Partner pro účely JMHZ

Partner pro účely JMHZ

Příspěvekod pmaja » pát 20. bře 2026 13:39:00

Dobrý den, prosím Vás - už jsem z toho celá zamotaná, prosím o konzultaci.
Zaměstnankyně u nás neuplatňuje daňové zvýhodnění na děti, to uplatňuje její manžel ve svém zaměstnání. Budeme jejího manžela pro účely JMHZ evidovat?

Moc děkuji za konzultaci.
pmaja

Re: Partner pro účely JMHZ

Příspěvekod refi » pon 23. bře 2026 11:03:10

neevidovat, není k tomu zákonný důvod. správně bychom z pohledu JMHZ neměli důvod evidovat ani děti, pokud si na ně neuplatňuje daňové zvýhodnění. Jenže my je evidujeme třeba právě pro ošetřovné nebo potvrzení pro druhého rodiče, ale partner nás nezajímá.
refi
Moderátorka

Příspěvekod pmaja » čtv 26. bře 2026 19:20:30

No já jsem stejného názoru, jenže toto mi poslala známá, která byla na nějakém školení - Musí zaměstnavatel evidovat informace o partnerovi, který neuplatňuje daňové zvýhodnění na dítě? Manželé/partneři mají společnou hospodařící domácnost a vyživují společně vyživované děti. Je nutné mít informace - příjmení a jméno, rodné číslo a adresu?

Jde o povinné údaje, které v současné době poplatník uvádí v Prohlášení poplatníka. Proto se také tyto údaje povinně propisují do jednotného měsíčního hlášení. I v těchto případech je nutné mít potvrzení od zaměstnavatele druhého z manželů/partnerů, že daňové zvýhodnění na dítě (na žádné dítě v případě více dětí) neuplatňuje.

Jde o atribut č. 10453 vztahující se k výpočtu zálohy na daň, ale týkají se jiné osoby vyživující děti ve společně hospodařící domácnosti.

Otázka: Vyživuje tytéž děti v téže společně hospodařící domácnosti i jiná osoba?

Pokud v rámci téže společně hospodařící domácnosti vyživuje tytéž děti vyživované poplatníkem i jiná osoba uvede se ano/ne. Jedná se o osobu, kterou nyní poplatník uvádí v Prohlášení poplatníka k dani podle § 38k odst. 4 = na straně 2 první tabulka.

Pokud v rámci téže společně hospodařící domácnosti vyživuje i jiná osoba, uvádí se též: jméno (atribut 10431) , příjmení (10432) , datum narození (10433) , rodné číslo (10434) .
pmaja

Příspěvekod jitumk » pát 27. bře 2026 9:06:20

Dobrý den,
v rámci aktualizace mzdového programu nám došla informace, že bude v osobní kartě zaměstnance navíc nutno zaškrtnout údaj "Vyživuje tytéž děti v téže společně hospodařící domácnosti" a doplnit informace ohledně partnera ze společně hospodařící domácnosti a také odkazují na informace uvedené v prohlášení k dani.
jitumk

Příspěvekod refi » pát 27. bře 2026 10:41:56

takže:

pokud si uplatňuje zaměstnanec daňové zvýhodnění na dítě/děti - evidujeme děti, údaje o partnerovi a pokud vyživuje ve společné domácnosti, máme i tuto položku zaškrtnutou
pokud si neuplatňuje zaměstnanec daňové zvýhodnění na dítě/děti - evidujeme děti (zatím pouze kvůli potvrzení a ne JMHZ) a partnera vůbec

může to být jinak, samozřejmě, ale 10 zdrojů, 10 názorů, nenechávám se tím rozhodit, jsem stále optimista (i při našich skoro 900 zaměstnancích) a jak se říká "ono to pude" :D :drinks:

e-neschopenky na začátku bolely, dnes je to naprostá samozřejmost a také obrovská úleva od administrativy, tak tohle vidím podobně, ač v mnohem větším (až revolučním) rozsahu. já jen doufám, že časem přestanou od nás vyžadovat údaje o důchodech atd, které mají v mnohem přesnějším měřítku přímo na ČSSZ, tak netuším, proč zasílat i od nás. stejně tak je to i se vzděláním v ČR, rodné číslo a obor vzdělání přece v systému už musí mít ....

stříháme metr? :crazy:
refi
Moderátorka

Příspěvekod refi » pát 27. bře 2026 14:57:09

přidala jsem do vlákna k JMHZ set otázek a odpovědí, mimo jiné i na partnery

https://radimesi.cz/viewtopic.php?f=20&t=9076&p=37901#p37901
refi
Moderátorka

Zpět na Statistiky