Já jsem po nástupu na současné místo také měla chaos v majetku, ale u mě nesedělo účetnictví s evidencí majetku. Naštěstí se jednalo pouze o nesoulady v AÚ a evidencí 028 a 902. Což jsem "natvrdo" (bez SÚ 395) přeúčtovala vnitřním dokladem mezi sebou s poznámkou, že jde o nápravu a dorovnání stavu na majetkovou evidenci.
Máte k dispozici směrnici pro evidenci majetku z doby, kdy došlo k chybě při zařazení? Třeba dřív byli v organizaci stanoveny jiné limity než dnes a ve finále je vše OK.
Školy také dříve vedly pouze daňovou evidenci, a to také byla jiná pravidla než dnes. Nezažila jsem to, ale vím o tom ze školení, takže pokud je to nějaký starší majetek, tak to může být z této doby. Např. majetek se odepisoval až do zůstatku 0,00 Kč, a pak se dále používal, i když byl odepsaný. Zlom myslím nastal v roce 2012.
No, a pokud je to opravdu špatně, tak bych 028 a 902 klidně přeúčtovala mezi sebou, v podstatě půjde jen o nápravu. K žádnému zkreslení nedojde, protože oba druhy majetku jdou hned do nákladů.
Bohužel účet 022 je oříšek
. Pokud byl majetek na SÚ 022, tak byl odepisován a neoprávněně, byl tvořen fond investic, ale neměl být tvořen, nešel do nákladů toho roku, kdy byl pořízen. Toto už je na posouzení odborníkem. Nemůže vám poradit ten, kdo na nesrovnalosti došel?
Pokud se nemáte na koho obrátit, tak doporučuji kontaktovat Ing. Sikoru
https://financnikontrola.webnode.cz/ . Je to odborník na majetek příspěvkových organizací a velice ochotný
.