že si nájem budou muset pravidelně hradit, když jednou od Vás odejdou. Dávky pomoci v hmotné nouzi nejsou ve smyslu § 7 zákona č. 110/2006 Sb. příjmem dítěte/nezaopatřené osoby a proto dítě/nezaopatřená osoba nemůže z dávek pomoci v hmotné nouzi hradit příspěvek na úhradu péče. Dále dle § 7 zákona č. 109/2002 Sb. poskytuje Vaše zařízení plné přímé zaopatření a proto nemůže dítě/nezaopatřená osoba ve Vaší péči, být poživatelem dávek pomoci v hmotné nouzi.
socialka24
 
Příspěvky: 2
Registrován: úte 14. úno 2012 11:10:59

Re: ošetřovné

Příspěvekod hanced » pát 17. úno 2012 9:47:50

Dobrý den, jsem velice ráda, že nejsme sami, kdo to tímto způsobem dělá a rozhodně si nemyslím, že by to bylo špatně. My tu povinost platit příspěvek na úhradu péče máme zahrnutý už ve smlouvě o prodlouženém pobytu s tím, že pokud budou mít dostačující příjmy, jsou povinni hradit, pokud nezískají nárok na dávky HN, tak samozřejmě po nich příspěvek nebudeme žádat a povede se správní řízení s rodiči. Přistupujeme k tomu z toho důvodu, aby se zletilci naučili povinnosti hradit nájem, kde, kdy a jak mohou žádat o dávky a případně, o jaké dávky mohou žádat a co je třeba k tomu doložit. V případě, až od nás odejsou, budou mít alespoň představu, co to obnáší a budou si umět vyplnit formuláře. Jen si nejsem jistá tím příspěvkem na bydlení a zajímalo by mě, na základě čeho a jak vám ho doplácí a v jaké výši. Z mého pohledu se domnívám, že by na to zletilci neměli mít nárok, obzvlášť když je to podmíněné i trvalým pobytem, ale od toho jsou na úřadech práce ti, co by tomu měli rozumět. Každopádně bych byla moc ráda, kdyby jste mi mohla napsat, jakým způsobem jste příspěvku dosáhli, můžete použít i mojí mejlovou adresu soc.pracovnice@volny.cz, děkuji Hanka
hanced
 
Příspěvky: 9
Registrován: úte 17. kvě 2011 10:55:58

Re: ošetřovné

Příspěvekod hanced » stř 28. bře 2012 12:34:39

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat k účetnictví ošetřovného, jak likvidujete z podrozvahy staré pohledávky a jestli náhodou k tomu němáte někdo vytvořenou směrnici. Pokud by bylo možné mi ji poskytnout, byla bych moc ráda, jsem v tomto směru začátečník a vítám každou radu:-), Děkuji
hanced
 
Příspěvky: 9
Registrován: úte 17. kvě 2011 10:55:58

Re: ošetřovné

Příspěvekod ADVU » pon 23. črc 2012 15:40:25

Omlouvám se za zpoždění.

Toto je odpověď MPSV ČR na dotaz zda dítě po zletilosti v ústavním zařízení má nárok na dávky pomoci v hmotné nozi.

"Dobrý den,

seznámil jsem se s Vaším podáním, kterým jste se dne 13. 6. 2012 obrátil/a na Ministerstvo práce a sociálních věcí (dále jen „MPSV“), ve kterém se tážete na nárok na dávky hmotné nouze pro nezaopatřené osoby v zařízeních náhradní výchovy.

Nejdříve mi dovolte ocitovat § 11 zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, který stanovuje status nezaopatřeného dítěte: "Za nezaopatřené dítě se pro účely tohoto zákona považuje dítě do skončení povinné školní docházky, a poté, nejdéle však do 26. roku věku, jestliže se soustavně připravuje na budoucí povolání."

Zákon o pomoci v hmotné nouzi platný do 31. 12. 2007, kde v § 3 odst. 1 písm. g) byla z okruhu osob v hmotné nouzi vyloučena osoba, umístěná k celoročnímu pobytu v ústavu sociální péče nebo obdobném zařízení. Přitom za obdobné zařízení byl považován i dětský domov. Novely zákona o pomoci v hmotné nouzi vypustily toto ustanovení. Proto je nutné vycházet ze zákona č. 110/2006 Sb., o životním a existenčním minimu, ve znění pozdějších předpisů, a to z § 4 odst. 5. Z jeho dikce vyplývá, že dítě je na základě rozhodnutí příslušného orgánu v plném přímém zaopatření ústavu (zařízení) pro péči o děti nebo mládež, přičemž za plné přímé zaopatření se považuje takové zaopatření, kdy příslušný ústav (zařízení) poskytuje dětem stravování, ubytování a ošacení. Proto takovéto dítě nelze považovat za osobu v hmotné nouzi pro příspěvek na živobytí, protože toto dítě je plně zaopatřeno.

Pokud by dítě po dovršení 18 let zůstalo v zařízení náhradní výchovy za podmínek, že se soustavně připravuje na budoucí povolání, pak případný nárok na dávky hmotné nouze vyplívá ze skutečnosti, zda stále je, či již není plně zaopatřeno tímto zařízením. Toto by bylo možné zjistit ze smluvní dokumentace, která je uzavřena mezi nezaopatřeným dítětem a zařízením po dovršení 18 let (např. pokud by ve smlouvě byla stanovena finanční spoluúčast dítěte při platbách za ubytování, či stravu, mohly by mu být tyto platby kompenzovány v rámci dávek pomoci v hmotné nouzi). Je však potřeba upozornit, že dávky hmotné nouze jsou až poslední možností řešení finanční situace dítěte v zařízení náhradní výchovy."


Tolik MPSV ČR. Doufám, že vám to pomůže. Hezký den.
ADVU
 
Příspěvky: 22
Registrován: úte 06. dub 2010 8:33:30

Re: ošetřovné

Příspěvekod hanced » úte 21. srp 2012 8:13:34

Dobrý den Advu,

děkuji velmi za zjištěné informace, nás by se týkal ten poslední odstaveček, jelikož ve smlouvě je jim ta povinnost uvedena, samozřejmě v případě vlastních příjmů. S pozdravem Hanced
hanced
 
Příspěvky: 9
Registrován: úte 17. kvě 2011 10:55:58

Příspěvek na úhradu péče - novela zákona č. 109/2002 Sb.

Příspěvekod ADVU » čtv 04. říj 2012 15:09:04

Máte málo práce? Podívejte se na novelu zákona č. 109/2002 Sb.
Zdroj: http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=6&CT=574&CT1=0
Podepsal to již prezident a teď se čeká na vydání ve sbírce zákonů, platnost bude nejspíš od 1.1.2013. Tady je výňatek ze zákona – příspěvek na úhradu péče.

109/2002 Sb.

ZÁKON

ze dne 5. února 2002

o výkonu ústavní výchovy nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních a o preventivně výchovné péči ve školských zařízeních a o změně dalších zákonů

HLAVA VI

ÚHRADA PÉČE, KAPESNÉ, OSOBNÍ DARY A VĚCNÁ POMOC

Úhrada péče

§ 27
(1) Rodiče jsou povinni hradit příspěvek na úhradu péče poskytované dětem a nezaopatřeným osobám v zařízeních (dále jen "příspěvek"). V případě, že dítě nebo nezaopatřená osoba má vlastní pravidelné příjmy, podílí se podle § 29 na hrazení příspěvku.

(2) V případě, že se zařízení nevyplácí přídavek na dítě, zvyšuje se příspěvek o 30 %.

(3) Výše příspěvku na úhradu péče o děti matek, umístěných v zařízení, činí za kalendářní měsíc 10 % z výše rodičovského příspěvku.14)

(4) Za období kratší než 1 měsíc se výše příspěvku stanoví podle dnů. Denní úhrada nákladů činí jednu třicetinu výše příspěvku za kalendářní měsíc.

(5) Rodiče se na hrazení příspěvku podílejí rovným dílem, s výjimkou případů uvedených v § 28.

(6) Výši příspěvku a podíl rodičů na jeho úhradě v jednotlivých případech stanoví ředitel zařízení rozhodnutím.

(7) Za příjmy a za společně posuzované osoby se pro účely tohoto zákona považují započitatelné příjmy a společně posuzované osoby podle zvláštního právního předpisu15).

(8) Částka příspěvku se zaokrouhluje na koruny směrem nahoru.

§ 28

(1) Rodiči, který doloží, že je on nebo osoba s ním společně posuzovaná příjemcem dávky pomoci v hmotné nouzi podle zákona o pomoci v hmotné nouzi20), se příspěvek nestanoví. Rodiči, který doloží, že po zaplacení příspěvku by jeho příjem nebo příjem s ním společně posuzovaných osob klesl pod součet částky životního minima podle zákona o životním a existenčním minimu21) a částky normativních nákladů na bydlení podle zákona o státní sociální podpoře4), se příspěvek stanoví v takové výši, aby mu uvedený součet zůstal zachován; pokud by takto stanovený příspěvek byl nižší než 100 Kč, nestanoví se.

(2) Rodiče jsou povinni vždy po uplynutí 12 měsíců od posledního doložení skutečností podle odstavce 1 prokazovat, že splňují podmínky pro snížení nebo prominutí příspěvku podle odstavce 1, a dále bezodkladně oznamovat každé změny v příjmech, které by mohly mít vliv na výši příspěvku určenou podle odstavce 1. V případě nesplnění těchto povinností se příspěvek odpovídajícím způsobem zvýší, a to od doby, kdy marně uplynula lhůta pro prokázání splnění podmínek, nebo i zpětně od doby, kdy došlo ke změně v příjmech.

§ 29

(1) Ze sirotčího důchodu16) dítěte, které nemá jiný příjem, se na úhradu příspěvku použije nejvýše 10 %.

(2) Z jiného příjmu dítěte, než je uveden v odstavci 1, se k úhradě příspěvku použije část příjmů převyšujících 50 % výše příspěvku, platné pro příslušnou věkovou kategorii, a to až do výše příspěvku.

(3) Rozdíl mezi částkou určenou pro úhradu příspěvku z příjmu dětí podle odstavce 2 a příspěvkem hradí rodiče.

(4) Na nezaopatřené osoby se ustanovení odstavců 1 až 3 použijí obdobně.

§ 30

(1) Příspěvek za kalendářní měsíc se hradí nejpozději do patnáctého dne následujícího měsíce. Příspěvek náleží zařízení od prvního dne pobytu dítěte v zařízení.

(2) Za dobu, po kterou je dítě se souhlasem zařízení u osob odpovědných za výchovu nebo ve zdravotnickém zařízení déle než 2 po sobě jdoucí dny, snižuje se příspěvek za kalendářní měsíc o příslušný počet denních částek včetně částky za den, v němž započne pobyt do 15 hodin, a za den, v němž dítě ukončí pobyt v době po 15 hodině.

(3) Za dobu, po kterou je dítě na útěku ze zařízení, snižuje se výše příspěvku o 50 % za každý celý den.

(4) Příspěvek se nehradí za dobu, po kterou je dítě ve výkonu vazby nebo ve výkonu trestu odnětí svobody.

(5) Zařízení provede vyúčtování přeplatků a nedoplatků do patnáctého dne měsíce následujícího po provedení úhrady příspěvku podle odstavce 1. Výsledky vyúčtování za uplynulé čtvrtletí písemně oznámí zařízení osobě, která příspěvek hradí.

(6) Na nezaopatřené osoby se ustanovení odstavců 1 až 5 použijí obdobně.
ADVU
 
Příspěvky: 22
Registrován: úte 06. dub 2010 8:33:30

Novela zákona č. 109/2002 Sb.

Příspěvekod ADVU » stř 17. říj 2012 14:46:06

V příloze příkládám platnou novelu zákona č. 109/2002 Sb. Platnost zákona je od 01.11.2012!!! Pokud bude čas, tak zpracuji příspěvek na úhradu péče od 01.11.2012.

Zákon č. 333/2012 Sb., kterým se mění zákon č. 109/2002 Sb., o výkonu ústavní výchovy nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních a o preventivně výchovné péči ve školských zařízeních a o změně dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony:
http://aplikace.mvcr.cz/sbirka-zakonu/
nebo
http://www.sagit.cz/pages/sbirkatxt.asp?zdroj=sb12333&cd=3&typ=r
Přílohy
sb0123-2012.pdf
(560.53 KiB) 1297 krát
Novela zákona 109-2002.doc
(404.5 KiB) 1502 krát
ADVU
 
Příspěvky: 22
Registrován: úte 06. dub 2010 8:33:30

Re: ošetřovné

Příspěvekod mama » pát 19. říj 2012 12:38:16

Dobrý den,
víte prosím, kde najít nařízení vlády, kterým se stanoví výše příspěvku na úhradu péče, kapesného,...?
mama
 
Příspěvky: 18
Registrován: úte 09. bře 2010 17:34:30

Re: ošetřovné

Příspěvekod petr87 » pát 19. říj 2012 19:11:33

mama píše:Dobrý den,
víte prosím, kde najít nařízení vlády, kterým se stanoví výše příspěvku na úhradu péče, kapesného,...?
Ještě nebylo vydáno
petr87
 
Příspěvky: 95
Registrován: pon 10. zář 2012 21:38:02

Re: ošetřovné

Příspěvekod hanced » pon 21. led 2013 9:41:44

Dobrý den,

nevíte někdo jestli se mění koeficient příspěvku se změnou míry inflace, která je 3,3%? Sice to již v novém zákoně nění uvedeno, ale dokud nebude vydané nové nařízení, postupuje se podle dosavadní právní úpravy, tak nevím:-(, Děkuji Hanka
hanced
 
Příspěvky: 9
Registrován: úte 17. kvě 2011 10:55:58

Re: ošetřovné

Příspěvekod nala » pon 21. led 2013 15:11:56

Dobrý den,pokud je rodič ve VTOS a je pracovně zařazen, zahajujete s ním správní řízení?
Pokud ano, porovnáte ŽM a příjmy a případně vyměříte a neberete v potaz normativní náklady na bydlení,
které se berou v potaz dle novely zákona?
Děkuji
nala
 
Příspěvky: 2
Registrován: pon 21. led 2013 14:57:59

Re: ošetřovné

Příspěvekod nala » pon 21. led 2013 15:20:27

Dobrý den, jaké podklady, prosím, požadujete po rodičích , se kterými zahajujete správní řízení ve věci stanovení příspěvku na úhradu nákladů?
(potvrzení z ÚP, nájemní smlouva, potvrzení příjmů od zaměstnavatele, společně posuzované osoby, dávky pomoci v hmotné nouzi...?
A máte správně sepsané "správní řízení" po novele zákona o výkonu ústavní výchovy?
Děkuji
nala
 
Příspěvky: 2
Registrován: pon 21. led 2013 14:57:59

ošetřovné

Příspěvekod halives » pon 24. čer 2013 15:09:50

Milé radilky,
jsme dětský domov, prosím o radu, jak účtovat o sirotčím důchodů dítěte ,část co nám příjde na účet si strháváme na ošetřovné. Předpis pohledávky 550 kč účtuji 315/602, příjde nám částka na účet 5 496 Kč, z toho ošetřovné je 550 Kč, sirotčí důchod dítěte (vložíme na vkladní knížku) 4 946 Kč. Doposud bylo účtováno takto:
1. 315/602 550,- Kč .....předpis
2. 241/315 5 496,- Kč .....příjem na účet
Jednou za čas se pošlou peníze na vkladní knížku 315/241

Na účtu 315 nám přebýval ten důchod, který dítěti náleží, ale nezdá se mi tento způsob účtování, už jen z toho důvodu, že pohledávka má přebytek na straně dal do doby, než zašleme důchod na knížku.Napadá mě účtovat předpis stejně, ale příjem takto: 241/315 550 Kč a 241/378 4 946 Kč,a poté,co pošlu peníze na knížku 378/241.
1. 315/602
2. 241/315 550,- Kč
241/378 4 946,- Kč
3. 378/241 4 946,- Kč (hradila bych na vkladní účet každý měsíc)

Poraďte prosím, jsem účetní krátkou dobu.
halives
 
Příspěvky: 24
Registrován: úte 13. lis 2012 15:13:47

Re: ošetřovné

Příspěvekod socialka24 » pát 21. bře 2014 11:51:22

Dobrý den,

mám dotaz ohledně vládního nařízení č. 460/2013 ze dne 4. prosince o změně výše příspěvku na úhradu péče. Nevím si rady s textem v rozhodnutí, viz. níže.

Dětský domov XY,příspěvková organizace (dále jen „školské zařízení“), jako správní orgán věcně a místně příslušný, podle ust. § 24 odst. 3 písm. g), v souladu s § 27, § 28 a § 30 zákona č. 109/2002 Sb., o výkonu ústavní výchovy nebo ochranné výchovy ve školských zařízeních a o preventivně výchovné péči ve školských zařízeních a o změně dalších zákonů, v platném znění, a v souladu se zákonem č. 500/2004 Sb., správní řád, ve znění pozdějších předpisů, ve věci stanovení příspěvku na úhradu péče poskytované dětem nebo nezaopatřeným osobám v zařízeních takto:

Nevím, zda do výše uvedeného textu uvádět vládní nařízení, popř. kam jej v rozhodnutí uvést.

Předem moc děkuji za odpověď.
socialka24
 
Příspěvky: 2
Registrován: úte 14. úno 2012 11:10:59

ošetřovné

Příspěvekod Pavluša » sob 25. úno 2017 12:34:56

Zdravím Vás kolegyně,

zkouším, zda v diskuzi ještě někdo je a prosím o radu.

1. jak zjišťujete adresu trv. bydliště? Máte přístup do evidence obyvatel nebo spoléháte na OSPODy a osobní listy a rozsudky? Co dělat u zletilého dítěte, kde už OSPOD nemá aktivní spis?

2. Jak postupujete, když oba rodiče doloží hmotku, ale platí výživné od soudu dohromady 2600Kč a hradí jej pravidelně. Určujete dítěti 17 let ? nebo neurčíte nikomu? Výše příspěvku je 1742 Kč. Polovina musí dítěti zůstat, čili 871 Kč mu zůstane a já mu mám zbytek sebrat? nebo neurčit nic, když se rodičům odpustilo?

3. Jak to bude, když jeden rodič má hmotku, druhý má dostatečný příjem a dítě to výživné 2600Kč. Dítě 17 let. 871 Kč mu musí zůstat a zbytek od výše příspěvku zaplatí dítě nebo můžou jít s rodičem, který má příjem napůl?

Hledám variantu, jak co nejvíce ušetřit dětem z výživného a naplnit zákon

Díky moc za rady

Pavluša
Pavluša
 
Příspěvky: 6
Registrován: sob 25. úno 2017 12:03:56

Předchozí

Zpět na Finance v domovech

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků