Změna druhu práce nebo nová pracovní smlouva?

doba určitá, neurčitá, zkušební doba, kratší pracovní doba, nepravidelná pracovní doba

Změna druhu práce nebo nová pracovní smlouva?

Příspěvekod lenka.mzdovka » pát 15. lis 2024 10:08:51

Dobrý den, prosím o radu - máme zaměstnankyni, která pracovala na pozici kuchařky v MŠ. Udělala si kurz asistentky pedagoga a dohodla se s ředitelkou, že nastoupí jako asistentka od 12.11.24. Moje otázka zní - je něco špatného na postupu - původní pracovní poměr na pozici kuchařky ukončit dohodou k 11.11.24 a na pozici asistentky pedagoga sepsat novou smlouvu? Jde i o to, že každá ta pozice je financována z jiných peněz a ta původní byla na dobu neurčitou, tato musí být na dobu určitou podle toho, jak dlouhou bude do MŠ docházet dítě, kterému byla asistentka pedagoga přidělena a zkrátka jde o úplně jinou práci.
Nebo se má udělat změna - dodatek k původní pracovní smlouvě - změna pracovní pozice a druhu práce a doby na kterou je smlouva uzavřena? Tomu by napovídalo to, že z OSSZ mám zpětnou vazbu, že nelze hlavní pracovní poměr v jeden den odhlásit a druhý den znovu přihlásit (když na sebe navazují). V tomto případě by mě zajímalo co s průměrem - zadat ručně pravděpodobný výdělek dle nové pozice? Nebo nechat průměr, který se vypočítal na základě předcházejícího čtvrteltí v pozici kuchařky (to se mi nezdá moc fér - v jiné MŠ by na stejné pozici dostala jiné peníze a tady by byla "bitá" tím, že u nás zůstala)...
lenka.mzdovka

Re: Změna druhu práce nebo nová pracovní smlouva?

Příspěvekod refi » úte 19. lis 2024 11:17:04

pořád nad tím dotazem přemýšlím, ale asi bych to řešila opravdu pouze dohodou o změně jak na dobu určitou, tak na výkon práce. Financování si nastavíte od toho dne jinak, pokud máte Vemu, tak v souboru F25.
Průměry ale v tomto případě bohužel zůstanou původní, už i kvůli případné nemoci atd, kde budou původní příjmy. Prostě ten přechod chvíli zabolí. A taky pozor na změnu nároku na dovolenou.
Nebo už jste to nějak vyřešila?
refi
Moderátorka

Příspěvekod lenka.mzdovka » stř 20. lis 2024 10:32:12

Nakonec se to přizpůsobilo zvyklostem v MŠ a napsala se sice smlouva nová a já jsem se s tím ve VEMA vypořádala takto:
Ve stejný den
1) V F3 ukončení PPV ke konci původní smlouvy (ukončena dohodou)
2) V F3 kopie předchozího záznamu ve stejné činnosti se začátkem a koncem dle nové smlouvy
3) V F4 změna charakteristik PPV v činnosti - změna vykonávaného zaměstnání, změna pracoviště
4) V F5 změna odměňování dle nových platových podmínek
Výsledek je, že hezky vidím v F3, že byl ukončen PPV na základě původní smlouvy a vznikla PPV nový, nicméně pokud toto všechno udělám ve stejný den, přihlášky a odhlášky se nevygenerují, průměr se drží a dovolená také zůstává a navazuje na nově vypočtený nárok. Tak snad to takto je dobře ...

Díky za podporu, sice mi to moc fér stále nepřijde, ale zasahovat se mi do průměru ručně nechce a jinak se program zachoval tak jak chtěla OSSZ, takže jsou snad všichni (zatím) spokojení.
lenka.mzdovka

Příspěvekod savy » čtv 21. lis 2024 14:51:36

Asi jdu s křížkem po funuse, ale já bych napsala novou smlouvu, ve mzdovém programu bych jí zadala nový souběžný pracovní poměr a na sociálku ji přihlásila jako 2. PP. V prosinci by měla pravděpodobný průměr, 2 výplatky a v lednu bych ji přehodila, ale nevím jestli to tak ve Vemě jde, neznám ji. Jak jste to vyřešila se zůstatkem dovolené? Pokud má nový PP, tak by se měl zůstatek proplatit a od 12.11. počítat nově.
savy

Příspěvekod kapa » pon 19. kvě 2025 11:43:01

Dobrý den,
prosím o radu. Sekretářka bude v naší organizaci měnit pozici na pedagogického pracovníka - bude učit. Jak postupovat?
Stačí změna stávající smlouvy dodatkem, nebo je lepší stávající smlouvu ukončit k 31.8. a novou napsat od 1.9. ?
Děkuji a přeji pěkný den.
kapa

Příspěvekod refi » pát 23. kvě 2025 12:26:49

pokud uděláte změnu dodatkem, ponese si s sebou průměry pro náhrady z předchozích výdělků. pak je otázka, který příjem vychází výhodněji, ale předpokládám, že ten pedagogický. nárok na dovolenou by se měl automaticky při obou variantách přepočítat a tím pádem i navýšit, v tom problém není. pokud ji novou smlouvou neomezíte dobou určitou nebo něčím, co by pro ni bylo méně výhodné, tak bych asi doporučovala novou smlouvu.
co myslíte vy ostatní? ;)
refi
Moderátorka

Příspěvekod lenka.mzdovka » pon 26. kvě 2025 9:16:32

Ve většině školek máme praxi takovou, že dodatkem měníme smlouvy pokud se nejedná o přesun mezi tabulkami nebo zdroji financování, jinak píšeme nové smlouvy - tzn. když je třeba z asistenta pedagoga na učitele, tak se pořád pohybujeme ve stejné platové tabulce a měníme dodatkem. Pokud je třeba změna ze školního asistenta (nepedagog a zdroj EU) na asistenta pedagoga (pedagog a zdroj podpůrná opatření), tak píšeme novou smlouvu. Jedná se ale spíše o zvyklost, než že by to bylo nějakým předpisem dané. :)
lenka.mzdovka

Zpět na Pracovní smlouvy, dohody