Školní jídelna - ekonomická bilance a účtování
Napsal: pát 21. dub 2023 9:37:30
Dobrý den, prosím o radu ohledně zorientování v ekonomické bilanci školní jídelny. Jsme malá ZŠ a máme školní jídelnu pro naše žáky a zaměstnancem, cizí strávníky nemáme.
Žáci hradí stravné - tj. pouze cenu potravin. Zaměstnancům se na obědy přispívá z FKSP.
Příjem peněz do banky účtujeme: MD241/D324
Faktury za potraviny: 111/321
Nákup potravin: 112/111
Spotřeba potravin: 501/112
To co zaměstnanci a žáci projedli: MD315 ( analyticky rozděleno zaměstnanci a žáci )/D602 +MD 412/D602 tady mi vyvstává otázka neměla bych mít dvě analytiky na 602 stravné + 602 stravné z FKSP? Né pouze jednu?
Předpis stravného, co měli žáci a zaměstnanci zaplatit: MD324/D315
Vždy ke kvartální uzávěrce převádím MD 315/D324 zde pak krásně vidím zůstatky k vrácení, které korespondují se stravovacím programem.
Jak se ekonomicky dívat na provoz školní jídelny: porovnávat pouze 501 za potraviny + projezené stravné na 602 ( celkové i s výnosem z FKSP)?
Nebo analyticky rozdělit 602? A porovnávat pouze 501 potraviny žáci + 602 bez příspěvku FKSP
Provoz jídelny tj. energie, vybavení nám platí přece zřizovatel v našem případě obec.
Mzdy platí kraj.
Jak zjistit kolik může ještě jídelna provařit? Opírat se jen o stravovací program? Dá se sledovat v účetnictví?
Nikdy jsem školu nedělala a nemám s kým pořádně prokonzultovat.
Předem moc děkuji za rady s účtováním.
Žáci hradí stravné - tj. pouze cenu potravin. Zaměstnancům se na obědy přispívá z FKSP.
Příjem peněz do banky účtujeme: MD241/D324
Faktury za potraviny: 111/321
Nákup potravin: 112/111
Spotřeba potravin: 501/112
To co zaměstnanci a žáci projedli: MD315 ( analyticky rozděleno zaměstnanci a žáci )/D602 +MD 412/D602 tady mi vyvstává otázka neměla bych mít dvě analytiky na 602 stravné + 602 stravné z FKSP? Né pouze jednu?
Předpis stravného, co měli žáci a zaměstnanci zaplatit: MD324/D315
Vždy ke kvartální uzávěrce převádím MD 315/D324 zde pak krásně vidím zůstatky k vrácení, které korespondují se stravovacím programem.
Jak se ekonomicky dívat na provoz školní jídelny: porovnávat pouze 501 za potraviny + projezené stravné na 602 ( celkové i s výnosem z FKSP)?
Nebo analyticky rozdělit 602? A porovnávat pouze 501 potraviny žáci + 602 bez příspěvku FKSP
Provoz jídelny tj. energie, vybavení nám platí přece zřizovatel v našem případě obec.
Mzdy platí kraj.
Jak zjistit kolik může ještě jídelna provařit? Opírat se jen o stravovací program? Dá se sledovat v účetnictví?
Nikdy jsem školu nedělala a nemám s kým pořádně prokonzultovat.
Předem moc děkuji za rady s účtováním.