Stránka 1 z 1

Jídelna - hospodářská činnost

PříspěvekNapsal: pon 11. kvě 2009 15:13:37
od Neználek
Naše škola zaměstnává 3 kuchařky na plný úvazek (vedoucí/kuchařka, kuchařka, pomocná kuchařka). V jídelně se vaří obědy pro žáky, pedagogy a nepedagogy a veřejnost). Potřebuji kuchařkám vyplatit peníze za vaření pro veřejnost za měsíce leden - březen a nevím, jak postupovat. Pracovnice nemají žádnou DPP ani DPČ. Moje předchůdkyně tyto peníze vyplácela 2x ročně - (červen - prosinec) pouze jedné pracovnici jako hospodářskou činnnost (kód 844) normálně do výplaty, ale myslím si, že to nebude dobře. Prosím o srozumitelnou radu či návod, jak se postupuje na jiných školách, nemám v této oblasti žádné zkušenosti. :roll:

Re: Jídelna - hospodářská činnost

PříspěvekNapsal: pon 11. kvě 2009 15:18:53
od agama
Toto se řešilo v sekci - PAM, téma "cizí strávníci a odměna kuchařce".

Re: Jídelna - hospodářská činnost

PříspěvekNapsal: úte 12. kvě 2009 7:36:33
od Jarmila
U nás máme taky hospodářsku činnost - vaříme pro cizí strávníky. Dřív měly kuchyřky dvě pracovní smlouvy. Jednu na hlavní činnost tam měly úvazek 0,9 a druhou pracovní smlouvu na úvazek 0,1. Takže měly celý úvazek. Od letoška mají jen jednu pracovní smlouvu na celý úvazek . A mají podepsaný dodatek k pracovní smlouvě, že jedna hodina bude placena z HČ.
A já jenom rozúčtovávám hlavní a hospodářskou činnost dle mzdové rekapitulace.Pokud chceme vyplatit odměny, tak se to řeší písemně mzdové účetní s tím, že odměna bude vyplacena z HČ. Nevím jestli jsem to popsala dost srozumitelně.
Zdraví jarmila

Re: Jídelna - hospodářská činnost

PříspěvekNapsal: stř 13. kvě 2009 12:36:22
od ave
Děláme to už dlouhou dobu jako Jarmila. Měli jsme i kontrolu z Úřadu práce a nic na tento postup nenamítali.

Re: Jídelna - hospodářská činnost

PříspěvekNapsal: pát 23. dub 2010 8:46:57
od prejpatamat
2 smlouvy na stejnou pracovní činnost nemohou být - viz zákoník práce. Myslím si, že to vůbec nemusíte řešit s kuchařkami, ale spíš se mzdovou účetní, aby si jejich úvazek rozdělila na část placenou z hlavní činnosti a část z hospodářské činnosti. V programu to lze lehce zadat částkou nebo i % a při výpočtu mzdy se Vám to v sestavách rozdělí podle jednotlivých zdrojů krytí.

Re: Jídelna - hospodářská činnost

PříspěvekNapsal: pát 23. dub 2010 9:50:03
od refi
prejpatamat> přesně tak :thumbs up: rozděluje se zdroj financování jen účetně, není nutný ani žádný dodatek smlouvy, že je 1 hodina z hč. zaměstnance nemusí zajímat, z čeho je placen a určitě ani nezajímá :)

Re: Jídelna - hospodářská činnost

PříspěvekNapsal: úte 27. dub 2010 11:13:12
od čenka
Dobrý den, prosím o radu: máme vlastní ŠJ, kde vaříme i pro studenty jiné školy. Jde o hospodářskou činnost? Nebo je stravování dětí (bez ohledu na to, ze které jsou školy) vždy v hlavní činnosti? Velmi děkuji za Vaše názory..

Re: Jídelna - hospodářská činnost

PříspěvekNapsal: úte 27. dub 2010 12:48:20
od eliska
Vaření pro studenty není hospodářská činnost. Pokud se jedná o studenty ze školy, která patří pod stejného zřizovatele jako vaše škola, je to OK, např. naším zřizovatelem je Olomoucký kraj, takže se u nás mohou stravovat studenti z místního gymnázia, kteří mají stejného zřizovatele. Pokud by se chtěli stravovat žáci ze ZŠ, jejichž zřizovatelem je město nebo obec, musela by příslušná ZŠ platit za ně věcné náklady. Hospodářská činnost to ale také není.

Re: Jídelna - hospodářská činnost

PříspěvekNapsal: pát 21. kvě 2010 11:52:08
od zsuvalno
Zdravím.

Mám dotaz, když vaříte pro cizí strávníky, máte na to živnostenský list?

Re: Jídelna - hospodářská činnost

PříspěvekNapsal: pát 21. kvě 2010 12:19:10
od merci
My vaříme pro cizí strávníky a máme živnostenský list na hostinskou činnost. :bye:

Re: Jídelna - hospodářská činnost

PříspěvekNapsal: pon 24. kvě 2010 8:51:53
od čenka
Dobrý den, prosím - jak rozdělujete náklady školní jídelny na hlavní a hospod. činnost? Účetní přede mnou všechny náklady (krom mzdových) rozdělila na hlavní a hospod. činnost až na konci roku. Osobně bych rozdělila alespoň ke dni závěrky (tedy čtvrtletně) náklady na potraviny (vedeme sklad B, tak bych poměrem cizích a vlastních obědů rozdělila i náklady 501xxx). Uvažuju správně? Předem moc děkuji.

Re: Jídelna - hospodářská činnost

PříspěvekNapsal: čtv 24. čer 2010 9:25:15
od zsuvalno
Zdravím.

Potraviny rozděluji poměrem provařených potraviny, ale ještě nevím jak budu rozdělovat ostatní náklady. Vaření pro cizí máme až od letošního roku.


Např. bylo uvařeno 209 obědu pro cizí s cenou potravin 27,-(5643,-), celkem bylo vybráno na potraviny 39111,-, spotřebovaly se potraviny za 38310,-.

Poměr cizích je 5643/39111 tj. 0,144
výše spotř. potravin pro cizí je 0,144 * 38310 tj. 5516,6