Zápočet mateřské - různé možnosti

základní plat, nárokové a nenárokové složky, doba platnosti, změny, zápočty praxí

Zápočet mateřské - různé možnosti

Příspěvekod pmaja » sob 22. bře 2025 19:19:54

Zdravím všechny, kolegyně přijela z porady na Kraji a tam je upozorňovali, že mají školy udělat přepočet praxe kvůli té mateřské a přijela se zajímavým poznatkem, který mě nenapadl.

Jde o to, že upozorňovali na to, že mateřská se započítává plně, tzn. že kdyby ta žena se do práce vrátila dříve a vrátila by se na pozici neučitelskou, ve které by ji její praxe byla krácena, tak je to špatně, protože by na tom byla bita.
Jako chápete - ona třeba pracovala před mateřskou jako prodavačka a do práce se vrátila po 2 letech (ne po 3 letech) a později by šla třeba dělat mistrovou do školství .....
Jako kdyby pracovala před mateřskou jako učitelka, z mateřské se vrátila dříve na pozici učitelky, tak se nic neděje.
Jelikož jsem ve škole nová a mzdy jsem převzala po kolegyni, která náhle ze školy odešla, tak jsem se do toho ponořila a úplně jsem se do toho zamotala a nevím, jak se rozmotat. Zjistila jsem, že některé ženy nemají ve svých osobních dotaznících tu mateřskou a rodičovskou vůbec vyplněnou, ale ve Vemě je nastaveno od do, a tato doba odpovídá přesně 3 rokům, v jiných případech tam má ta žena vyplněnou delší dobu (třeba 4 roky) - prostě si ty ženy vyplnily, že byly s dítětem doma 4 roky a napsaly mateřská a rodičovská od do. Zřejmě tedy čerpaly neplacené volno 1 rok ve svém zaměstnání a braly rodičák 4 roky, ale vyplnily si to jako mateřskou a rodičovskou. Tak ono před tou úpravou zákona, když měly 2 děti a u obou si vyplnily MD a RD s každým 4 roky, tak to tak nevadilo, protože se jim započetlo max 6 let, ale když bych to tak nechala, tak se jim započte 8 let? Ale to by bylo špatně.
Dál mě napadají další věci, které mohly nastat a nikdo o nich neví - žena byla na rizikovém těhotenství a byla nemocná, ale o tom zaměstnavatel, který praxi započítává neví - prostě ji to započítá jako výkon práce (ona si v dotazníku vyplní zaměstnavatele od do) ...... Další případ mohl nastat tak, že žena zaměstnavatele neměla, byla nezaměstnaná, neměla nárok na mateřskou a nastoupila na ni až dnem porodu. Co kdyby porodila předčasně, ještě dříve, než by nastoupila na mateřskou?
A teď případ, který se netýká mateřské - člověk měl zaměstnavatele, ale rok marodil, ale byl zaměstnaný na nějaké pozici, má zápočťák na tu pozici od do - praxe se mu započítá, nikdo neví, že marodil ..... Mně to prostě nepřijde spravedlivé a nevím, co je správně. A nebo někdo pracuje jako učitel a učí 2 h týdně a započítá se mu to plně? |:-(|

P.
pmaja

Re: Zápočet mateřské - různé možnosti

Příspěvekod refi » pon 24. bře 2025 12:18:59

u těch mateřských vám nepomůžu, už tu legislativu ve státním nesleduji. ale co se týká nemocí a praxe ... v době dovolené taky neprohlubujete svou praxi, prostě se nastavil nějaký limit, co započítat a čím se nezabývat, jinak byste s tím neskončili nikdy. vyřešil by to nějaký centrální registr započtených dob, odkud by si to státní sektor vytáhl, ale to je nereálné.
refi
Moderátorka

Re: Zápočet mateřské - různé možnosti

Příspěvekod jitumk » úte 25. bře 2025 11:04:12

Zdravím,
co se týče zápočtu praxe, tak u nás používáme vstupní osobní dotazník, kde si zaměstnanec uvede svá předchozí zaměstnání + MD a RD.
Zaměstnance upozorním, že mu bude uznáno (započteno) pouze takové zaměstnání, které nejenže zapíše, ale také doloží (zápočťák, pracovní smlouva, výpověď,...). Dále jsou upozorněni na možnost krácení praxe (např. asistenka pedagoga - dříve švadlena). To jestli byl někdo dlouhodobě nemocný apod. neřeším. Doložil, že pracoval, na jaké pozici a hotovo.
Pokud je souběh dřívějšího zaměstnání s MD a RD, tak mi program sám vyhodnocuje, co se zaměstnanci víc vyplatí. Přesněji pokud by došlo ke krácení uznatelné praxe, tak program dává při výpočtu celkové praxe přednost MD a RD.
MD a RD eviduji pouze na základě jejich čestného prohlášení, s tím, že se za každou MD a RD uznáváme dobu MD (pokud na ni měla nárok) + max 3 roky (do 3 let dítěte), pokud si uvede, že byl doma do 4 let dítěte, tak to samozřejmě může, ale nezapočítám to (ani program by mě nepustil).

https://www.mpsv.cz/odstraneni-limitu-6 ... eci-o-dite

Z dřívějška máme v praxi pár kostlivců - nedoložené zaměstnání apod. Moje předchůdkyně nic z toho neřešila. Po domluvě s vedením to neřeším a nové zaměstnance už děláme podle nových přísnějších pravidel.
jitumk

Zpět na Platové výměry, zápočty praxe