Exekuce - Nemoc > 14 dní při srážkách ze mzdy

dočasná pracovní neschopnost, dovolená, svátky, neplacená volna, odměny

Exekuce - Nemoc > 14 dní při srážkách ze mzdy

Příspěvekod lenka.mzdovka » čtv 31. črc 2025 22:37:47

Dobrý den,

v 06/25 se stalo,že zam. s exekucemi byl více jak 14 dní nemocen. Postupovala jsem dle tohoto článku https://www.cssz.cz/povinnosti-v-souvis ... -a-exekuce, poslala všechny požadované dokumenty a očekávala jsem, že mi OSSZ pošle nějakou informaci o tom, co provedla ona. Bohužel mi nic do termínu zpracování mezd za 06/25 nedošlo, tak jsem napsala jedné ochotné paní z OSSZ s prosbou, jestli by mi mohla napsat výši použité nezabavitelné částky do emailu, ona mi odepsala, že v měsíci 06/25 byla použitá nezabavitelná částka ve výši 2 470 Kč. Takže jsem ji zadala ve VEMA do F29 s kódem 12 - Nezabavitelná částka uplatněná u OSSZ při výplatě dávek DPN. Tím se zvýšily všechny srážky exekutorům a snížila částka k výplatě (což mi dávalo smysl). A čekala jsem, že mi OSSZ pošle nějaký oficiální dokument, kde bude uvedeno to, co mají vypsáno v tom článku, tedy "výši dosud provedených srážek a údaj o tom, jaká část nezabavitelné částky nemá být povinnému v daném měsíci sražena". Včera mi ale od OSSZ přišlo pouze Potvrzení o vyplacených dávkách nemocenského pojištění, kde je uvedeno, že byla vyplacena dávka DPN ve výši 2 470 Kč a nic víc.
Mám od nich chtít něco dalšího?
Udělala jsem si z toho závěr, že výše dávky byla nízká (za 5 dní), takže když by odečetli nezabavitelnou částku, nezbylo by nic a srážka pro exekutora by neproběhla. Takže do toho emailu mi paní napsala, že byla využita celá částka dávky DPN a já jsem vlastně udělala srážku z dávky DPN za ně, protože jsem u nás snížila tu nezabavitelnou částku a tím zvýšila srážky... A srážky z dávky nemocenského by OSSZ prováděla jen v případě, že by byl zam. opravdu dlouhodobě nemocný a měl by od nich natolik vysoký příjem, že z něho srážka půjde udělat a zároveň od nás by už žádný příjem neměl, takže bychom my neměli z čeho srážet...Chápu to správně? Nějak jsem se v tom celém zamotala :o
lenka.mzdovka

Re: Exekuce - Nemoc > 14 dní při srážkách ze mzdy

Příspěvekod refi » pon 04. srp 2025 9:34:41

podle mně to chápete správně, také máte správně zadáno ve Vemě. za celou dobu své mzdové praxe jsem se nesetkala s tím, že by ČSSZ sama poslala něco o tom, kolik srazila nebo jakou výši nezabavitelné částky použila. vždy jsem musela sama pátrat a nechat si zaslat aspoň něco do e-mailu, a to i při dlouhodobých nemocenských. jednalo se o ostravskou OSSZ, tak nevím, kam patříte vy, ale tady to tak máme :-)
refi
Moderátorka

Re: Exekuce - Nemoc > 14 dní při srážkách ze mzdy

Příspěvekod lenka.mzdovka » pon 04. srp 2025 11:46:02

Mockrát děkuji za uklidnění, jsem ráda, že to vnímáte stejně a že už nic od OSSZ (Pardubice) nemám dalšího čekat. Pro mě je takovýto případ první, kdyby to šlo, nemoci zaměstnanců s exekucemi bych zakázala :)
lenka.mzdovka

Zpět na Náhrady, odměny