Daňové zvýhodnění 3 děti

zálohové, srážkové, slevy, bonusy, roční zúčtování daní, potvrzení

Daňové zvýhodnění 3 děti

Příspěvekod lenka.mzdovka » stř 31. črc 2024 9:40:29

Dobrý den,
prosím o radu, jak správně zadat daňové zvýhodnění na děti, kdy v průběhu roku první dítě dostuduje a dvě další dále splňují podmínky pro nárok na daňové zvýhodnění.
Na začátku roku zadáno: nejstarší dítě - uplatňuje na jedno dítě, mladší dítě - uplatňuje na druhé dítě, nejmladší - uplatňuje na 3 a každé další dítě. To je jasné.
V květnu nejstarší dítě dostudovalo, od 07/24 pracuje, zadávám nejstarší dítě - neuplatňuje a co ty další děti, mohu ponechat pořadí druhé a třetí až do konce roku? A od nového roku pak musím překopat pořadí na jedno a druhé dítě? Nebo můžu nechat stále stejné pořadí i v dalším roce? Má to totiž vliv na výši daňové zvýhodnění a nikde jsem nenašla, jak to vlastně má být správně. Tři děti ta žena stále má, jen na to první neuplatňuje daňové zvýhodnění tak nevím...
Děkuji za odpovědi.
lenka.mzdovka

Re: Daňové zvýhodnění 3 děti

Příspěvekod refi » pát 02. srp 2024 10:22:09

a máte Vemu? ať napíšu návod, jak řešit ve Vemě ...
refi
Moderátorka

Příspěvekod witty » pát 02. srp 2024 11:06:15

Pořadí překopat musíte. Je to pořadí dětí, na které náleží zvýhodnění, a ty jsou nyní dvě (první a druhé).
Většinou je dobré dávat děti do pořadí od nejmladšího (1.) po nejstarší, protože většinou to nejstarší "odpadne" nejdříve a pak se nemusí pořadí ostatních předělávat.
witty

Příspěvekod lenka.mzdovka » pát 02. srp 2024 13:30:48

refi píše:a máte Vemu? ať napíšu návod, jak řešit ve Vemě ...

Ano mám, za návod budu vděčná.
Naposledy upravil lenka.mzdovka dne pát 02. srp 2024 17:25:19, celkově upraveno 1
lenka.mzdovka

Příspěvekod lenka.mzdovka » pát 02. srp 2024 13:34:05

witty píše:Pořadí překopat musíte. Je to pořadí dětí, na které náleží zvýhodnění, a ty jsou nyní dvě (první a druhé).
Většinou je dobré dávat děti do pořadí od nejmladšího (1.) po nejstarší, protože většinou to nejstarší "odpadne" nejdříve a pak se nemusí pořadí ostatních předělávat.

Já jsem si to také myslela, ale pak jsem našla tento článek a ten mě znejistil... https://www.pruvodcepodnikanim.cz/clane ... dite-2024/

"Zákon neurčuje, v jakém pořadí musíte děti uvádět, a tedy v jaké výši uplatníte bonus na které dítě. Za první dítě se tedy nepovažuje nejstarší dítě.

Pokud máte např. 3 děti a nejstarší z nich je držitelem průkazu ZTP/P, uveďte jej jako poslední a získáte nejvyšší možný daňový bonus. To samé platí, pokud např. vaše starší dítě studuje, a zároveň mladší dítě nestuduje a v průběhu roku dosáhne plnoletosti – na mladší dítě budete čerpat daňový bonus pouze po část roku (zatímco na starší po celý rok), a proto se vyplatí jej uvést na první místo."
lenka.mzdovka

Příspěvekod refi » ned 04. srp 2024 20:57:32

witty píše:Pořadí překopat musíte. Je to pořadí dětí, na které náleží zvýhodnění, a ty jsou nyní dvě (první a druhé).

přesně jak píše witty. pokud jste měla nejstaršího jako prvního a ten vypadl, musíte jim změnit výši daňového zvýhodnění, ale POZOR!!! neměňte jim pořadí v položce Číselná identifikace dítěte, tam ponechte to, co u nich máte celou dobu. postup je tedy takovýto:

u nejstaršího máte zřejmě v položce Číselná identifikace dítěte č. 1, proto vytvořte kopii věty a od požadovaného měsíce vymažte obsah položky Daňové zvýhodnění (ve V4 mezerníkem, ve V5 delete). Nesmí tam být ani 0- Neuplatňuje (to se plní pouze tehdy, když uplatňuje druhý rodič, ale ne, když už na něj neuplatňuje nikdo, takže položka bude prázdná).
u dalšího dítěte opět kopii věty a od požadovaného období změňte POUZE obsah položky Daňové zvýhodnění, kde zvolíte 1.
stejně tak u třetího dítěte, kopie věty a v položce Daňové zvýhodnění zadat 2.
Položka Číselná identifikace nebude tedy už u pokračujících dětí obsahovat č. 1, protože to už nebude uplatňováno.
refi
Moderátorka

Příspěvekod witty » pon 05. srp 2024 9:51:03

Musela jsem si to přečíst dvakrát (rozklikla jsem zdroj), ale nakonec jsem se zorientovala:

"Zákon neurčuje, v jakém pořadí musíte děti uvádět, a tedy v jaké výši uplatníte bonus na které dítě. Za první dítě se tedy nepovažuje nejstarší dítě. Jasně, pořadí je na každém, jak si to určí, ne nutně musí být nejstarší dítě č. 1.

Pokud máte např. 3 děti a nejstarší z nich je držitelem průkazu ZTP/P, uveďte jej jako poslední a získáte nejvyšší možný daňový bonus. Třetí dítě, nejvyšší zvýhodnění tudíž i případný bonus za ZTP/P.

To samé platí, pokud např. vaše starší dítě studuje, a zároveň mladší dítě nestuduje a v průběhu roku dosáhne plnoletosti – na mladší dítě budete čerpat daňový bonus pouze po část roku (zatímco na starší po celý rok), a proto se vyplatí jej uvést na první místo." Blbě to napsali. V první půlce věty začali o starším dítěti a ve druhé půlce ho mají v závorce a vznikl dojem, že na první místo se vyplatí dát mladší dítě.
Chtěli říct, že pohodlnější je dát dítě, u kterého se předpokládá delší doba "daňové použitelnosti" na přední místo, aby se s pořadím během roku nemuselo hýbat. V tomto uvedeném příkladu mladší dítě č.2 dosáhlo 18ti let = skončilo zvýhodnění a zůstalo jen starší studující dítě č. 1, s jehož pořadím se nemusí hýbat.
witty

Příspěvekod lenka.mzdovka » pon 05. srp 2024 11:46:19

refi píše:

přesně jak píše witty. pokud jste měla nejstaršího jako prvního a ten vypadl, musíte jim změnit výši daňového zvýhodnění, ale POZOR!!! neměňte jim pořadí v položce Číselná identifikace dítěte, tam ponechte to, co u nich máte celou dobu. postup je tedy takovýto:

u nejstaršího máte zřejmě v položce Číselná identifikace dítěte č. 1, proto vytvořte kopii věty a od požadovaného měsíce vymažte obsah položky Daňové zvýhodnění (ve V4 mezerníkem, ve V5 delete). Nesmí tam být ani 0- Neuplatňuje (to se plní pouze tehdy, když uplatňuje druhý rodič, ale ne, když už na něj neuplatňuje nikdo, takže položka bude prázdná).
u dalšího dítěte opět kopii věty a od požadovaného období změňte POUZE obsah položky Daňové zvýhodnění, kde zvolíte 1.
stejně tak u třetího dítěte, kopie věty a v položce Daňové zvýhodnění zadat 2.
Položka Číselná identifikace nebude tedy už u pokračujících dětí obsahovat č. 1, protože to už nebude uplatňováno.

Mockrát díky, perfektní návod, chápu, provedeno funguje :)
lenka.mzdovka

Příspěvekod lenka.mzdovka » pon 05. srp 2024 11:46:53

witty píše:Musela jsem si to přečíst dvakrát (rozklikla jsem zdroj), ale nakonec jsem se zorientovala:

"Zákon neurčuje, v jakém pořadí musíte děti uvádět, a tedy v jaké výši uplatníte bonus na které dítě. Za první dítě se tedy nepovažuje nejstarší dítě. Jasně, pořadí je na každém, jak si to určí, ne nutně musí být nejstarší dítě č. 1.

Pokud máte např. 3 děti a nejstarší z nich je držitelem průkazu ZTP/P, uveďte jej jako poslední a získáte nejvyšší možný daňový bonus. Třetí dítě, nejvyšší zvýhodnění tudíž i případný bonus za ZTP/P.

To samé platí, pokud např. vaše starší dítě studuje, a zároveň mladší dítě nestuduje a v průběhu roku dosáhne plnoletosti – na mladší dítě budete čerpat daňový bonus pouze po část roku (zatímco na starší po celý rok), a proto se vyplatí jej uvést na první místo." Blbě to napsali. V první půlce věty začali o starším dítěti a ve druhé půlce ho mají v závorce a vznikl dojem, že na první místo se vyplatí dát mladší dítě.
Chtěli říct, že pohodlnější je dát dítě, u kterého se předpokládá delší doba "daňové použitelnosti" na přední místo, aby se s pořadím během roku nemuselo hýbat. V tomto uvedeném příkladu mladší dítě č.2 dosáhlo 18ti let = skončilo zvýhodnění a zůstalo jen starší studující dítě č. 1, s jehož pořadím se nemusí hýbat.

Díky! Už to taky chápu, jak to autor myslel. :)
lenka.mzdovka

Zpět na Daně