Finační kontrola u potravin

počty strávníků, teploty jídel a nápojů, spotřební koš, likvidace odpadů a zbytků, kalkulace, odhlašování, vařená jídla, polotovary, inovace, vegetariánská jídla, diety, co se smí a co už ne ...

Finační kontrola u potravin

Příspěvekod Loreleine » pon 16. kvě 2011 9:56:47

Pěkný den.

Obracím se na Vás s prosbou. Dá se nějak obejít I. fáze finanční kontroly u nákupu potravin?

Jedná se mi o to, že než vedoucí škoní jídelny nakoupí potraviny, tak by měla správně mít schváleno od správce rozpočtu, že ty potraviny může nakoupit. Jelikož ale naše vedoucí ty potraviny vetšinou objednává telefonicky nebo osobně (nikoliv papírově) a jelikož je těch objednávek a faktur opravdu mnoho, připadá mi schvalování každé objednávky chleba a potravin neúnosné.

Tak mě napadlo, jestli by mohl projít jednorázový limitní příslib, ža prostě vedoucí jídelny může v roce 201x objednávat potraviny jak potřebuje a má na to souhlas správce rozpočtu, ale že třeba nesmí mít ve skladu potraviny za více jak třeba 200 tisíc korun.
Potom už by na každé přijaté faktuře byl podpis příkazce operace= vedoucí jídelny a hlavní účetní. To by byla ta druhá fáze.

Co se týká normálního provozu, tak tam mi to přijde normální a opodstatněné, ale u těch potravin mě to fakt štve.

Děkuji moc.
Loreleine
 
Příspěvky: 25
Registrován: stř 09. bře 2011 11:29:23

Re: Finační kontrola u potravin

Příspěvekod Alme » pon 16. kvě 2011 11:32:56

Dobrý den.
Přestože jsme malá ŠJ, přestalo mne také bavit vypisovat vnitřní kontrolu na každou Fa a PD. Kuchařka má souhlas k nákupu např. za 2.000 Kč, nakupuje dokud peníze neutratí. Paragony za jednotlivé nákupy dám na jeden PD. /Kuchařka také objednává telefonem, někdy nakupuje přimo od dealera, který se právě zastaví/. Připravila jsem si vnitřní kontrolní doklad s tím, že dostane souhlas na čtvrtletí v předpokládané částce. Pak už jen budu dopisovat jednotlivé faktury a pokl. doklady. Kontrola z KÚ mi snahu pochválila, ale vzápěti mi řekla, že vnitřní kontrolní doklad musím mít u každé FA a PD, takže si práci neušetřím. U každé FA a PD by musela být kopie hromadného vnitř. kontrl. dokladu.Proto jsem se vrátila ke staré praxi.
Třeba to má někdo vychytené a podělí se s námi. Hezký den
Alme
 
Příspěvky: 63
Registrován: úte 24. bře 2009 8:20:59

Re: Finační kontrola u potravin

Příspěvekod vea » pon 23. kvě 2011 8:17:52

Předběžná řídící kontrola před vznikem závaku - limitovaný příslib nebo individuální příslib. U ŠJ nákup potravin řeším limitovaným příslibem na čtvrtletí - podpisuje příkazce a správce rozpočtu. Předběžná řídící kontrola po vzniku
závazku - ke každé faktuře průvodka, kde zaškrtávám zda je předběžná řídící kontrola před vznikem závazku provedena formou individuálního příslibu nebo limitovaného příslibu - podepisuje příkazce operace a hlavní účetní.
Průbežná řídící kontrola a následná řídící kontrola - mám vyrobený papír ( lze řešit i razítkem ), kdy si jedenkrát za čtvrtletí vyberu např. cest.Příkazy a provedu jejich kontrolu, nebo čerpání UZ - tyto kontroly podepisuje ten, kdo je dělá - např. účetní ( to jsem já ) nebo následnou podepisu příkazce ( to je ředitelka ). Většinou to p. ředitelce nachystám vše ke kontrole, vysvětlím a ona jen podepíše.
Ještě k předběžné řídící kontrole před vznikem závazku : individuálním příslibem řeším vše na co je smlouva ( plyn,el.en.,odvoz popelnic, zabezpečovací služby, dopravu obědů,aktualizace programů, atp.). Limitovaným příslibem řeším to, na co není ani objednávka ani smlouva ( to jsou právě ty potraviny, nákup spotřebního materiálu přes pokladnu, zákonné pojištění odpovědnosti, odpisy, bank.poplatky ).
Jen tak mimochodem, vedoucí ŠJ zákon o finanční kontrole ještě neviděla a ani nemá zájem.
vea
vea
 
Příspěvky: 18
Registrován: stř 19. srp 2009 8:45:49

Re: Finační kontrola u potravin

Příspěvekod sonajda » pon 23. kvě 2011 11:51:56

veo, opravdu :? ??
individuálním příslibem řešíte vše, nač máte smlouvy a limitovaným příslibem to, pro co nemáte předchozí podklady??????????
podle mého je to obráceně :roll: limitov.příslib je podložen dlouhodobou smlouvou a ind. příslib je pro věci ostatní... individuální...
sonajda
 
Příspěvky: 451
Registrován: stř 20. říj 2010 14:57:20

Re: Finační kontrola u potravin

Příspěvekod vea » úte 24. kvě 2011 8:26:18

Individuální příslib - schválení připravovaného závazku navrženého příkazcem operace - konkrétni výši a předpokládaném termínu jeho plnění konktrétnímu věřiteli - správcem rozpočtu.
Limitovaný příslib - příkazcem operace navržený a správcem rozpočtu schválení rozsah finančního krytí předpokládaných operací a s tím souvisejících závazků, jejichž věřitel a výše není v jednotlivých případech známa. Jedná se o takové výdaje, které vyplývají z běžné, pravidelné činnosti účetní jednotky, u kterých by bylo administrativně neúnostné a neúčelné zabezpečovat předběžnou řídící kontrolu každého jednotlivého výdaje individuálním příslibem.

Na vysvětlenou - co je to individuální a limitovaný příslib.
vea
 
Příspěvky: 18
Registrován: stř 19. srp 2009 8:45:49


Zpět na Receptury, normy, předpisy, provozní řád

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků

cron