Jde o to, že upozorňovali na to, že mateřská se započítává plně, tzn. že kdyby ta žena se do práce vrátila dříve a vrátila by se na pozici neučitelskou, ve které by ji její praxe byla krácena, tak je to špatně, protože by na tom byla bita.
Jako chápete - ona třeba pracovala před mateřskou jako prodavačka a do práce se vrátila po 2 letech (ne po 3 letech) a později by šla třeba dělat mistrovou do školství .....
Jako kdyby pracovala před mateřskou jako učitelka, z mateřské se vrátila dříve na pozici učitelky, tak se nic neděje.
Jelikož jsem ve škole nová a mzdy jsem převzala po kolegyni, která náhle ze školy odešla, tak jsem se do toho ponořila a úplně jsem se do toho zamotala a nevím, jak se rozmotat. Zjistila jsem, že některé ženy nemají ve svých osobních dotaznících tu mateřskou a rodičovskou vůbec vyplněnou, ale ve Vemě je nastaveno od do, a tato doba odpovídá přesně 3 rokům, v jiných případech tam má ta žena vyplněnou delší dobu (třeba 4 roky) - prostě si ty ženy vyplnily, že byly s dítětem doma 4 roky a napsaly mateřská a rodičovská od do. Zřejmě tedy čerpaly neplacené volno 1 rok ve svém zaměstnání a braly rodičák 4 roky, ale vyplnily si to jako mateřskou a rodičovskou. Tak ono před tou úpravou zákona, když měly 2 děti a u obou si vyplnily MD a RD s každým 4 roky, tak to tak nevadilo, protože se jim započetlo max 6 let, ale když bych to tak nechala, tak se jim započte 8 let? Ale to by bylo špatně.
Dál mě napadají další věci, které mohly nastat a nikdo o nich neví - žena byla na rizikovém těhotenství a byla nemocná, ale o tom zaměstnavatel, který praxi započítává neví - prostě ji to započítá jako výkon práce (ona si v dotazníku vyplní zaměstnavatele od do) ...... Další případ mohl nastat tak, že žena zaměstnavatele neměla, byla nezaměstnaná, neměla nárok na mateřskou a nastoupila na ni až dnem porodu. Co kdyby porodila předčasně, ještě dříve, než by nastoupila na mateřskou?
A teď případ, který se netýká mateřské - člověk měl zaměstnavatele, ale rok marodil, ale byl zaměstnaný na nějaké pozici, má zápočťák na tu pozici od do - praxe se mu započítá, nikdo neví, že marodil ..... Mně to prostě nepřijde spravedlivé a nevím, co je správně. A nebo někdo pracuje jako učitel a učí 2 h týdně a započítá se mu to plně?

P.