Příspěvek na závodní stravování vs. Stravné z CP

penzijní připojištění, životní pojištění, příspěvky na stravné, ošatné aj., podmínky poskytování

Příspěvek na závodní stravování vs. Stravné z CP

Příspěvekod AlenaK. » pon 16. kvě 2011 11:24:02

Milé radilky, vlastně ani nevím, jak začít, čtu pořád dokola informace o příspěvku na závodní stravování ze směrnic, které jsem si objednala na letošní rok (jsme DD zřízený ÚSC) a pořád se motám v kruhu v tomto odstavci:
"Nárok na příspěvek na závodní stravování nepřísluší zaměstnanci vyslanému na pracovní cestu, neboť tomu plynou v souladu se Zák. práce náhrady cestovních výdajů, vč. stravného. To platí v případě, pokud pracovní cesta trvá déle než 5 hodin. Příspěvek na stravování lze však uplatnit jako daňový výdaj dle §24, odst. 2 písm. j) ZDP, pokud přítomnost zaměstnance v práci během směny (ve které se uskutečnuje zároveň i prac. cesta) trvá aspoň 3 hodiny, přičemž však zároveň zaměstnanci nevznikl nárok na stravné v souvislosti s pracovní cestou, dle znění pokynu D-300 v FZ 8-9/07 (tj.nedochází k souběhu obou plnění)."
Z toho mi vyplývá, že ikdyž odpracuji 3 hodiny (a prac. cesta bude trvat víc než 5 hodin), mám sice nárok na jídlo z jídelny i na stravné z CP, ale na příspěvek na závodní stravování (u nás z FKSP) nárok nemám....... Je to tak?
Mám pocit, že jsem tu už něco podobného četla, ale z toho mi vyšlo, že pokud odpracuji zmíněné 3 hodiny, mám nárok i na ten příspěvek..... Já už jsem z toho úplně magor! Pardon......... :roll:
Moc prosím někoho, kdo mi to polopatě vysvětlí....budu vděčná.
Krásný den všem!
AlenaK.
 
Příspěvky: 65
Registrován: pát 30. dub 2010 9:01:55

Re: Příspěvek na závodní stravování vs. Stravné z CP

Příspěvekod olga nemcova » pon 16. kvě 2011 12:48:22

Milá Alenko, když nastane tento souběh, tzn. záv. strav. a stravné na prac. cestě, tak koukám do zápisků školení cestovného p ing. Janoušek agentura Paris a jestli jsem to správně pochopila, tak to dělám dobře, pokud ne tak bohužel, ale až Ti "chytří" přijdou a řeknou že je to špatně, tak musí říct, jak je to dobře a já to tak budu dělat. Popíšu Vám to, pokud by to bylo krkolomné napište a já opět odpovím, protože nemám ten dar dobře vysvětlovat.
Důležitá je pracovní doba zaměstnance. Příklad: zaměstnanec ma pracovní dobu od 7,30 do 16,00 hod.
v 11,30 hodin odjede na pracovní cestu a vrátí se v 17 hodin(už je po prac. době) Má nárok na závodní stravování v ceně potravin. limit-přísp. z FKSP.(odpracoval více než 3 hodiny) a zároveň na stravné ve výši 63-74 Kč, nárok na cest. mu vznikl po 5 hodinách tzn. když vyjel v 11,30 hod , tak v 16,30 hod. tzn., ž to není v průběhu směny(ta končí-směna v 16 hod.)-§ 24 odst. 2 písm. j 4.
Ale pokud přijde do práce v 7,30 hod. odjede v 10,30hod. na prac cestu, z které se vrátí v 15,45 hod. nemá na závodní stravování nárok, přesto,že odpracuje dopledne 3 hodiny. a pracovní cesta trvá 5 hod a více, má nárok pouze na stravné ve výši 63,-74,-Kč. Protože dle § 24 odst. 2 písm. j4. se hovoří, že příspěvek nelze uplatnit na stravování za zaměstnance, kterému v p r ů b ě h u směny ( v tomto případě v 15,30hod.) vznikl nárok na stravné.
Takto to chápu já, zda správně nevím, když tak se holky ozvěte, jak to vidíte Vy!
olga nemcova
 
Příspěvky: 44
Registrován: pát 06. bře 2009 8:42:35

Re: Příspěvek na závodní stravování vs. Stravné z CP

Příspěvekod refi » pon 16. kvě 2011 13:31:10

olgo, chápu to stejně jako vy. logika věci je podle mne v tom, že v běžné 8 hodinové pracovní době máme také nárok jen na jedno dotované jídlo. proto podle mne není možné mít po 3 odpracovaných hodinách nárok na oběd v jídelně a za dalších 5 na služebce ještě na stravné, pokud to stále kopíruje běžnou pracovní dobu, jak píšete. váš výklad je podle mně správný, i když nám se toto v praxi skoro nestává.
Uživatelský avatar
refi
Moderátorka
 
Příspěvky: 3363
Registrován: pon 02. úno 2009 15:07:01
Bydliště: Ostrava

Re: Příspěvek na závodní stravování vs. Stravné z CP

Příspěvekod Dahab » pon 16. kvě 2011 13:52:40

Olga s Refi to vysvětlily dobře. Také mám v poznámkách ze školení /školitelka paní Jaroslava Pfeilerová/, že v řádné pracovní době nemůže vlastně souběh závodního stravování a nároku na stravné ze ZP vzniknout. Taky nás upozorňovala na to, že pracovník může čerpat jen jednu výhodu, ne současně obě /myšleno 2x příspěvek na stravné, jednou závodní stravování, podruhé stravné z cesťáku/. :bye:
Uživatelský avatar
Dahab
 
Příspěvky: 372
Registrován: stř 04. bře 2009 21:29:59

Re: Příspěvek na závodní stravování vs. Stravné z CP

Příspěvekod Peťula » pon 16. kvě 2011 14:19:26

Také přikládám vysvětlení.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Peťula
 
Příspěvky: 312
Registrován: úte 15. čer 2010 13:36:10

Re: Příspěvek na závodní stravování vs. Stravné z CP

Příspěvekod AlenaK. » pon 16. kvě 2011 20:14:10

Hurá! Tak jsem to konečně pochopila! DĚKUJU MOC! (Mimochodem Olgo, vysvětlila jste to moc dobře :thumbs up: .)
A budu doufat, že se mi to nikde takhle nekrylo........nevím, jestli mám odvahu zalistovat zpětně vyplacenýma cesťákama :? .
Ale je fakt, že při osmihodinovce by to bylo tip ťop na minuty a to je celkem nepravděpodobné, ikdyž na druhou stranu .....
co když pojedu na pracovní cestu hned od začátku směny, takže by mi ty tři hodiny strávené na pracovišti spadaly i až do doby
po pracovní době (jestli mi rozumíte :) ) - teď už jsem protivná i sama sobě |:-(| :lol: .
A prosím Vás, když je to zahraniční pracovní cesta, při které vzniká nárok na stravné už po jedné hodině strávené mimo ČR,
taky se to s tím příspěvkem na závodní stravování nějak řeší? Zřejmě ne, když je tam zmínka o pracovní cestě trvající déle
než 5 hodin....
Hezký večer a klidné pracovní úterý ;) .....a hlavně - nezlobte se na mě :mosking: , určitě už to pochopím ze všech stran
a žádné "co by, kdyby" už nebude.
Děkuju!!!!
AlenaK.
 
Příspěvky: 65
Registrován: pát 30. dub 2010 9:01:55


Zpět na Benefity

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků