Stránka 1 z 1

Neuplatněný odpočet DPH

PříspěvekNapsal: pát 17. zář 2010 6:39:17
od Ludmila
Do jaké činnosti Vám vstupuje náklad - neuplatněný odpočet DPH? Do hlavní nebo doplňkové? Děkuji za odpověď.

Re: Neuplatněný odpočet DPH

PříspěvekNapsal: pát 17. zář 2010 8:20:12
od Barusa
Záleží v jaké činnosti je účtována faktura. Může vstupovat do hlavní i vedlejší- Účet 549

Re: Neuplatněný odpočet DPH

PříspěvekNapsal: pát 17. zář 2010 8:37:54
od samy
Také neustále hledám správný postup. Všechno neuplatněné DPH účtuji do hlavní činnosti (účet 549) - na základě úvahy - v hlavní činnosti není možné DPH uplatnit a tudíž neuplatněné DPH je jejím nákladem. Ptala jsem se i na školení a bylo mi řečeno, že by to tak mělo být správně (ale písemně vám nikdo nic nedá a žádnou metodiku jsem nikde nenašla).

Re: Neuplatněný odpočet DPH

PříspěvekNapsal: stř 13. říj 2010 9:37:08
od sali
Já rozúčtovávám neuplatněný odpočet DPH podle vypořádacího koeficientu na daný rok. Takže větší část mi jde z nákl.hl.činnosti a menší z DČ. Letos máme koeficient 0,30. Taky nevím, jestli je to správně.

Re: Neuplatněný odpočet DPH

PříspěvekNapsal: stř 13. říj 2010 11:32:07
od Eva
Já uplatňuji v DČ DPH v plné výši, v hlavní činnosti na koeficient, takže účtuji do hlavní činnosti na 549

Re: Neuplatněný odpočet DPH

PříspěvekNapsal: úte 04. led 2011 19:47:51
od Lucie
Prosím o radu. Letos jsme se stali plátci DPH a teď budu dělat poprvé přiznání k dani. Nemám ovšem jasno v účtování neuplatněného odpočtu u potravin (u potravin uplatňujeme odpočet kráceným koeficientem). Takže při vyúčtování DPH vypočtu koeficient, uplatním si z DPH potravin pouze poměrnou část (dle koeficientu) a co tedy pak se zbytkem, tedy neuplatněným odpočtem DPH z potravin? Dle různých informací mám za to, že bych měla účtovat 549/343 a současně o tutéž částku povýšit sklad a snížit náklady 112/549. No ale moc tomu tedy nerozumím. Hlavně nevím, jak mám povýšit ten sklad v praxi - to mám poměrnou částku připočítávat ke každé potravině, která mi zbyla na skladě k 31.12. a pak vyskladňovat postupně tu zvýšenou částku potravin? Mám v tom úplný hokej a proto prosím vás, zkušené účtařky, poradťe mi, co s tím, jak to děláte a účtujete vy?