Geodetické zaměření a PD

účtování, závěrky, vzory a opravy vnitřních i jiných dokladů

Geodetické zaměření a PD

Příspěvekod metla » pát 09. srp 2024 9:38:10

Milé radilky,
v příštím roce proběhne výměna oken ve škole, pouze výměna - oprava, nebude to investice ani TZ.
Mám tu fakturu na geodetické zaměření fasády, poradíte kam zaúčtovat - 518 služba?
Ještě bude faktura na projektovou dokumentaci a zpracování rozpočtu. To proběhne ještě letos a realizace příští rok. Kam to zaúčtovat - 042?
Může na to být pouze objednávka nebo musí být smlouva o dílo? Jak už to tak bývá nic k tomu nemám vše proběhlo telefonickou domluvou :evil:

Děkuji snad někdo poradí.
metla

Re: Geodetické zaměření a PD

Příspěvekod jitumk » pon 12. srp 2024 9:03:22

Dobrý den,
jste si 100% jistá, že se nejedná o investici?
Stačí, aby měla okna jinak rozdělená skla, či jiná drobná odchylka a už to bude považováno za technické zhodnocení. Kdo Vám řekl, že to bude oprava? Raději bych důkladně zapátrala, protože jakmile dáte letos něco na SÚ 5xx a příští rok zjistíte, že je o celé investice, tak na SÚ 042 už to nedostanete a to je špatně a je to porušení rozpočtové kázně - osobní zkušenost. Dala jsem projektovou dokumentaci na 518, několikrát jsem se ptala, zda to nemá být investice a další rok byla a ..... Kontrola nám dala do zápisu porušení rozpočtové kázně :(

"Mám tu fakturu na geodetické zaměření fasády, poradíte kam zaúčtovat - 518 služba?" , pokud to bude opravdu oprava, tak klidně bych dala 518, ale i 511, hlavně, že to bude na 5xx

"Ještě bude faktura na projektovou dokumentaci a zpracování rozpočtu. To proběhne ještě letos a realizace příští rok. Kam to zaúčtovat - 042?", jestli je to k těm oknům a mluvíte o opravě, tak proč uvažujete o 042?

Za mě může být i objednávka, nemusí být za každou cenu smlouva o dílo. Zvážila bych podle toho co je to za firmu - místní, znám ji,......
Naposledy upravil jitumk dne úte 13. srp 2024 11:42:09, celkově upraveno 1
jitumk

Příspěvekod metla » úte 13. srp 2024 11:19:06

Děkuji za odpověď jitumk,
jistá na 100% si nejsem, vše si zajišťuje ředitelka, jelikož se jedná o historickou budovu (povolení památkářů máme) tak se nesmí změnit propozice budovy ani nic jiného. Bude to výměna kus za kus, takže i podle kraje je to prý pouze oprava. Vše si domluvili telefonicky nic k tomu nemám.
Taky se stále ptám, pořád dokola, ale výsledky od všech skoro nulové a nikdo nic neví (nebo ví, ale nepoví)

Vytvořila jsem pouze objednávku. Do smlouvy o dílo se nechci pouštět abych něco nepokazila.
metla

Příspěvekod jitumk » úte 13. srp 2024 11:51:47

Dle toho co píšete to opravdu vypadá celé na opravu a tudíž bych dávala postupně vše na 5xx, dle charakteru.

Osobně bych se do žádné smlouvy o dílo nepouštěla. Jestli ji má někdo uzavřít, tak jedině ředitelka, takže pokud ji bude chtít, ať si ji sepíše sama nebo si ji nechá vytvořit firmou, která bude službu vykonávat. Vím, že naše vedení také uzavíralo nějaké smlouvy o dílo, ale to šlo vždy naprosto mimo mě.
Co se týče objednávky, tak klidně jí ji předchystejte, ale doporučuji, aby jste jí upozornila, aby si ji zkontrolovala a za další ředitelka tam musí být podepsaná jako statutární orgán organizace, aby bylo prokazatelné, že se vše děje s jejím vědomím.

Akce tohoto typu mě vždy děsí. Držím pěsti, ať vše proběhne v co největší pohodě.
jitumk

Příspěvekod metla » úte 13. srp 2024 13:01:51

Děkuji za podporu, já jsem z toho zděšená už delší dobu,
takovou akci máme poprvé takže určitě nějakou chybu udělám (s tím trochu počítám). Nejhorší je, že nikdo nic neporadí..... já jsem účetní tak si mám zjistit co všechno k tomu potřebuji.
Tak jsem z toho trochu zoufalá. A navíc ředitelka rozjela další 3 velké akce (investiční i neinvestiční) tak z toho mám hlavu na prasknutí. A určitě toho přibude víc.

Budu to tedy všechno cpát do 5xx a ono to nějak dopadne.
metla

Zpět na Účtování, vnitřní doklady