Osobní příplatek

dočasná pracovní neschopnost, dovolená, svátky, neplacená volna, odměny

Osobní příplatek

Příspěvekod Jana1985 » pon 30. čer 2025 16:06:04

Dobrý den,

je možné v platové sféře nastavit pomocí platového výměru pevně daný osobní příplatek, aby se v případě nemoci, dovolené apod. nekrátil? Osobní příplatek by byl klasicky součástí při výpočtu PPÚ, ale kdyby zaměstnanec čerpal dovolenou, tak by se nekrátil. Někdo mi tvrdí, že to lze někdo jiný, že zase ne.

Děkuji.
Jana1985

Re: Osobní příplatek

Příspěvekod refi » úte 01. črc 2025 12:45:18

pokud nebudete "krátit" osobní příplatek při absenci, vytkne vám to první kontrola zřizovatele. budu ráda, když se tu vyjádří někdo, kdo je třeba aktuálně po kontrole nebo to zrovna taky řeší. moje informace je cca 15 let stará.

průměr pro PPÚ se tvoří z předchozího čtvrtletí, tzn. že OP je jeho součástí z předchozího období a při výplatě náhrady za dovolenou je jeho součástí právě v tom průměru. pokud byste k tomu ještě "nekrátili" OP, vypláceli byste ho defacto dvakrát.
refi
Moderátorka

Příspěvekod Jana1985 » úte 01. črc 2025 14:03:05

Dle informací na internetu jsem dohledala, že OP se nemusí krátit pouze v případě mzdy, u platu se krátit musí, v případě absence. Bohužel v zákoníku práce to není obsažené a řídila jsem se tím, co měla ve mzdovém programu nastavené předchozí účetní. Až nyní mi přišlo divné, že zaměstnanec, který celý měsíc marodil by měl dostat celý OP a nijak by se mu nekrátil. Jsme obec, tudíž nám chodí akorát audit z kraje a kontroly ze ZP a ČSSZ a zatím bylo vždycky vše v pořádku.
Jana1985

Příspěvekod lenka.mzdovka » úte 01. črc 2025 14:32:00

Mohu pouze potvrdit, že já ve všech "svých" MŠ vyplácím osobní příplatky jen poměrně podle počtu skutečně odpracovaných hodin - připadá mi to tak správné a kontrola také nikdy nezmínila, že by to snad mělo/mohlo být jinak. O žádném předpisu, který by to ale "na tvrdo" upravoval nevím.
lenka.mzdovka

Zpět na Náhrady, odměny